Δωρεάν Μετακίνηση Ανέργων στα ΜΜΜ του ΟΑΣΑ.

Χωρίς ψευδαισθήσεις

rejoin illusions

Περνούν οι πρώτες επιβραβεύσεις για την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου, οι εορτασμοί κάπου τελειώνουν και το χτίσιμο του βιογραφικού γίνεται πλέον η καθημερινή σου ενασχόληση μέχρι να το τελειοποιήσεις και να το χρησιμοποιήσεις στην πρώτη σου απόπειρα εύρεσης εργασίας.

Γεμάτος αυτοπεποίθηση, νιώθεις ήδη περιζήτητος στην αγορά εργασίας, θεωρώντας πως μία θέση σε περιμένει πριν ακόμη παρουσιαστείς σε αυτή. Περήφανος για τις ώρες διαβάσματος που αφιέρωσες για να αποκτήσεις το πτυχίο σου, έτοιμος να εφαρμόσεις στην πράξη όσα σου έλεγαν συνεχώς οι καθηγητές σου ότι είναι πολύτιμες γνώσεις για το μέλλον σου, αρχίζεις να στέλνεις τα πρώτα βιογραφικά, θα κανονίσεις και κάποιες συνεντεύξεις, αν είσαι τυχερός.

Και κάπου εδώ, μετά από λίγες μέρες αναζήτησης, θα διαπιστώσεις και μόνος σου πλέον ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα από όσο σου περιέγραφαν. Θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν το πτυχίο σου άξιζε τα χρόνια διαβάσματος και τις εξεταστικές, αν αξίζει τόσο αυτό όσο και εσύ ο ίδιος προσωπικά, αλλά κυρίως θα έρθεις αντιμέτωπος με τον φόβο της απόρριψης. Θα νευριάσεις μάλιστα με τον φόβο αυτό και θα ρίξεις το φταίξιμο αρχικά σε εσένα και μάλλον εκεί θα αρχίσεις να απελπίζεσαι ακόμα πιο πολύ, καθώς βλέπεις πως μάταια προσπαθείς να σταθείς στα δικά σου πόδια επαγγελματικά και προσωπικά, χτίζοντας σιγά σιγά την εργασιακή σου καριέρα.

Οι πρώτες συνεντεύξεις  θα ξεκινήσουν με όλα τα θετικά συναισθήματα ότι σύντομα θα μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι δημιουργικό, που, αν και θα σε αναγκάζει να ξυπνάς στις εφτά το πρωί καθημερινά, στο τέλος του μήνα θα σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις όλα αυτά που ήθελες για σένα και να πληρώσεις μόνος σου το λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Μετά τη δεύτερη, τρίτη συνέντευξη, από την οποία και πάλι δεν θα λάβεις θετικές αντιδράσεις από τον υπεύθυνο προσλήψεων και εντέλει δεν θα λάβεις και την πολυπόθητη θετική απάντηση, θα σκεφτείς να τα παρατήσεις. Ναι, θα το σκεφτείς.

Μετά την τέταρτη και πέμπτη άκαρπη συνέντευξη για δουλειά θα σκεφτείς να παραιτηθείς και να τα αφήσεις όλα στη μοίρα τους. Την ίδια στιγμή θα βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του θύματος, κάποιες φορές όχι άδικα. Θα τα βάλεις με ορισμένους εργοδότες της χώρας αυτής που σου ζητούν να έχεις τριετή τουλάχιστον εμπειρία μόλις στα 23 σου χρόνια, απαιτούν οκτάωρη εργασία για μισθό των 300 ευρώ και μάλιστα θα σε ρωτήσουν αν είσαι ικανοποιημένος με τον μισθό αυτό. Δεν θα έχεις άδικο κάποιες φορές, αλήθεια.

Η άποψη ότι ο καθρέφτης της κάθε χώρας είναι οι πολίτες της δυστυχώς εδώ επαληθεύεται. Ο κατώτατος μισθός δεν τηρείται, τα εργασιακά δικαιώματα πολλάκις καταπατώνται στον βωμό της εκμετάλλευσης και του κέρδους, και στο μυαλό σου έρχονται όλοι εκείνοι οι φίλοι και οι γνωστοί σου που μετανάστευσαν σε μια άλλη χώρα ψάχνοντας εκεί για δουλειά.  Μάλλον, λες,  έκαναν την καλύτερη επιλογή, κι ας βρίσκεστε πια μόνο μια φορά τον χρόνο.

Ανά διαστήματα θα θυμώσεις μέσα σου και με τους καθηγητές σου για όλα τα ρόδινα μονοπάτια που σου έλεγαν ότι θα μπορέσεις να βαδίσεις με το συγκεκριμένο πτυχίο που θα πάρεις στα χέρια σου. Θα θυμώσεις ξανά και με εσένα και θα αναρωτηθείς αν στα δεκαοχτώ σου είχες κάνει όντως τη σωστή επιλογή, αν διάλεξες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, αν είναι αυτό που αξίζει τον ψυχολογικό αναβρασμό που νιώθεις μέσα σου μετά από κάθε απόρριψη.

Απεγνωσμένος, αλλά κυρίως απογοητευμένος, θα σκεφτείς να μειώσεις τις απαιτήσεις σου, να ψάξεις για κάτι που μπορεί να μην θέλεις, να κάνεις υποχωρήσεις στον αυτοσεβασμό και στην αξιοπρέπειά σου. Αν κάπου εκεί επιλέξεις να το κάνεις, θα ανοίξεις διάπλατα τον δρόμο της απογοήτευσης. Και ο δρόμος της απογοήτευσης μοιάζει με αυτοκινητόδρομο, θα πρέπει να περάσεις αρκετά χιλιόμετρα για να βρεις έξοδο…


Άρτεμις Γιαννακοπούλου, Team Leader Citycampus.gr

6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου

rejoin ksexwrise

Το βιογραφικό αφηγείται τις σημαντικότερες ιστορίες της ζωής σου σε προσωπικό και κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. Ως νέος στην αγορά εργασίας καλείσαι να δομήσεις σωστά αυτές τις ιστορίες, είτε αυτές προέρχονται από την προσωπική σου ζωή είτε από την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία σου, για να μπορέσεις να σχεδιάσεις το βιογραφικό σου.

Ένα απλά δομημένο βιογραφικό όμως δεν σου εξασφαλίζει και την επιτυχία. Γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι θέσεις εργασίας περιορισμένες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για μία θέση εργασίας μπορούν να στείλουν βιογραφικό 300-2.000 υποψήφιοι. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορέσεις να είσαι αυτός που θα ξεχωρίσει από νωρίς για να διεκδικήσεις με μεγαλύτερες αξιώσεις την εργασία που επιθυμείς. Πάμε να δούμε 6 μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Άρχισε με μία προσωπική δήλωση

Αν θα μπορούσες να διαφημίσεις τον εαυτό σου με μία παράγραφο, ποια θα ήταν αυτή; Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσεις για να γράψεις την προσωπική σου δήλωση. Αν σε δυσκολεύει, μπορείς πιο απλά να τη συντάξεις απαντώντας τις τρεις ακόλουθες ερωτήσεις:

α. Ποιες είναι οι δεξιότητες που σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και σε κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας;

β. Ποιος είναι ο επαγγελματικός σου στόχος;

γ. Γιατί επέλεξες αυτή την εταιρία – τη θέση και πώς θα συνεισφέρεις σε αυτή;

Η εικόνα του βιογραφικού είναι το κλειδί

Κάνε το βιογραφικό σου να φαίνεται προσεγμένο. Πώς θα το κάνεις αυτό; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

α. Κομψός και λειτουργικός σχεδιασμός: Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά χρώματα για να κάνεις τη διαφορά. Αντιθέτως προτίμησε πιο ασφαλή χρώματα, όπως το μαύρο, το μπλε, το γκρι, το άσπρο. Σου συνιστώ να αποφύγεις το πρότυπο βιογραφικού Europass, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Europass δυστυχώς είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή από χιλιάδες νέους για οποιαδήποτε θέση. Μάλλον γι’ αυτό το 70% των βιογραφικών χαρακτηρίζονται κοινότυπα και πρόχειρα.

β. Μην ξεπεράσεις τις 2 σελίδες. Δεν χρειάζεται να γράψεις την ιστορία της ζωής σου για να πείσεις τον εργοδότη ότι αξίζεις. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Προσπάθησε να είσαι ουσιώδης χωρίζοντας το βιογραφικό σου σε bullet points.

γ. Πρόσεξε τα συντακτικά ή, ακόμα χειρότερα, τα ορθογραφικά λάθη. Το πιστεύεις, δεν το πιστεύεις, πάνω από το 50% των βιογραφικών έχουν ορθογραφικά λάθη.

Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά

Κάθε θέση εργασίας συνοδεύεται από μία περιγραφή θέσης (job description), που ουσιαστικά αναφέρει με λίγα λόγια τι ψάχνει από εσένα. Διάβασε καλά τη θέση και φρόντισε να αξιοποιήσεις τις λέξεις-κλειδιά που έχεις σημειώσει, ώστε να τα αναδείξεις μέσα από την εμπειρία σου.

Τα μαθηματικά πάντα θα σε κυνηγάνε. Βάλε νούμερα όπου μπορείς!

Για να μπορέσεις να πείσεις έναν εργοδότη, χρειάζεται πρώτα να ποσοτικοποιήσεις την εμπειρία σου. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις στα επιτεύγματά σου ότι απλώς αύξησες τις πωλήσεις της εταιρίας στην οποία εργαζόσουν, μπορείς να πεις ότι αύξησες 70% τις πωλήσεις σε διάστημα 6 μηνών. Να θυμάσαι ότι τα ποσοτικά δεδομένα είναι πιο κατανοητά από τα ποιοτικά.

Τα κλισέ σίγουρα δεν βοηθούν

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος, που παρατηρείται στο 90% των βιογραφικών, είναι τα γνωστά κλισέ που χρησιμοποιούν οι νέοι. Σκοπός του βιογραφικού είναι να ξεχωρίσεις για να περάσεις στη φάση της συνέντευξης. Αν ο εργοδότης βλέπει κάθε φορά φράσεις όπως «άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες», «συνεργατικός και ομαδικός», «ενθουσιώδης και παθιασμένος» και «δουλεύω κάτω από πίεση», δεν θα καταφέρεις να κάνεις τη διαφορά. Το ανταγωνιστικό βιογραφικό κρίνεται όχι από την πληθώρα των δεξιοτήτων, αλλά από τη μοναδικότητά τους σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων υποψηφίων.

Ο εθελοντισμός κάνει τη διαφορά

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο κατεξοχήν πρόβλημα «πώς να βρω δουλειά όταν μου ζητούν 2 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας». Καλή η δικαιολογία, αλλά, σκεπτόμενος από την πλευρά του εργοδότη, η επόμενη ερώτηση που θα κάνω είναι «πώς αυτός να εμπιστευτεί έναν νέο που δεν έχει εργασιακή κουλτούρα ή δεν έχει εξασκήσει καθόλου το επάγγελμά του».

Στο 2017 οι ευκαιρίες για να αποκτήσεις εμπειρία είναι παραπάνω από αυτές που νομίζεις. Εθελοντικά προγράμματα και internships τρέχουν συνεχώς μέσα στον χρόνο από πολλούς οργανισμούς και εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξανασκέψου πώς αξιοποιείς τον χρόνο σου στη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής ή και μετά από αυτή.


 Γιώργος Βαρβάρης,

Υπεύθυνος Στρατηγικής Ανάπτυξης Lead Compass

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο γεωπονίας

rejoin gewponia

Η μελέτη πάνω στον κλάδο της γεωπονίας καλύπτει ένα ευρύ πεδίο, που επικεντρώνεται στην παραγωγή, στη διανομή, στη διαχείριση και στην έρευνα των γεωργικών προϊόντων. Τα πιο προηγμένα προγράμματα του πτυχίου, τα οποία διακρίνονται από τεράστια ποικιλομορφία, δύνανται επίσης να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευκαιρίες καριέρας υψηλού επιπέδου στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο καθίσταται μία εξαίρετη επιλογή με ικανοποιητικές απολαβές, καθώς, σύμφωνα και με τα στατιστικά, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.

Δεξιότητες

Όσοι ενδιαφέρονται για μια ενασχόληση σχετική με εργασίες του γεωργικού κλάδου είναι απαραίτητο να δώσουν βάρος στις καλλιέργειες, στην εκτροφή ζώων, στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη διαπραγμάτευση των επιχειρηματικών συναλλαγών. Όσοι απασχολούνται σε διοικητικές και επιστημονικές θέσεις καλούνται να κατέχουν γνώσεις των επιχειρήσεων και της επιστήμης. Εκτός αυτών πάντα αποτελεί όφελος για τους επίδοξους εργαζομένους η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων πάνω στον τομέα της καλλιέργειας. Αξίζει να γίνει αναφορά στην εξοικείωση με όλες τις πτυχές της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής τροφίμων, των μεθόδων διανομής και των στρατηγικών διαχείρισης. Τέλος, ο επίδοξος φοιτητής θα είναι σε θέση να διδαχθεί τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS).

Τομείς εργασίας

Επιστήμη των ζώων

Ένας ειδικός στην επιστήμη των ζώων θα μελετήσει τη φυσιολογία και τη βιολογία των ζώων. Βασικά επιστημονικά πεδία εδώ αποτελούν η ανοσολογία, η γενετική, η βιοχημεία κ.ά. Όσον αφορά στην εφαρμοσμένη πλευρά, θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η διατροφή των ζώων, η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά και η παραγωγικότητα.

Φυτοκομία

Επίκεντρο του συγκεκριμένου κλάδου αποτελεί η ενασχόληση με τις επιστήμες και τις τεχνολογίες γύρω από την καλλιέργεια των φυτών, οι οποίες καλύπτουν τις καλλιέργειες τροφίμων και τα φυτά που καλλιεργούνται για την κηπουρική μέχρι και την ιατρική. Μια καριέρα σε αυτή την ειδικότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μελέτη για τη διατήρηση των φυτών, έργα εξωραϊσμού, έρευνα για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Εδαφολογία

Ως ειδικός στον τομέα, ο ενδιαφερόμενος θα μάθει για την ανάλυση των βιολογικών, χημικών και φυσικών ιδιοτήτων των εδαφών. Καλείται να εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε θέματα όπως η αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών, η προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Γεωργικός σύμβουλος

Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν την υποστήριξη πελατών όπως οι αγρότες, οι καλλιεργητές και οι γαιοκτήμονες, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής τους όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Συνήθως ειδικεύονται στην παροχή επαγγελματικών ή τεχνικών πληροφοριών. Η πρώτη περίπτωση αφορά στην παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική στρατηγική, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι βοηθούν στα πεδία της κτηνοτροφίας, της διατροφή και άλλων πρακτικών ζητημάτων.

Γενεσιολογία

Οι γενεσιολόγοι έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των γεωργικών και κηπευτικών καλλιεργειών, καθώς εργάζονται για να δημιουργήσουν νέες. Αυτός ο ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργική βιομηχανία λόγω των συνεχών προκλήσεων για την κάλυψη της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών και στοχεύει στη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Μεταπτυχιακά προγράμματα

Τα προγράμματα μάστερ στον τομέα της γεωπονίας απαιτούν συνήθως 2 επιπλέον έτη σπουδών πέραν του επιπέδου του βασικού πτυχίου πανεπιστημίου, ενώ ένα διδακτορικό μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.


Μαίρη Παπαδογιαννάκη,

Partners Coordinator

Συντάκτρια City Campus

Η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας

rejoin women1

Στη σημερινή εποχή η αγορά εργασίας είναι ένας μαραθώνιος και οι επίδοξοι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ταυτόχρονα δρομείς ταχύτητας και αντοχής, πράγμα εξόχως σπάνιο και δύσκολο, παρ’ όλα αυτά απαραίτητο. Σε αυτή την ήδη δύσκολη κατάσταση η θέση της γυναίκας δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο, όσο κι αν κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται, ειδικά στη σημερινή κοινωνία. Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες πρόσληψης σε σχέση με τους άντρες, αλλά δυσκολίες ανέλιξης και προαγωγής στον χώρο εργασίας, ενώ ακόμα είναι φανερό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ τους σε ορισμένες θέσεις. Αυτά τα φαινόμενα αφορούν σε πολλούς κλάδους και πολλές περιπτώσεις.

Στον χώρο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την International Business Report της Grant Thornton, το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές ομάδες παγκοσμίως έχει αυξηθεί μόλις 1% το τελευταίο έτος, από 24% το 2016 σε 25% το 2017. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ποσοστού των γυναικών σε διοικητικές θέσεις από 27% σε 20% φέτος, πράγμα που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες 10 χώρες της λίστας. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειώσει η Ελλάδα από το 2011. Το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι μειώθηκε κατά 2% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καθόλου γυναίκες, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 27%, που είναι πολύ χαμηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου, που ανέρχεται στο 34%.

Στον χώρο της εκπαίδευσης οι θέσεις που καταλαμβάνονται από γυναίκες είναι σχεδόν προκαθορισμένες και φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν πάνω από το 70% των θέσεων στους κλάδους του ανθρώπινου δυναμικού των βιβλιοθηκών, των φοιτητικών υποθέσεων, της πανεπιστημιακής έρευνας και των δημόσιων σχέσεων. Αντίθετα οι άντρες ελέγχουν τα χρήματα, τα κτήρια και τα συμβόλαια ερευνών. Στη Μεγάλη Βρετανία μόλις το 1/5 των πανεπιστημίων διοικούνται από γυναίκα πρύτανη, παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνει διοικητικά καθήκοντα έχει αυξηθεί από το 2013 έως το 2016 κατά 29%. Ωστόσο οι αλλαγές δεν είναι τόσο εμφανείς. Τι εμποδίζει επομένως ικανότατες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις;

Ένας πρωταρχικός λόγος είναι η πίεση που προέρχεται από το ανδρικό φύλο. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ασχολούνται με την καριέρα τους και θέτουν υψηλούς στόχους θεωρούνται συχνά υπερβολικά φιλόδοξες. Ακόμα, πολύ συχνά τους ασκείται πίεση να επιλέξουν θέσεις και να αναλάβουν καθήκοντα που επικεντρώνονται στη διδασκαλία και σε συναφή αντικείμενα, γιατί είναι πιο εύκολο να συμμορφωθούν στις υποδείξεις που τους γίνονται σε σχέση με τους άντρες, οι οποίοι πιθανότατα θα αρνηθούν. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι οι πολλές ώρες εργασίας.

Πολλές γυναίκες πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ οικογενειακής και εργασιακής ζωής και, για να το καταφέρουν αυτό, πρέπει να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, πράγμα που τις απομακρύνει πολύ συχνά από το να διεκδικήσουν μία υψηλότερη θέση.

Επιπλέον, εξέχουσα σημασία στη διαδικασία ανέλιξης ενός εργαζομένου έχει η αναγνώριση των ηγετικών του ικανοτήτων. Οι γυναίκες πολύ συχνά θεωρείται ότι υπολείπονται σε ηγετικές ικανότητες σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρα μία προκατάληψη, η οποία πρέπει να καταρριφθεί. Σε πολλές περιπτώσεις εκτιμάται περισσότερο η αυτοπεποίθηση σε σχέση με την αυτοεπίγνωση και προτιμώνται τα γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα από μία διαδικασία λήψης αποφάσεων που διαρκεί περισσότερο και λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις της μειοψηφίας.

Το άλλο φλέγον ζήτημα που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας είναι το μισθολογικό χάσμα. Στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το CUPA-HR, οι γυναίκες σε διοικητικές θέσεις κερδίζουν 80 cents ανά δολάριο συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους. Η διαφορά αυτή έχει μειωθεί κατά 3 cents από το 2001. Η μισθολογική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών φαινόταν να μειώνεται πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010, η οικονομική κρίση όμως είχε επιπτώσεις και σε αυτό τον τομέα.

Το 2016 οι γυναίκες κατείχαν περίπου το 50% των διοικητικών θέσεων, αλλά το ποσοστό των γυναικών μειώνεται δραματικά όταν πρόκειται για θέσεις αυξημένου κύρους, οι οποίες είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με υψηλότερους μισθούς. Ωστόσο η έρευνα αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον δεδομένο: στις υψηλότερες θέσεις, όπου οι γυναίκες αποτελούν τη μειοψηφία, οι γυναίκες που κατέχουν αυτές τις θέσεις απολαμβάνουν μικρότερες μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τους άντρες, ενώ σε μερικές θέσεις πληρώνονται και περισσότερο από αυτούς. Πρόκειται στην ουσία για μία προσπάθεια να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία σε θέσεις όπου υπο-εκπροσωπείται με την παροχή μεγαλύτερων αμοιβών. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν αφορά σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις περιπτώσεις.

Μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να αφορούν τις Η.Π.Α., η κατάσταση όμως στην Ελλάδα δεν είναι πιο ευχάριστη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων φτάνει το 15%, ενώ η διαφορά των συνολικών αποδοχών ανέρχεται στο 45,2% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 41,1%, και λαμβάνει υπόψη τρία μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: α. χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές β. λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και γ. χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης. Ως αιτία για αυτή τη διαφορά μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι θέσεις διοίκησης και εποπτείας καταλαμβάνονται κυρίως από άντρες, οι οποίοι παίρνουν συχνότερα προαγωγή, ενώ οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικοκυριό, τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους. Τέλος, καταγράφεται διαχωρισμός στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες προορίζονται για συγκεκριμένες θέσεις και υπο-εκπροσωπούνται σε άλλες.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι δείκτες της αδυναμίας της σημερινής κοινωνίας να χωνέψει και να αφομοιώσει την εργασιακή ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, καθώς υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αντιστέκονται σθεναρά. Ωστόσο σημειώνεται κάποια πρόοδος αργά και σταθερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ικανοποιητική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στο 2017, ότι οι συνθήκες της κοινωνίας μας έχουν αλλάξει ριζικά σε πολλούς τομείς και πλέον η εργασιακή ισότητα δεν θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, αλλά ένα δεδομένο.


 Ελίζα Σακκά, Team Leader Citycampus.gr

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.