rejoin dimos neapolis sykeon logoΤο «Βοήθεια στο Σπίτι» απειλείται με «λουκέτο»…

Αγωνιώδης επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στους συναρμόδιους υπουργούς, για άμεση ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και τη συνέχιση του προγράμματος

Τον άμεσο κίνδυνο να μπει λουκέτο σε ένα πρόγραμμα κρίσιμο και ευαίσθητο για δεκάδες χιλιάδες ανήμπορους, ανάπηρους, ηλικιωμένους και μοναχικούς συνανθρώπους μας, επισημαίνει με τον πλέον έντονο τρόπο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με νέα επιστολή που απέστειλε σήμερα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο μέσα από τις περίπου 900 δομές σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί πάνω από 100.000 άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, απασχολώντας ταυτόχρονα περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους και ειδικούς επιστήμονες. Το πρόγραμμα αυτό, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, λήγει στο τέλος του 2015, με τη νομοθετική πρόβλεψη για περαιτέρω συνέχισή του με διευρυμένη μορφή. Σύμφωνα με το νόμο 4277/2014, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 να μπορούν να προχωρήσουν οι συμβάσεις των φορέων που θα εμπλακούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης στη νέα επιστολή του προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου, και συγκεκριμένα τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου και τον υφυπουργό για θέματα κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλο Χαϊκάλη, «η προβλεπόμενη κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Εσωτερικών ουδέποτε εκδόθηκε, αν και παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου. Εξαιτίας, δε, της αναιτιολόγητης αυτής καθυστέρησης, οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, ή άλλα νομικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν από 1ης Σεπτεμβρίου 2015 να συνάπτουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών του προγράμματος ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ ως πάροχοι των ειδικότερων προγραμμάτων ‘‘Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων’’ για τους δικαιούχους συνταξιούχους και ‘‘Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα’’ για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ».

Στον… αέρα ωφελούμενοι και εργαζόμενοι

«Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα η συνέχιση του προγράμματος ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, με την υλοποίηση των ειδικότερων προγραμμάτων ‘‘Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων’’ και ‘‘Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα’’, να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Με άλλα λόγια, ένα πρόγραμμα καταξιωμένο στην ελληνική κοινωνία, με εκατοντάδες δομές που εξυπηρετεί πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ να παραμείνουν ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία και να αποφύγουν τον κίνδυνο εγκλεισμού σε ιδρύματα και γηροκομεία, και απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζομένους, κινδυνεύει καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο, και κυρίως δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αυτούς τους συμπολίτες μας, αυτούς τους συνανθρώπους μας, αντιλαμβάνεσθε ότι ουδείς δικαιούται να πληγώσει, να απογοητεύσει και να προδώσει την ελπίδα τους για ένα ανθρώπινο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και καταναγκαστικές απομονώσεις. Ουδείς δικαιούται, στο όνομα οποιουδήποτε συμφέροντος ή πολιτικής, να γυρίσει την πλάτη του στο υπέρτατο δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και με την αδράνεια ή την αδιαφορία του να αφήσει γόνιμο το έδαφος για απάνθρωπες σκέψεις που επαναφέρουν εικόνες ‘‘Καιάδα’’. Αυτοί οι ανάπηροι και κατάκοιτοι συνάνθρωποί μας, αυτοί οι καταδικασμένοι από τις κοινωνικές συνθήκες σε απομόνωση και αφόρητη μοναξιά ηλικιωμένοι, μπορεί να είναι -και κατά μια έννοια είναι- οι δικοί μας, οι δικοί σας γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, οι δικοί μας και οι δικοί σας συγγενείς και φίλοι. Με τι συναισθήματα, αλήθεια, μπορεί κανείς να τους γυρίσει την πλάτη, να οδηγήσει -από αδιαφορία, αμέλεια, ανικανότητα, ανευθυνότητα ή σκοπιμότητα- το πρόγραμμα στην πλήρη κατάργησή του εγκαταλείποντας στην τύχη τους όλους αυτούς τους ωφελούμενους αφαιρώντας κάθε ελπίδα ζωής;», επισημαίνει καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να δώσουν λύση ώστε να αποφευχθεί το λουκέτο σε ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αναδεικνύει και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την άμεση και πλήρη λειτουργία του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος το «Βοήθεια στο Σπίτι» να απαξιωθεί και να ακυρωθεί. «Επενδύοντας και εξασφαλίζοντας η κυβέρνηση περίπου 120 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Σύστημα για την πλήρη λειτουργία και διεύρυνση των δομών ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, γιατί τόσο κοστίζει πανελλαδικά η εξυπηρέτηση και φροντίδα 100.000 ωφελούμενων, αυτομάτως εξοικονομείται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσό 1 δισ. ευρώ και πλέον καθόσον μειώνονται οι δαπάνες των νοσοκομείων, των εργαστηριακών εξετάσεων, των φυσιοθεραπειών, των φαρμάκων και των τροφείων των οίκων ευγηρίας», υπογραμμίζει.

Σ.Σ.: Επισυνάπτεται η επιστολή ως συνημμένο αρχείο εδώ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Τηλέφωνο: 2313 313125, -6, -7
Fax: 2310 62918
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site:
www.dimosneapolis-sykeon.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr