rejoin big bang festivalBig Bang, Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά.
9-10 Μαΐου 2015, Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Το BIGBANG είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης θα μεταμορφώσουν το χώρο τους σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο BIGBANG, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά.
Το BIGBANG δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανο- παίκτες και μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο BIGBANG είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.
Επιμέλεια φεστιβάλΜυρτώ Λάβδα(Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), Χρήστος Καρράς(Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), Woutervan Looy(ZonzoCompagnie).

Πρόγραμμα Φεστιβάλ δωρεάν δράσεων:

Σάββατο & Κυριακή 11:30 και 16:00
Μουσικό Καράβι,Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης

Διάρκεια: 20 λεπτά
Δωρεάν με δελτία εισόδου
Για παιδιά από 4 ετών

Σάββατο & Κυριακή 10:00-21:30
Κουρδιστό Τραπέζι, CotiK

Ελεύθερη είσοδος
Για παιδιά από 6 ετών

Σάββατο 16:30 και 19:00
Κυριακή 16:30 και 18:30
H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα, JoãoRicardodeBarrosOliveira

Διάρκεια: 30 λεπτά
Δωρεάν με δελτία εισόδου
Για παιδιά από 7 ετών

Σάββατο & Κυριακή 11:30 και 16:00
Μουσικό Καράβι
Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης
Διάρκεια: 20 λεπτά
Δωρεάν με δελτία εισόδου
Για παιδιά από 4 ετών

Το Μουσικό Καράβι ξεκινά το ταξίδι του από τη Στέγη και "ρίχνει άγκυρα" σε τέσσερα σχολεία της Αθήνας, με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, χάρη στη μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι. Οι μαθητές συνεργάστηκαν δημιουργικά, για να κατασκευάσουν ένα ασφαλές Μουσικό Καράβι και να ταξιδέψουν με αυτό. Και τώρα, στο Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά BigBang μας αφηγούνται μετά μουσικής τις περιπέτειές τους!
Και αν τύχει κακοκαιρία; Θα κρυφτούν φοβισμένα στο αμπάρι, θα νιώσουν εχθρικά για τους συνταξιδιώτες τους ή θα ζήσουν ομαδικά τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια; Στόχος του προγράμματος ήταν ο μετασχηματισμός της επιθετικότητας ή της παθητικότητας των μαθητών σε λειτουργικές συμπεριφορές, μέσα από μια κοινή εμπειρία. Τα παιδιά συναρμολόγησαν το Μουσικό Καράβι τους και επιβιβάστηκαν σε αυτό. Με υλικά της καθημερινότητας, όπως κουτάλες, καπάκια, ομπρέλες και ρύζι, δημιούργησαν διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω της μίας και μοναδικής γλώσσας που μιλούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εμφάνισης και εθνικότητας: τη μουσική!
Με ποιον ήχο θα πάψει να φυσάει ο Βοριάς; Πώς φτιάχνεται το τραγούδι της υπομονής; Τι τέμπο έχουν οι μελωδίες από τα μουσικά σωσίβια, τις άγκυρες και τα μπαστούνια της βροχής; Ως συνεπιβάτες, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της ενσυναίσθησης, συμμετέχοντας σε ομαδικά παιχνίδια, όπου χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια μουσικά όργανα, η κίνηση μετά μουσικής, το σώμα ως μουσικό όργανο και η φωνή.

Σάββατο & Κυριακή 10:00-21:30
Κουρδιστό Τραπέζι, CotiK
Ελεύθερη είσοδος
Για παιδιά από 6 ετών

Το Κουρδιστό Τραπέζι είναι ένα εξάγωνο τραπέζι που γίνεται μουσικό παιχνίδι στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν 6 παίκτες (αν και μεγαλύτερος αριθμός παικτών δεν αποκλείεται). Η χρήση του είναι πολύ απλή: οι παίκτες κάθονται γύρο από το εξάγωνο τραπέζι και ο καθένας χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες «σκελίδες».
Ο ήχος παράγεται με το χτύπημα του χεριού ή το ξύσιμο της επιφάνειας πάνω στο αντίστοιχο τμήμα/σκελίδα. Κάθε σκελίδα έχει ένα κουμπί (ποτενσιόμετρο), το οποίο κουρδίζει τον ήχο της αλλάζοντας το τονικό της ύψος. Ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο το τραπέζι, ένα φαινομενικά ηχητικά άψυχο έπιπλο μετατρέπεται σε μουσικό παιχνίδι επικοινωνίας, διαλόγου και εξερεύνησης των βασικών ηχητικών ιδιοτήτων, όπως είναι η ένταση, η χροιά και ο ρυθμός.
Για τοΚουρδιστό Τραπέζιδημιουργήθηκε ένα ειδικό λογισμικό γραμμένο σε Max/MSP, το οποίο δέχεται το ηχητικό σήμα από την κάθε σκελίδα διαμέσου μικροφώνων επαφής που βρίσκονται στο κάτω μέρος και, κατόπιν, το επεξεργάζεται. Στη συνέχεια, το σήμα αυτό ενισχύεται και αναπαράγεται από ένα ηχείο στο κεντρικό σημείο του τραπεζιού. ΤοΚουρδιστό Τραπέζιαπευθύνεται σε παιδιά από 6 μέχρι 96 ετών.

Σάββατο 16:30 και 19:00
Κυριακή 16:30 και 18:30
H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπαJoão Ricardo de Barros Oliveira
Διάρκεια: 30 λεπτά
Δωρεάν με δελτία εισόδου
Για παιδιά από 7 ετών

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε... μουσικό όργανο; Πώς μια σπασμένη καρέκλα γίνεται... άρπα; Εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάζονται αρμονικά σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο.
Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira επισκέπτεται τη Στέγη για 3 εβδομάδες παρουσιάζει την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε... μουσικά όργανα! Δεκαπέντε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, μαζί με τον καλλιτέχνη, δημιουργούν πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα, φτιάχνουν την παρτιτούρα τους και συγκροτούν την "Ορχήστρα της χαμένης βίδας" παρουσιάζοντας τη συναυλία τους στο Μουσικό Φεστιβάλ Big Bang.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που προηγήθηκε η ομάδα των παιδιών μαζί με τον καλλιτέχνη, συνέλεξε αντικείμενα που παράγουν ήχους από σημεία ανακύκλωσης ή από το σπίτι και το σχολείο. Έτσι, υφάσματα, ξύλα, κουβάδες, σωλήνες, χαλασμένες συσκευές, κουδούνια, ελατήρια, κατσαρόλες, παλιά παιχνίδια, και κάθε είδους «άχρηστα» αντικείμενα συνδυάζονται με χρησιμοποιημένα εξαρτήματα μουσικής, όπως χορδές, μπαγκέτες ή δοξάρια, και αποκτούν δεύτερη ζωή, ως... μουσικά «γλυπτά-όργανα».
Μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων και της μετατροπής τους σε μουσικά όργανα, οι μικροί «γλύπτες» και «μουσικοί» εκφράζονται δημιουργικά και αναπτύσσουν τη μουσικότητά τους ερευνώντας τη διαδικασία παραγωγής ήχου, δημιουργούν τη δική τους πρωτότυπη παρτιτούρα και, ως μέλη ορχήστρας πλέον, είναι έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός: τη συναυλία τους στο Big Bang Festival!

Εκτός από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης το Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), το Nytt Konserthus I Stavanger IKS (Νορβηγία), η Opérade Lille (Γαλλία), το Centre for FineArts–Bozar (Βέλγιο), το Kinder Kinder (Γερμανία), το Fundación parael Desarrollo Sostenible de Alcalá de Guadaira, Alcalá Innova (Ισπανία) και το Motor Musicbvba (Βέλγιο).

Το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και της Zonzo Compagnie, ενώ αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG. Συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Creative Europe Culture.

 

Πληροφορίες:stegh grammaton texnon
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Πόλη: Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.9005800
Site: www.sgt.gr
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr