rejoin ekthesi house works thessaloniki

Παρουσιάζεται στην Casa Bianca η έκθεση με τίτλο House/works: Η αρχιτεκτονική στη ζωγραφική, που περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η Αρχιτεκτονική, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή τέχνης είναι συνυφασμένη με τον βιωμένο χώρο, γεγονός που καθιστά την απεικόνισή της στη ζωγραφική επιφάνεια, ανέκαθεν, έναν προσφιλή προορισμό.

Η έκθεση House/works: Η αρχιτεκτονική στη ζωγραφική, είναι μια περιοδική έκθεση που δεν καλύπτει βέβαια το θέμα, αλλά μια αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση σε μια εποχή που οι διαχωρισμοί έχουν καταργηθεί και ο όρος εικαστικός καλλιτέχνης έχει στεγάσει κάθε διαχωρισμό και εξειδικευμένη καλλιτεχνική κατεύθυνση.
Γιατί οι ζωγράφοι ενσωματώνουν στοιχεία αρχιτεκτονικής στα έργα τους? Άλλοτε για να επωφεληθούν από την προοπτική και να αξιοποιήσουν τη δομή, άλλοτε για να ενισχύσουν την αφήγηση και την ατμόσφαιρα, άλλοτε ως μια οικεία naïveté.

Μέσα από μία επιλογή παλαιότερων και νεότερων δημιουργών από τη συλλογή έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης, η έκθεση επικεντρώνεται στην απόδοση του μεμονωμένου αρχιτεκτονήματος ή του αστικού τοπίου όπως αυτό εμφανίζεται μέσα από το προσωπικό ιδίωμα του ζωγράφου ή του χαράκτη, μέσω της διάσωσης της πραγματικής εικόνας ή της μνήμης της, την παρουσία, την απουσία ή τον υπαινιγμό του ανθρώπου που βιώνει τον κτισμένο χώρο, τα περιγραφικά στοιχεία ή τον αφηρημένο χαρακτήρα, και τονίζει την ποικιλομορφία του συνόλου και τον πλούτο των εικόνων.

Από τη γεωμετρικότητα του Μόραλη, την οπτική ένταση του Αστεριάδη, την αφαίρεση του Μπουζιάνη, τον παγωμένο ρεαλισμό του Ζαφειριάδη και τη μεταφυσικότητα του Καραβούζη έως την υπόνοια του οικοδομήματος και την αφαιρετική υλικότητα στα σπαράγματα των τοίχων του Κεσσανλή, τη διάφανη και μνημειακή γεωμετρία της Δουραλή και το ναΐφ συγκινησιακό χαρακτήρα του Παπανάκου, το -αστικό ή μη- δομημένο περιβάλλον, είναι παρόν με διαφορετικούς ζωγραφικούς και εννοιολογικούς τρόπους και προθέσεις, ως το οίκημα που στεγάζει την ίδια τη ζωή και μετέχει στη δυναμική της.


Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή 10:00-17:00

Σάββατο 11:00 -15:00
Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Είσοδος ελεύθερη


Πηγή: thessaloniki.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr