ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑ 2015

rejoin festival ekfrasi athina 2015Παρουσία – Μοίρασμα – Διαδικασία ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. δίνουν βήμα σε νέες δημιουργίες.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015ανοικτός θεατρικός χώρος λόφου του Στρέφη

«Περισσότερο παρουσία παρά αναπαράσταση,
περισσότερο μοίρασμα παρά διαμεσολαβημένη εμπειρία,
διαδικασία παρά αποτέλεσμα».
Hans–Thies Lehmann

ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑ 2015

Παρουσία – Μοίρασμα – Διαδικασία
Ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. δίνουν βήμα σε νέες δημιουργίες.
Tο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν για τρίτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα 2015, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, με παραστάσεις θεάτρου και χορού στον ανοιχτό θεατρικό χώρο του λόφου του Στρέφη.
Η θεματική του φετινού φεστιβάλ κινείται στους άξονες Παρουσία – Μοίρασμα – Διαδικασία. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στα διαφορετικά είδη τέχνης (θέατρο, περφόρμανς, χορός, εικαστικά, μουσική, τεχνολογία) στο δημόσιο-ανοικτό χώρο του λόφου του Στρέφη, με σκοπό την προαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου με τον πολίτη, τον περαστικό, τον κάτοικο κ.λ.π.
Το φεστιβάλ αφορά στην παρουσίαση νέων δημιουργιών θεατρικών και χορευτικών σχημάτων. Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. θα ορίσει μία επιτροπή επιλογής των συμμετεχουσών ομάδων για το φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα 2015 και για τις ομάδες θεάτρου, χορού, περφόρμανς οι οποίες θα συμμετάσχουν κατόπιν επιλογής θα αναλάβει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την άρτια παρουσίαση των παραστάσεών τους, ενώ ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. θα αναλάβει την προβολή της φετινής διοργάνωσης Έκφραση Αθήνα 2015.
Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν ύστερα από την ανοικτή πρόσκληση και την τελική επιλογή από την κριτική επιτροπή, θα παρουσιάσουν το έργο τους στο παραπάνω πλαίσιο ανοικτού διαλόγου.
Το φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα 2015 αποσκοπεί σε μία συστηματική οργάνωση, που συνιστά, ήδη για τρίτη χρονιά, την υποδομή για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία πάντα με το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. αλλά και την ανάδειξη-επαναδραστηριοποίηση ανοικτών-υπαίθριων χώρων του αστικού ιστού στα όρια του Δήμου Αθηναίων.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εταιρείες/ομάδες θεάτρου, χορού, περφόρμανς που μπορούν να παρουσιάσουν νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες και παραστάσεις διάρκειας έως 90 λεπτά, με απλές τεχνικές προδιαγραφές.
Το Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα ενισχύει την ήδη σημαντική εικόνα του Δήμου Αθηναίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του πολιτιστικές δραστηριότητες ανοιχτού χώρου. Παράλληλα, ενισχύεται η επικοινωνία του πολιτιστικού προϊόντος στους δημότες των Αθηνών και προβάλλεται η δυναμική παρουσίαση νέων δημιουργιών των παραστατικών τεχνών στους επισκέπτες της Αθήνας.
Ήδη το Φεστιβάλ «Έκφραση Αθήνα» απέκτησε το 2015 το EFFE Festival Label από το Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Πρόκειται για μια νέα Ευρωπαϊκή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε προσφάτως και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή καλλιτεχνικά/πολιτιστικά Φεστιβάλ τα οποία έχουν ως γνώμονα τη  δέσμευση στις τέχνες και τις κοινότητές τους. Με γνώμονα την προώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Φεστιβάλ, το EFFE είναι ένα νέο δίκτυο που συνδέει Κομβικά Σημεία, Πολιτιστικά Δίκτυα και Φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης 20:30
Ευμενίδες του Αισχύλου από το ΑΛΦΑ Ινστιτούτο Πολιτισμού
Παρουσίαση υπό την μορφή Θεατρικού Αναλογίου
Η τραγωδία Ευμενίδες αποτελεί το τρίτο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας. Στο έργο του αυτό, με μεστή και συναρπαστική δραματική δομή, ο Αισχύλος καταφέρνει, μέσω έγκλησης, να μετατρέψει τη φυσιογνωμία των Ερινύων από εκδικητικές θεότητες σε Ευμενίδες, προσιτές προς παράκληση για επιείκεια από τον λαό.
Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης
Προσαρμογή: Νικόλας Ταρατόρης, Θοδωρής Σκούρτας, Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Νικόλας Ταρατόρης
Χορογραφία-Κινησιολογία: Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Δημητριάδη
Μουσική: Τάκης Τζουνάκος
Φωνητική: Όλγα Πάσχου
Κατασκευή εκμαγείων μάσκας: Γιάννης Ζημιανίτης
Εικαστική προσαρμογή μάσκας-κατασκευή εξαρτημάτων: Μαρία Δημητριάδη
Κατασκευή κάλπης: Πίνκα Νάντη
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δρίβα, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Κατερίνα Θεοδώρου, Βίβιαν Ιωάννου, Μαριλένα Καμπιώτη, Λιούμπα Κριβοχίζα, Πίνκα Νάντη, Ιωάννα Σκόρδου, Θοδωρής Σκούρτας, Λιάνα Τσαγγούρη
Διάρκεια παρουσίασης: 60’

Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:30
Λίλιθ; από την ΤΑΤΟΥ Αστική Εταιρεία
Η παράσταση «Λίλιθ;» εμπνευσμένη από μονολόγους ηρωίδων από το αρχαίο δράμα μέχρι το σύγχρονο θέατρο, φέρνει στο προσκήνιο τη γυναίκα, την πορεία της μέσα στο χρόνο, τους ρόλους της και ειδικότερα την εξουσία αλλά και τη βία που της ασκείται.
Συρραφή μονολόγων των: Ρέιτσελ Κόρι, Σοφοκλή, Ευριπίδη
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία-σκηνική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς
Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης
Ερμηνεία-χορογραφία-πρωτότυπη μουσική: Τατού Δέδε
Διάρκεια παράστασης: 50΄

Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 22:00
The Dream of my Dream από το χοροθέατρο Λυδία Λίθος
Πώς το όνειρο ενός άνδρα είναι το όνειρο ενός παιδιού και πως η ζωή ενός ενήλικα μπορεί να επιστρέψει πίσω στην παιδική ηλικία; Ένας χορευτής, μια τρομπέτα και τέσσερις πράξεις, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα ενός ιδανικού εαυτού, όπου το παιδί και ο άντρας, ο άντρας και το αγαπημένο του cartoon συνυπάρχουν.
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Βοηθός χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου
Κοστούμια-Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου
Μουσική-live σαξόφωνο: Ορέστης Ζυρίνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μαθιουδάκης
Ειδικές κατασκευές: Δημήτριος Φίλιος
Βοηθός παραγωγής: Σταύρος Ράγιας
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Διάρκεια παράστασης: 18΄

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:30
Οι 7 Κλαίουσες από την Αστική μη κερδοσκοπική A priori
Επτά γυναίκες εξομολογούνται. Επτά θανάσιμα κωμικοτραγικές φιγούρες, από διαφορετικά μέρη και εποχές, αφηγούνται τις σκοτεινές ιστορίες τους. Ένα ταξίδι στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας-δολοφόνου, με χιούμορ, μουσική, αφήγηση και έμμετρο λόγο.
Σύλληψη: Όλγα Κωστάκη
Κείμενο: Ομάδα Μανταμίτσες
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μούτσης
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Γραφιστικά: Αλέξανδρος Καραβάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Ερμηνεύουν: Στέλλα Γεωργουλέα, Αναστασία Δημοπούλου, Κατερίνα Kωνσταντέλλου, Μαγδαληνή Παλιούρα, Έμμη Χάλαρη, Άντρη Χατζηχριστοδούλου, Μελίτα Ψυχογιοπούλου
Διάρκεια παράστασης: 60΄

Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:30
Αν όχι τώρα… πότε?  (If not now … when?)  από τον Edgen Lame
Στον πνευματικό κόσμο, ο χρόνος δεν έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον –έχει όλος συμπυκνωθεί σε μια μόνο στιγμή του παρόντος, εκεί όπου τρεμοπαίζει το αληθινό νόημα της ζωής. Παρελθόν και μέλλον είναι και τα δύο τυλιγμένα στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα και η στιγμή αυτή με ότι περιέχει δε μένει ποτέ ακίνητη μα ταξιδεύει ακατάπαυστα. Daisetz Teitaro Suzuki
Χορογραφία-Εκτέλεση: Edgen Lame
Φωτισμός και τεχνικός σκηνής: Camilo Betancor
Μίξη ήχου: Vet Net Production
Χειρισμός ήχου: Ελένη Λύρα
Φωτογραφία: Γιάννης Καρούνης
Διάρκεια παράστασης: 30΄

Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 21:15
Safety net [;] από την ομάδα Safety net
Σε μια κοινωνία που μας μαθαίνει να είμαστε «όρθιοι» και να στεκόμαστε αντάξιοι της εκάστοτε θέσης μας, τι θέση μπορεί να έχει η πτώση; Πόσο επώδυνη μπορεί να είναι, αλλά και πόσο απαραίτητη; Μήπως η προϋπόθεση για να σηκωθείς όρθιος είναι να έχεις πέσει; Και τι συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιος δίπλα σου;
Δραματουργία: Ροδιά Βόμβολου
Σύλληψη-Χορογραφία: ομάδα Safety net
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Βίντεο-φωτογραφίες: Δανάη Τουρσόγλου
Χορεύουν: Νίκη Τζάνα και Φένια Χατζάκου
Διάρκεια παράστασης: 40΄

Κυριακή 4 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 20:30
Φαντασία δίχως τίτλο από την ομάδα αυτοσχεδιασμού 4long
Σε πραγματικό χρόνο οι αυτοσχεδιαστές, με μια πρόταση του κοινού, εμπνέονται και αναπτύσσουν μια ιστορία με αρχή, μέση, τέλος βασισμένη μόνο στη φαντασία τους και στην έμπνευση της στιγμής. Η ομάδα μέσα από τη συνεργασία και τη χημεία της δημιουργεί τοποθεσίες, χαρακτήρες, σχέσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ταξιδέψει μαζί με το κοινό σε μια ιστορία η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Συγγραφέας: Οι αυτοσχεδιαστές
Σκηνοθεσία:  Οι αυτοσχεδιαστές
Συμμετέχουν: Ανυσία Κυπραίου, Άννα Γεωργέλη, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Λένα Δεδούση
Διάρκεια παράστασης: 50΄

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, www.opanda.gr&Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, www.hellastheatre.gr.

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr