Δωρεάν Μετακίνηση Ανέργων στα ΜΜΜ του ΟΑΣΑ.

Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

Πώς να ανοίξεις μία επιχείρηση μετά το πανεπιστήμιο

rejoin young

Έχοντας πετύχει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη σχολή επιλογής τους, αυτό που βασανίζει τους φοιτητές είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ανάλογα με τον κλάδο της επιστήμης που διάλεξαν να ακολουθήσουν ψάχνουν να βρουν εργασία, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τις οικονομικές, και όχι μόνο, συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, καθώς και τις προοπτικές της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

 Δεν είναι λοιπόν λίγοι οι νέοι οι οποίοι έχουν ως όραμα να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, κάτι που φαντάζει ως η καλύτερη λύση, μιας και οι περισσότεροι απόφοιτοι στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας. Παρόλα αυτά ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί δύσκολη υπόθεση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ορισμένες παραμέτρους ώστε να μπορέσουν να τα καταφέρουν. Αρχικά το πιο σημαντικό για μία πετυχημένη επιχείρηση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγαπά το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί και να απολαμβάνει αυτό που κάνει. Με τον τρόπο αυτό θα δώσει στον εαυτό του κάτι που θα τον βγάλει νικητή.

 Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ κ.ά.) από τα οποία έχουν αποφοιτήσει οι ενδιαφερόμενοι. Πολλοί είναι οι καθηγητές, καθώς και τα προγράμματα, επιδοτούμενα από το κράτος, που βοηθούν τους ενδιαφερομένους στα πρώτα τους βήματα. Καλό θα ήταν να ψάξουν και να ενημερωθούν σχετικά από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 Στα αρχικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ο οποίος θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός πλάνου εργασίας. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει αποφασίσει για το αντικείμενο της επιχείρησής του, να έχει σκεφτεί βασικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, το χρηματικό ποσό αλλά και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν για τη δημιουργία των προϊόντων του ή το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε η επιχείρησή του να αποδειχθεί επικερδής.

 Εν συνεχεία πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του, να έχει κάνει αυτοκριτική και, γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, να νιώσει έτοιμος να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης και να επιτύχει έτσι τους στόχους του. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να είναι δυναμικός, πεισματάρης, δημιουργικός, εφευρετικός, ριψοκίνδυνος και φυσικά όχι αγχώδης.

 Εξίσου σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μίας επιχείρησης αποτελεί και η έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, με άτομα πετυχημένα τα οποία έχουν βρεθεί στη
θέση του. Με τον τρόπο αυτό θα ανταλλάξει απόψεις, θα πάρει γνώμες και θα έρθει σε επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα και ίσως έτσι αποκτήσει και κάποιο μέντορα, που θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα χρήσιμος για την αρχή της καριέρας του. Τέλος, όσον αφορά στην εξέλιξη της επιχείρησης, το μάρκετινγκ αποτελεί το σημαντικότερο μέσο. Πέραν των κλασικών τρόπων διαφήμισης (εφημερίδες, περιοδικά κτλ.), κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να δοκιμάσει λίγο πιο σύνθετους τρόπους μάρκετινγκ.

 Για παράδειγμα, η διοργάνωση ενός διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου το έπαθλο θα είναι κάποιο προϊόν ή υπηρεσία της εταιρίας. Ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να πετύχει αυτό το είδος μάρκετινγκ. Παρόλα αυτά, όσο πιο καινοτόμες οι ιδέες, τόσο πιο γρήγορα θα εξαπλωθεί η φήμη της επιχείρησης.


Δώρα Παπαϊωάννου,
Συντάκτρια, citycampus.gr

Πώς να οργανώσεις τον χρόνο σου

oin pws na

Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με υποχρεώσεις, καθήκοντα και προθεσμίες που λήγουν και αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε  τον ελεύθερο χρόνο μας για να ανταποκριθούμε όπως αρμόζει. Ωστόσο υπάρχει λύση και δεν είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ό,τι μας ενδιαφέρει. Η λύση ακούει στο όνομα «προγραμματισμός» και μάλιστα «σωστός προγραμματισμός». Αν λοιπόν βρίσκεσαι πολύ συχνά σε κατάσταση πανικού και νιώθεις ότι ο ελεύθερος χρόνος σου διαρκώς εξανεμίζεται, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.


Βρες την αιτία του προβλήματος
Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να οργανώσεις τον χρόνο σου; Μήπως αυτά που αναλαμβάνεις να διεκπεραιώσεις δεν σε γεμίζουν; Μήπως έχεις βαρεθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια; Μήπως ακόμα υπερφορτώνεσαι με υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορείς να ανταποκριθείς ή αναλώνεις τον χρόνο σου κάνοντας άχρηστα πράγματα; Για να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, καλό θα ήταν να καταγράψεις τις δραστηριότητες ενός τυπικού 24ώρου και τον χρόνο που ξοδεύεις για αυτές. Έτσι μπορείς να οδηγηθείς στην αιτία ή στις αιτίες που σε απομακρύνουν από τον σωστό προγραμματισμό και να αναμορφώσεις την καθημερινότητά σου.


Όρισε προτεραιότητες
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως να παραδώσεις μία εργασία στην ώρα της ή να ολοκληρώσεις ένα project εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Αυτά προηγούνται έναντι όλων ακόμα και αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν επείγει, αλλά σου αρέσει περισσότερο και θέλεις να ασχοληθείς με αυτό. Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου και μην παρεκκλίνεις για κανέναν λόγο.


Όρισε τις δικές σου προθεσμίες 
Για να είσαι πάντα on time και σίγουρος για το αποτέλεσμα, θέσε τα δικά σου χρονικά πλαίσια, τα οποία θα είναι στενότερα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις γρηγορότερα σε τάξη τον εαυτό σου και να αφοσιωθείς πιο σοβαρά και πιο συγκεντρωμένα στην ολοκλήρωση του project ή στην εκπλήρωση μίας υποχρέωσης που σου έχει ανατεθεί.

Μην σπαταλάς τον χρόνο σου άσκοπα
Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούμε από τα social media όταν κάνουμε μία δουλειά στον υπολογιστή. Γι’ αυτό τον λόγο όρισε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να ασχολείται με αυτά, και την υπόλοιπη ώρα αφοσιώσου σε αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Και όταν τελειώσεις, μπορείς φυσικά να ασχοληθείς με ό,τι επιθυμείς.


Μην ξεχνάς τα διαλείμματα
Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν σε πιέζει ο χρόνος, γιατί σε βοηθούν να ξεκουραστείς και να ανακτήσεις δυνάμεις. Πρόσεξε όμως, τα διαλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10-15 λεπτά ανά 1,5-2 ώρες απασχόλησης. Απόφυγε τα έξτρα διαλείμματα, εκτός και αν είναι ανάγκη.


Θέσε κίνητρα στον εαυτό σου
Κανόνισε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί αφού ολοκληρώσεις ό, τι έχεις προγραμματίσει. Με αυτό τον τρόπο θα σκέφτεσαι αυτό που θα ακολουθήσει και θα συγκεντρωθείς καλύτερα με σκοπό να τελειώσεις ακόμα και νωρίτερα. Γενικά είναι σημαντικό στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου να υπάρχουν δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δεν συνεπάγονται υποχρεώσεις.


Πες «όχι»
Αν τελικά η έλλειψη προγραμματισμού δεν είναι το πρόβλημά σου, τότε μάλλον αυτό που φταίει είναι η τάση σου να αναλαμβάνεις πολλά, περισσότερα από όσα αντέχεις. Για αυτό τον λόγο την επόμενη φορά που κάποιος θα προτείνει μία δραστηριότητα, ένα project ή τέλος πάντων κάτι που απαιτεί χρόνο, μην βιαστείς να το αναλάβεις ή να συμμετάσχεις, αλλά συλλογίσου αν είναι όντως κάτι που σε ευχαριστεί ή κάτι το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φορτωμένο σου πρόγραμμα.


Η τεχνολογία είναι σύμμαχός σου
Φτιάξε το πρόγραμμά σου στον υπολογιστή, βάλε reminder στο κινητό σου ή χρησιμοποίησε κάποιο application που σχετίζεται με την οργάνωση του χρόνου και τον προγραμματισμό. Ακόμα, γράφοντας σε μία χάρτινη ή ηλεκτρονική ατζέντα τις υποχρεώσεις σου, θα βοηθηθείς να μην ξεχάσεις τίποτα και να τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Οι επιλογές είναι πολλές, διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει.
 Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον αξιοποιούμε κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σωστού προγραμματισμού.
Ο σωστός προγραμματισμός δεν είναι κάτι ουτοπικό, αλλά κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με απλές καθημερινές κινήσεις. Επομένως όλα είναι στο χέρι μας.


Ελίζα Σακκά,
Team leader, citycampus.gr

Πώς να αναπτύξεις ηγετικές δεξιότητες

rejoin hgetikes

Ποιες είναι οι ηγετικές δεξιότητες; Τι κάνει κάποιον ηγέτη; Αν βάλεις τις λέξεις «ηγετικές δεξιότητες» σε μια μηχανή αναζήτησης, θα βρεις πολλά αποτελέσματα, άλλα συγκλίνοντα και άλλα αποκλίνοντα το ένα από το άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι τρόποι που αυτές αναπτύσσονται παραμένουν σχεδόν σε όλα σταθεροί.

Μάθε τον εαυτό σου

Ο καθένας χαρακτηρίζεται από δεξιότητες και χαρακτηριστικά, που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να τα αναπτύξει περισσότερο. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η επισήμανση αυτών. Η αυτογνωσία οδηγεί στη συνειδητοποίηση των δυνατών και αδύναμων σημείων του ατόμου και του δίνει τη δυνατότητα ως ηγέτη να στηρίζεται στα δυνατά και να αμβλύνει τα αδύναμα, ώστε να προχωρά μπροστά. Για να αποκτηθεί αυτή η δυνατότητα όμως, χρειάζεται πολύπλευρη ενασχόληση με πολλά πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να έρθουν τα χαρακτηριστικά αυτά στην επιφάνεια.

Αφουγκράσου το περιβάλλον σου

Βάσει των νόμων της φύσης επιβιώνει εκείνος που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Ένας ηγέτης χρειάζεται επομένως να είναι σε θέση να ελίσσεται στον χώρο του. Για να το κάνει αυτό όμως, χρειάζεται να «ακούσει» το περιβάλλον του, να αντιληφθεί τις ανάγκες αυτού και τους κινδύνους που κρύβει. Συγχρόνως πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω του και γι’ αυτό χρειάζεται πρώτα να ενημερώνεται για αυτά. Συνεπώς διάβασε, δες, άκου και κυρίως μάθε σε βάθος τι γίνεται γύρω σου.

Μάθε να μεταδίδεις τις ιδέες σου σε διαφορετικούς δέκτες

Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να συναναστρέφεται με διαφορετικά άτομα και να επικοινωνεί αποδοτικά με όλους. Όπως λέγεται λαϊκά, θα πρέπει να μιλάει τη γλώσσα του σαλονιού και του λιμανιού, δηλαδή να είναι σε θέση να μεταδώσει τις ιδέες του και το όραμά του σε όλους. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσεις σεμινάρια αποτελεσματικής επικοινωνίας, να διαβάζεις, ώστε να οξύνεις την κριτική σου σκέψη και να αντιλαμβάνεσαι τις συνθήκες γύρω σου.

Μην μένεις στο πρόβλημα, ψάξε τη λύση

Κανένας δεν πέτυχε το όραμά του με την πρώτη, όλοι αντιμετώπισαν προβλήματα. Εκείνοι όμως που συνέχισαν και ξεπέρασαν αυτά τα μικρά αναχώματα προς τον προορισμό τους έγιναν όντως ηγέτες. Η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και η θετική σκέψη είναι εκείνες οι δεξιότητες που μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιον και να τον κάνουν να πετύχει. Για να τις αναπτύξεις, δοκίμασε κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα να ανακαλύπτεις τη θετική επίδραση αυτού και να καταλαβαίνεις τι έμαθες από αυτό, ώστε να μην ξανασυμβεί ή για να το αντιμετωπίσεις ευκολότερα την επόμενη φορά. Πέρασε στην πράξη, αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις, και όσο εσύ αφήνεσαι στη θεωρία, ποτέ δεν θα καταφέρεις να προσανατολιστείς προς τη λύση. Κάνε κάτι σαν πρακτική άσκηση, δούλεψε σε αυτό που σου αρέσει, πάρε μέρος σε projects, δοκίμασε τον εαυτό σου.

Συνεπώς οι ηγετικές δεξιότητες του καθενός είναι κρυμμένες μέσα του και περιμένουν να αναδυθούν στην επιφάνεια έπειτα από συστηματική καλλιέργεια. Όλοι θέλουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και πραγματικά μπορούν, απλώς, για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να δρουν με απλές πράξεις κάθε μέρα. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηγετικές ικανότητες, ακριβώς επειδή έγκεινται σε πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, για να αναπτυχθούν, θέλουν πείσμα, υπομονή και μεράκι για την υλοποίηση του οράματός σου.


 Ασπασία Γκότση, Συντάκτρια Citycampus.gr

Οι δεξιότητες ενός επιτυχημένου επιχειρηματία

rejoin deksiothtes

Στη σημερινή εποχή όλοι μιλούν για επιχειρηματικότητα τη στιγμή που το ποσοστό των επιτυχημένων ιδεών είναι πολύ μικρό. Για να επιτύχει ένας επιχειρηματίας, χρειάζεται να καταβάλει σκληρή δουλειά και να έχει επιμονή. Διά μαγείας καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιτύχει από τη μία ημέρα στην άλλη. Ποιες είναι όμως εκείνες οι δεξιότητες που κατευθύνουν έναν επιχειρηματία προς την επιτυχία;

Αγάπη για το αντικείμενό του

Αν μία λέξη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της επιχειρηματικότητας, αυτή θα ήταν σίγουρα το «πάθος». Η έκφραση πάθους για τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται ένας επιχειρηματίας αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη και την επιτυχία της επιχείρησής του. Το να λαμβάνει κάποιος από τη δουλειά του ευχαρίστηση, ικανοποίηση, οικονομικό όφελος και σιγουριά δημιουργεί αθροιστικά οφέλη, τα οποία στη συνέχεια εκφράζονται τόσο σε εταιρική, όσο  σε προσωπική και πελατειακή ικανοποίηση. Ο επιχειρηματίας που ασχολείται με μια ιδέα η οποία ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά του διακατέχεται από πάθος και κίνητρο, πράγμα που επηρεάζει καθοριστικά την επιτυχία κάθε είδους επιχείρησης.

Ανάληψη ρίσκου

Κάθε επιχειρηματίας, αν επιθυμεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένος, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει ρίσκο. Χρειάζεται να έχει προετοιμαστεί να εργαστεί σε ένα τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά αβέβαιο περιβάλλον. Εντούτοις όσοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν το ρίσκο και είναι έτοιμοι για την ανάληψή του δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιτύχουν. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας χρειάζεται να είναι πρόθυμος και έτοιμος να αναλάβει τόσο χρονικό όσο και χρηματικό ρίσκο. Ταυτόχρονα απαιτείται οργάνωση και προγραμματισμός πόρων, ώστε να μην προκληθεί αδιέξοδο, κάτι που αποτρέπει πιθανές αρνητικές καταστάσεις. Κάθε επιχειρηματίας, πριν αναλάβει κάποιου είδους ρίσκο, θα πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτό αξίζει τον κόπο, τα χρήματα και τον χρόνο, αλλά και να αναγνωρίσει και να μελετήσει τι ακριβώς θα αποφέρει η ανάληψή του.

Προσωπική πίστη, σκληρή δουλειά και αφοσίωση

Πέρα από το να απολαμβάνει και να αγαπάει το αντικείμενο δραστηριοποίησής του, κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται επίσης να πιστεύει στον εαυτό του, να νιώθει αυτοπεποίθηση και να είναι αφοσιωμένος στο προϊόν ή στην υπηρεσία που προσφέρει. Το κλειδί της επιτυχίας δεν βρίσκεται στο πείσμα και στην αρνητική προσκόλληση στην ιδέα του, αλλά στις αξίες της πειθαρχίας και της αφοσίωσης. Επιπλέον χρειάζεται να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι πίσω από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια δεν υπάρχει ο παράγοντας της τύχης, αλλά η σκληρή και τίμια δουλειά. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους και δρουν προσηλωμένα και επίμονα για την επιδίωξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία

Αδιαμφισβήτητα, εάν μια επιχειρηματική ιδέα ή ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν χαρακτηρίζονται από ευελιξία σχετικά με τις ανάγκες και τα «θέλω» τόσο των πελατών όσο και της ίδιας της αγοράς, τότε ούτε η ιδέα και άρα ούτε και ο επιχειρηματίας θα οδηγηθούν προς την επιτυχία. Η σημασία βρίσκεται όχι μόνο στο τι πιστεύει ένας επιχειρηματίας ότι είναι αναγκαίο και θεμιτό, αλλά το ίδιο το περιβάλλον και οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Η αγορά χαρακτηρίζεται από δυναμικότητα και μαζί της επηρεάζει και διαμορφώνει και τις ανάγκες των πελατών. Στην πραγματικότητα κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας οφείλει να προσαρμόζεται, αλλά και να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, ώστε να μπορεί να αλλάζει εύκολα και να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών του.

Κατανόηση της προσφερόμενης αξίας και της αγοράς

Είναι δεδομένο ότι κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει συνολικά και από όλες τις πλευρές του το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει, αλλά και να τα παρουσιάζει με έναν απλό και κατανοητό τρόπο, κάνοντας ξεκάθαρη την αξία που προσφέρουν. Κάθε στιγμή, αλλά και σε κάθε μέσο επικοινωνίας με τους πελάτες που αποτελούν στόχο, χρειάζεται να παρουσιάζονται τα οφέλη του προσφερόμενου προϊόντος ή της προσφερόμενης υπηρεσίας. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γνωρίζει το πλαίσιο και τις δυναμικές του αγοραστικού περιβάλλοντος. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις αλλαγές των αγοραστικών αναγκών, τις κινήσεις των ανταγωνιστών και διάφορων άλλων εξωτερικών παραγόντων που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης, ώστε να προσφερθεί πραγματική αξία.

Ικανότητες αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης

Σε κάθε νέα επιχείρηση το κεφάλαιο θεωρείται περιορισμένο, πράγμα το οποίο καθιστά αναγκαία την έξυπνη και κατάλληλη αξιοποίησή του. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα πρέπει να κατανοούν την ουσιώδη ανάγκη για οικονομική διαχείριση και να σχεδιάζουν, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, στρατηγικές για την αποτελεσματικότερη και την αποδοτικότερη οικονομική διαχείριση της επιχείρησής τους. Χρειάζεται να διατηρείται ένα ολοκληρωμένο σύνολο εγγράφων για κάθε ροή του χρήματος.

Σχεδιασμός

Η επιχειρηματικότητα αναφέρεται στην υλοποίηση μιας ιδέας από την αρχή μέσα σε ένα πλαίσιο χρονικών και χρηματικών περιορισμών. Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, για τη διατήρηση της οποίας ο σχεδιασμός αποτελεί έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα. Μέσα από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό προσφέρεται αναγνώριση των χρονικών και κεφαλαιουχικών περιορισμών και η αναζήτηση εναλλακτικών για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τον ορισμό συγκεκριμένων στόχων, αλλά και ενδεικτικών τρόπων για την επίτευξή τους. Το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο για τον έλεγχο της επιτυχίας κάθε συστατικού της επιχείρησης. Η μεγάλη ευκαιρία που παρέχει συνεπάγεται ότι δίνει τη δυνατότητα για ανάλυση, αναζήτηση και συλλογή δεδομένων, αλλά και για τη δημιουργία συμπερασμάτων τα οποία βασίζονται σε πραγματικές καταστάσεις.

Ικανότητες ανάπτυξης δικτύου επαφών

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αναζητούν συνεχώς μέντορες με μεγάλη εμπειρία και δίκτυο επαφών, ώστε να λαμβάνουν πολύτιμες και χρήσιμες συμβουλές. Εάν κάποιος έχει την ικανότητα να προσεγγίζει τέτοιου είδους επαφές και να διαμορφώνει ένα πολύ δυνατό, αξιόπιστο και ξεχωριστό δίκτυο, τότε βρίσκεται πιο κοντά στα βήματα αυτών που θεωρούνται επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Προετοιμασία για την αποτυχία

Σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής κάθε προσπάθεια δεν οδηγεί πάντα στην επιτυχία. Το ίδιο συμβαίνει και στον επιχειρηματικό κόσμο. Το ποσοστό των αποτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών είναι πολύ υψηλό. Λόγω αυτής της πραγματικότητας, πολλές φορές είναι πολύ λογικό και υγιές κάποιος επιχειρηματίας να αναγνωρίζει ότι πρέπει να αφήσει την τρέχουσα επιχειρηματική του ιδέα και να αναζητήσει μια νέα, πιο κερδοφόρα. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας βρίσκεται σε θέση να καταλάβει τα όρια της βιωσιμότητας της επιχειρηματικής του ιδέας και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με την υλοποίησή της ή όχι.

Αμφισβήτηση του εαυτού του

Σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής του ιδέας και δραστηριότητας ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να αμφισβητεί οτιδήποτε θεωρεί δεδομένο. Πιο συγκεκριμένα, είναι χρήσιμο να θέτει ερωτήματα, όπως αν μπορεί να πραγματοποιήσει μια ενέργεια, αν πραγματικά θέλει να επιτύχει τη συγκεκριμένη ενέργεια, αν με τον συγκεκριμένο τρόπο που έχει σκεφτεί και τους πόρους που διαθέτει μπορεί να την επιτύχει και αν εν τέλει είναι το κατάλληλο άτομο ή αν υπάρχει η κατάλληλη ομάδα για την εκπλήρωσή της.

Το να βρει κανείς την ισορροπία σε όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι πολύ δύσκολο στην πράξη, αλλά, εάν κάποιος προσπαθεί να τα επιδιώξει έως έναν βαθμό, τότε θα βρεθεί πολύ κοντά στην επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να μένει μόνο στην επιδίωξη της απόκτησης των ανωτέρω και συνεπώς και στην επίτευξη της επιτυχίας, αλλά να αναλογίζεται συνεχώς και το μέτρο αυτής, καθώς δεν υπάρχει… μονάδα μέτρησης της επιτυχίας.


 Λαμπρινή Κουτσοκέρα,

Research and Development Manager

Data Analyst

Project Manager

Citycampus.gr

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.