rejoin opandaΗ παραδοσιακή τέχνη του υφαντού αποκτά σύγχρονο προφίλ στην έκθεση παραδοσιακής χειροτεχνίας «με στημόνι και υφάδι…» της Ιωάννας Τερλίδου, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από 2 έως 30 Ιουνίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Στην έκθεση το νήμα οδηγεί το κοινό από την παράδοση στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με υφαντά υφασμένα σε όρθιο αργαλειό.

Η ιδιαιτερότητα των υφαντών που παρουσιάζονται είναι ότι κατά την κατασκευή τους δεν έχει χρησιμοποιηθεί σαΐτα, όπως στην παραδοσιακή υφαντική, αλλά χονδρή βελόνα, μία τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η συμπαγής μορφή τους, καθώς το στημόνι καθίσταται λειτουργικό μέρος του υφαντού και δεν καλύπτεται από το υφάδι.

H δημιουργός Ιωάννα Τερλίδου αναφέρει ότι, «Πάντα με είλκυε, με γέμιζε και με ενέπνεε η παραδοσιακή τέχνη, κυρίως ότι έχει σχέση με την ύφανση.

Νοιώθω την ανάγκη στριφογυρίζοντας τις χρωματιστές κλωστές μου, να ακουμπήσω στη θαλπωρή αυτής της τέχνης, ανακαλώντας λαϊκότροπα στοιχεία, με λιγότερο ή περισσότερο εμφανή τρόπο.

Τα έργα μου, υφαντά υφασμένα σε όρθιο αργαλειό, στέκουν πλάι σε έναν κόσμο όχι και τόσο μακρινό, που χάθηκε ανεπιστρεπτί, από τον οποίο προερχόμαστε και που σα γνήσιοι νεοέλληνες βιαστήκαμε να απαλλαγούμε.»

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, ώρα: 8μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00

Πληροφορίες:
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Διεύθυνση: Αγγ. Χατζημιχάλη 6
Περιοχή: Πλάκα
Πόλη: Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3243987

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr