theatriki skini ektos sxediouΜια θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου»

Υπάρχουν στις μέρες μας κάποιοι άνθρωποι με μεράκι, που δεν έχουν εμπορευματοποιήσει την τέχνη και επιθυμούν να προσφέρουν όχι απλώς ανιδιοτελώς αλλά βάζοντας τον κόπο τους, με ελάχιστα μέσα αλλά με πείσμα και ενίοτε χρήματα από την τσέπη τους. Τέτοιοι άνθρωποι είναι και τα μέλη της θεατρική σκηνής «Εκτός Σχεδίου» που με έδρα το Καματερό έστησαν το θεατράκι τους στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών Γεροβουνού και την αποτελούν εργαζόμενοι, μαθητές και σπουδαστές.

  1. Τι είναι τελικά η Εκτός Σχεδίου;

Είναι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αγαπάει το θέατρο αλλά και τις άλλες μορφές τέχνης. Αρκετοί ασχολούνται ενεργά με το ανέβασμα παραστάσεων, ενώ άλλοι λειτουργούν υποστηρικτικά, βέβαια η προσφορά τους είναι εξίσου σημαντική.

Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

Ουσιαστικά είμαστε μια παρέα ανθρώπων που ξεκινήσαμε 2004 με μεράκι για το θέατρο και πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάζει αλλά και να επηρεάζεται απ’ τους κοινωνικούς αγώνες. Με βάση το παραπάνω δημιουργήσαμε τη θεατρική σκηνή Εκτός Σχεδίου. Σιγά σιγά αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε κι από άλλους, η θεατρική σκηνή μετατράπηκε σε πολιτιστικό σύλλογο κι έτσι φτάσαμε σταδιακά στα 11 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.

 

  1. Πέρσι κλείσατε 10 χρόνια. Ποιά είναι τα στοιχεία που συνέβαλαν ώστε να διατηρηθεί η ομάδα;

Αγάπη για το θέατρο και το λαϊκό πολιτισμό, σκληρή και συλλογική δουλειά, πείσμα και βεβαίως διαρκή επαφή με τις κοινωνικές εξελίξεις και ανάγκες.

  1. Παρατηρούμε ότι η επιλογή των έργων που ανεβάζετε δεν είναι τυχαίαΕπιδιώκετε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους θεατές;

Θέλουμε κυρίως, μέσω των παραστάσεών μας, να οξύνουμε τη σκέψη και την αισθητική των θεατών, αλλά και τη δική μας. Θέλουμε να προτείνουμε κάτι διαφορετικό πέρα από το εύπεπτο τηλεοπτικό – θεατρικό καταναλωτικό προϊόν που υπάρχει γύρω μας.

  1. Οι παραστάσεις που πραγματοποιείτε είναι με ελεύθερη είσοδο. Για ποιο λόγο επιλέξατε να μην βάλετε κάποιο αντίτιμο;

Για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, να παρακολουθεί τις παραστάσεις μας. Βεβαίως το κόστος για το ανέβασμα μιας παράστασης είναι σημαντικό. Γι’ αυτό το λόγο και έχουμε «κουμπαρά», εάν θέλει και μπορεί κάποιος να βοηθήσει, ένας είδος προαιρετικής συνεισφοράς. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων συμμετέχουν ανιδιοτελώς.

  1. Σήμερα η τέχνη και δε το θέατρο αποτελεί ένα είδος πολυτελείας για τους περισσότερους. Ταυτίζεστε με αυτή την άποψη ή θεωρείτε ότι η τέχνη είναι είδος πρώτης ανάγκης;

Σίγουρα είναι είδος πρώτης ανάγκης, εξίσου σημαντικό με άλλες καθημερινές μας ανάγκες. Η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες κάνει καλύτερο τον άνθρωπο, του ανοίγει τους ορίζοντες του. Όμως παράλληλα, το κόστος εισιτηρίου -ειδικά στις μέρες μας- είναι υψηλό όχι μόνο για τους χιλιάδες άνεργους, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν ακόμα δουλειά, για αυτό τον λόγο άλλωστε δεν έχουμε και υποχρεωτική είσοδο.

  1. Πρόσφατα βραβευτήκατε στους 28ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων. Αποτελεί μια δικαίωση όλων αυτών των προσπαθειών;

Δικαίωση για μας είναι κυρίως η αποδοχή και η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα. Ότι έχουν περάσει 11 χρόνια και ο κόσμος ακόμα μας στηρίζει και μας παρακολουθεί είναι η βασικότερη επιβράβευση. Παράλληλα κάθε παράσταση – και σε θεατρικούς αγώνες – αποτελεί ενδιαφέρουσα εμπειρία και μέσα από αυτή τη διαδικασία συνεχώς κερδίζουμε.

  1. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις τι άλλες δράσεις πραγματοποιείτε;

Πέρα λοιπόν από τις παραστάσεις που ανεβάζουμε πραγματοποιούμε και τα εξής: Παραστάσεις καραγκιόζη, προβολές ταινιών, μουσικά γλέντια, αφιερώματα σε σημαντικά γεγονότα κ.α. Βέβαια προσπαθούμε συνεχώς να δένουμε όλες τις δράσεις μας με αυτό το διαφορετικό.

  1. Αυτή την περίοδο ανεβάζετε “τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το έργο;

Γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο, γραμμένο από ένα συγγραφέα – Πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που αποκαλύπτει «χειρουργικά» τις σχέσεις, τις μεθόδους και τις συμπεριφορές, μιας «αγίας οικογένειας», αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικονομικής ολιγαρχίας.

  1. Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Να έρθουν να δουν την παράστασή μας, να κουβεντιάσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και φυσικά να περάσουμε καλά. Οι παραστάσεις είναι κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:00μμ , στις Εργατικές Κατοικίες Γεροβουνού (Θεοτόκου 33) στο Καματερό. Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορούν να επικοινωνήσουν στο εξής τηλέφωνο: 6944935221.

Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης
rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn