desmos rejoinΈνας ισχυρός ΔΕΣΜΟΣ μεταξύ κοινωνίας και επιχειρήσεων

Όταν μια οργάνωση βραβεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημαντική προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, τότε είναι ελάχιστα τα πράγματα τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε για να περιγράψουμε τη μοναδικότητα της. Η δράση του ΔΕΣΜΟΥ μιλάει από μόνη της. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2012 και έφερε πιο κοντά επιχειρήσεις και κοινωνία, μας δείχνει ότι σήμερα υπάρχει τρόπος έτσι ώστε να καλυφτούν οι διαπιστωμένες ανάγκες των συμπολιτών μας. Αναγκαία συστατικά σε όλη αυτή την διαδρομή το όραμα και η θέληση 5 φίλων, που δεν σταμάτησαν να θέλουν να βοηθάνε το συνάνθρωπο. Μιλήσαμε με την κα Εκάβη Βαλερά η οποία μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα τον ΔΕΣΜΟ.

1.Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε το εγχείρημα του ΔΕΣΜΟΥ και τι επιδιώκει να καλύψει σήμερα στην ελληνική κοινωνία;

Ο Δεσμός είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2012 μέσα από τον προβληματισμό για την οικονομική κρίση και τις σημαντικές ανθρωπιστικές και κοινωνικές συνέπειες που παρατηρούσαμε να επιδεινώνονται ραγδαία. Από προσωπική μας εμπειρία παρατηρούσαμε γύρω μας ιδιώτες και εταιρείες που ενδιαφέρονταν να προσφέρουν αλλά δεν ήξεραν πού, πώς και κυρίως αν η προσφορά τους «θα πιάσει τόπο». Από την άλλη, οι φορείς κοινωνικής ωφέλειας και οι πρωτοβουλίες πολιτών πάσχιζαν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες συνανθρώπων μας σε βασικά είδη.

Μέσα από αυτόν τη συνειδητοποίηση γεννήθηκε ο Δεσμός με σκοπό την κάλυψη αναγκών ευπαθών ομάδων μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος σε είδη - που είναι σε καλή κατάσταση και είναι απολύτως κατάλληλα για χρήση- και δωρεάν υπηρεσίες από εταιρείες και ιδιώτες. Για να κάνουμε την διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη και αποτελεσματική ο Δεσμός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της προσφοράς μέσω των δύο γραφείων του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της αποθήκης του στην Αθήνα όπου προσφερόμενα αγαθά συγκεντρώνονται, οργανώνονται από εθελοντές μας και διανέμονται σε όλη την Αττική με το βαν του Δεσμού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Μέχρι σήμερα, ο Δεσμός, ορμώμενος από δύο γραφεία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 406 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 170 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει προσφέρει ο Δεσμός σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν πραγματικά ανάγκη μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια λειτουργίας υπερβαίνει το €1.300.000.

2.Πώς πείθεται ένας ιδιωτικός φορέας να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του ή τα προϊόντα του;

Με γενικό μότο πως «Με το Δεσμό η προσφορά σας πραγματοποιείται με ευκολία, αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια!» καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια να εφευρίσκουμε νέους τρόπους και να ξεπερνάμε εμπόδια ώστε η διαδικασία της προσφοράς να γίνει όσο το δυνατόν ευκολότερη και αποτελεσματική για τους ιδιώτες & τις εταιρείες έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι στην επίλυση πραγματικών προκλήσεων στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα.

Μία από αυτές τις προκλήσεις, ήταν η επιβάρυνση με ΦΠΑ των δωρεών σε είδος που υπάρχουν σε πλεόνασμα, που ίσχυε τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας. Αυτή η επιβάρυνση λειτουργούσε ως σημαντικό αντικίνητρο για την δωρεά ειδών απολύτως κατάλληλων για χρήση και κατανάλωση που δεν μπορούσαν όμως να αξιοποιηθούν εμπορικά, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να καταστρέφουν προϊόντα σε πλεόνασμα αντί να τα δωρίζουν σε φορείς που τα έχουν ανάγκη! Νωρίτερα φέτος ψηφίστηκε στη Βουλή νομοθετική τροποποίηση που εισηγήθηκε ο Δεσμός και η Κυβέρνηση στήριξε από την πρώτη στιγμή και έκανε πράξη, για την απαλλαγή των δωρεών σε είδος από την επιβολή του ΦΠΑ όταν οι δωρεές αυτές γίνονται προς κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες δωρεές που επωφελούνται της νέας αυτής σημαντικής τροποποίησης και ευελπιστούμε πως όλες οι εταιρείες θα ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο!

Περισσότερες λεπτομέρειες για την προσφορά πλεονάσματος με απαλλαγή του ΦΠΑ εδώ! [στην διαδικτυακή ανάρτηση παρακαλούμε να προσθέσετε τον υπερ-σύνδεσμο http://desmos.org/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%B4%CF%89-%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%83-%CE%BD%CE%B1-%CF%80/ ]

Τέλος, ο Δεσμός έχει δημιουργήσει το καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο προσφοράς DesmosDirect (www.demosdirect.org). Το Desmos Direct είναι το πρώτο και μοναδικό socialmediaplatform για καλό σκοπό: αφενός, φορείς – συνεργάτες του Δεσμού έχουν τη δυνατότητα 1) να δημιουργήσουν προφίλ προβάλλοντας τη δράση τους και 2) να καταχωρούν τις ανάγκες τους ως «post» και αφετέρου, ιδιώτες, εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι φορείς έχουν μπορούν να αναρτούν τα είδη σε πλεόνασμα ή τις δωρεάν υπηρεσίες που επιθυμούν να προσφέρουν.

Μόλις προκύψει αντιστοιχία μιας αναρτημένης ανάγκη με μια προσφορά από ιδιώτη, εταιρεία ή και άλλο οργανισμό, το Desmos Direct ειδοποιεί αυτόματα δωρητή και φορέα για το επιτυχές ταίριασμα και κατευθύνει τα μέρη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής!

Έτσι το Desmos Direct "παντρεύει" αυτόματα τις ανάγκες με τις ανάλογες προσφορές ιδιωτών και εταιρειών μέσω του Δεσμού με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια, αφού ο δωρητής επιλέγει τον αποδέκτη της δωρεάς του, το είδος και την ποσότητα που θέλει να προσφέρει!

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, θεμελιώδης αρχή του Δεσμού είναι η διασφάλιση της διαφάνειας για κάθε δωρεά και θεωρούμε πως η άρση της καχυποψίας αυτό αποτελεί σημαντικό κίνητρο για ενδεχόμενους τους δωρητές και λειτουργεί ως προτροπή ώστε κάποιος να προσφέρει για δεύτερη, τρίτη πολλαπλή φορά. Χαρακτηριστικό του Δεσμού είναι πως κάθε δωρεά που φτάνει στον τελικό φορέα – αποδέκτη παραδίδεται σε είδος και ποτέ σε χρήματα. Προς χάριν διαφάνειας, ακόμα και μια οικονομική δωρεά προς τρίτο φορέα μέσω του Δεσμού μετατρέπεται σε είδος, αφού ο Δεσμός πραγματοποιεί έρευνα αγοράς, προμηθεύεται τα είδη και τα παραδίδει στον προορισμό τους.

Τέλος, σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας υλοποίησης μιας προσφοράς από το Δεσμό είναι η αποστολή ενημερωτικού emailστον κάθε δωρητή με την καταμέτρηση των αγαθών που έχουμε παραλάβει αλλά και αποστολή email με πληροφορίες για τον ή τους τελικούς φορείς αποδέκτες των ειδών ώστε κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνει η προσφορά του.

3.Η κοινωνία ανταποκρίνεται ως προς την προσφορά προϊόντων;

Ναι, παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα ως προς την κοινωνική προσφορά και ευτυχώς υπάρχει θετικότατη ανταπόκριση στο έργο και τον τρόπο λειτουργίας του Δεσμού, που επιβεβαιώνει πως με το έργο μας έχουμε πράγματι επιφέρει βελτιώσεις και λύσεις στη διαδικασία της προσφοράς. Δυστυχώς όμως οι ανάγκες των φορέων, δηλαδή οι ανάγκες των συνανθρώπων μας αυξάνουν καθώς οι αρνητικές ανθρωπιστικές και κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να είναι έντονες.

4.Για τις δράσεις σας, σίγουρα χρειάζονται εθελοντές. Υπάρχει διάθεση από τους συμπολίτες μας να ενταχθούν σε όλη αυτή την διαδικασία;

Ο Δεσμός προάγει ενεργά τον εθελοντισμό μέσω της δράσης του και του δικτύου εθελοντών του που σήμερα αριθμεί περισσότερους από 850 εγγεγραμμένους. Ο Δεσμός δημιουργήθηκε από εθελοντές (που παράλληλα έχουν πλήρη επαγγελματική ενασχόληση), αναπτύχθηκε χάρη σε εθελοντές και λειτουργεί ως επί το πλείστον από εθελοντές – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το γραφείο του Δεσμού στη Θεσσαλονίκης λειτουργούσε αποκλειστικά χάρη στην εργασία 10 εθελοντών για τουλάχιστον ένα έτος, προτού στελεχωθεί με μόνιμο εργαζόμενο!

Η προσφορά των εθελοντών στο Δεσμό είναι η ραχοκοκαλιά της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Οι εθελοντές μας προέρχονται από ποικίλα περιβάλλοντα επαγγελματικά, ηλικιακά, εκπαιδευτικά, κ.ά. και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εύρος δραστηριοτήτων του Δεσμού, από τη συστηματική παρουσία και βοήθεια στο γραφείο, την καταγραφή και οργάνωση της αποθήκες μας, μέχρι την υποστήριξη εκδηλώσεων του Δεσμού, όπως το ARTOFGIVINGII [http://desmos.org/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-art-of-giving-ii-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5/] ή το περίπτερο του Δεσμού στο AthensMarathonEXPO!

5.Η επιλογή φορέων ή και ιδιωτών, που θα δώσετε τα αγαθά που συγκεντρώνεται, με ποια κριτήρια γίνεται;

Ο Δεσμός δεν προσφέρει απευθείας σε ιδιώτες παρά μόνο σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας που έχουν δομές αξιολόγησης αναγκών των επωφελούμενών τους. Ο Δεσμός πραγματοποιεί πρώτη επικοινωνία, επί τόπου επίσκεψη και αναλυτική καταγραφή των έκτακτων και μακροπρόθεσμων αναγκών κάθε φορέα προτού υλοποιήσει κάποια δωρεά. Τέλος, πολλές φορές, η ίδια η προσφορά καθορίζει τα χαρακτηριστικά του αποδέκτη, π.χ. εάν προσφερθεί μεγάλη ποσότητα συσκευασμένων τροφίμων, που όμως βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, που είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πλεονάσματος, τότε είναι απαραίτητο τα είδη να διατεθούν σε οργανισμούς που εξυπηρετούν μεγάλους πληθυσμούς, ώστε να καταναλωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, κ.ο.κ.

6.Συνεργάζεστε με άλλες Μ.Κ.Ο.;

Ναι, φυσικά – ο Δεσμός σήμερα συνεργάζεται με περισσότερους από 400 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Βασική αρχή του Δεσμού είναι να στηρίζει φορείς κοινωνικής πρόνοιας και να τους βοηθά να αποκτήσουν πόρους, να καλύψουν ανάγκες και να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

7.Παρατηρούμε ότι η ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ αποτελεί μια ιδιαίτερα νεανική ομάδα. Το νεαρό της ηλικίας σας έχει θετικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα της οργάνωση σας αλλά και στην όραμα του εγχειρήματος σας;

Μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Δεσμού έχουν οι κοινές μας αντιλήψεις για τη σημασία του επαγγελματισμού, την προσήλωση στους στόχους και τις αρχές μας, και το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας που βρίσκονται πάντα στον πυρήνα της λειτουργίας μας. Δεν είναι σαφές σε εμάς τι από αυτά έχει να κάνει με την ηλικία μας, αφού είμαστε εντός του Δεσμού και είναι δύσκολο να το δούμε αντικειμενικά! Το σίγουρο όμως είναι πως όσοι έρχονται σε επαφή με το Δεσμό, βρίσκουν πως είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό να συζητούν με την ομάδα και σχολιάζουν πολύ θετικά πως οι νέοι δραστηριοποιούνται δυναμικά στα κοινά.

8.Όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρείτε ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία που έχουμε σαν κοινωνία γύρω από το ζήτημα της αλληλεγγύης;

Σίγουρα η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το στοίχημα για όλους μας είναι η αλλαγή αυτή να μην έχει μόνο τη διάρκεια «φάσης» ή την αίσθηση της έκτακτης, επείγουσας προσφοράς, αλλά να έχει συντελεστεί μια αλλαγή κουλτούρας προς την ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα εμφυσήσει την ενεργή κοινωνική προσφορά σε όλους, με αφετηρία τα παιδιά, ο Δεσμός ξεκίνησε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και πιλοτική εφαρμογή του σε 10 σχολεία στην Αττική. Αυτή η φάση του έργου χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧγια την Ελλάδα, του οποίου διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Τον Οκτώβριο 2014 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επέκταση της πιλοτικής φάσης σε 50 επιπλέον σχολεία σε όλη την Ελλάδα!

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την κατασκευή των εγχειριδίων, έως την άνοιξη του 2015, την πιλοτική εφαρμογή σε 60 δημοτικά και γυμνάσια πανελλαδικά σε 10 περιφέρειες της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2015, και την αναμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πιλοτικής εφαρμογής. Το εκπαιδευτικό υλικό θα περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις και θα επικεντρώνεται τόσο στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όσο και στην εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στα σχολεία με σκοπό την ενεργοποίηση και την παγίωση του αισθήματος της κοινωνικής προσφοράς στις νεότερες γενιές.

9.Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και να συνδράμει στο έργο σας;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Δεσμού και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το Δεσμό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.desmos.org τη σελίδα του Δεσμού στο Facebook, επικοινωνήστε απευθείας στα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 2108119365 για την Αθήνα και στα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & 2310 527620 για τη Θεσσαλονίκη! 

Για να δείτε ανάγκες και να προσφέρετε απευθείας σε φορείς επισκεφθείτε το www.desmosdirect.org!

Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης
rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn