rejoin allagh

Η αλλαγή πλεύσης στον επαγγελματικό χώρο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθαρό μυαλό και υπευθυνότητα. Αν σκέφτεστε να αλλάξετε επαγγελματική πορεία, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Ίσως η δουλειά στην οποία βρίσκεστε έχει σταματήσει να σας ενδιαφέρει ή πιθανότατα σκεφτήκατε πως θα ήσασταν περισσότερο ευτυχισμένος σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί επίσης η εταιρία στην οποία εργάζεστε να έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος είναι δυσαρεστημένος από τη δουλειά του είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση. Όλοι οι δρόμοι σε αυτή την περίπτωση δείχνουν προς μία κατεύθυνση: αυτή της αλλαγής καριέρας. Αν είστε πραγματικά σίγουροι και νιώθετε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα στην επαγγελματική σταδιοδρομία σας, τότε πιθανότατα οι παρακάτω συμβουλές σάς φανούν χρήσιμες.

Ενδοσκόπηση

Οι λόγοι για τους οποίος κάποιος αποφασίζει να αλλάξει δουλειά είναι πολλοί, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν πριν από οτιδήποτε είναι να προσδιορίσετε τι πραγματικά δεν σας αρέσει στη δουλειά που βρίσκεστε. Ύστερα θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που θα σας έκανε να νιώθετε ευχαριστημένος ή έστω ικανοποιημένος σε έναν εργασιακό χώρο. Τι θα σας ολοκλήρωνε επαγγελματικά και θα σας έκανε να πηγαίνετε με χαμόγελο στη δουλειά ή έστω με καλή διάθεση. Τι θα σας έδινε ενέργεια και θα σας έκανε περισσότερο αποδοτικό; Ποιο είναι το πραγματικό σας πάθος; Την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα τη βρείτε μόνο αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε τα «θέλω» και τις προσδοκίες σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Έρευνα

Από τη στιγμή που αποφασίσατε και είστε σίγουρος για τι πραγματικά θέλετε να κάνετε, βρείτε χρόνο για να ψάξετε και να βρείτε τα επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από τα ενδιαφέροντά σας και αυτό που έχετε σπουδάσει. Αν για κάποιο λόγο κολλήσετε ή νιώσετε αμφιβολίες, μην νιώσετε περίεργα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ριζικών αλλαγών, όπως η αλλαγή καριέρας. Το πόσο πολύ θα ψάξετε για την καινούργια δουλειά σας εξαρτάται και από το πόσο μεγάλη αλλαγή είστε διατεθειμένος να κάνετε και πόσο σχετικό θα είναι το νέο σας επάγγελμα με το παλιό. Άλλη έρευνα θα κάνετε αν θέλετε να μεταφερθείτε π.χ. από την ιδιωτική στη δημοσία εκπαίδευση και άλλη αν από υπεύθυνος προσωπικού θέλετε να γίνετε μάνατζερ. 

Εμπειρία

Να έχετε πάντα υπόψη ότι οι γνώσεις και τα προσόντα που αποκτούμε με τον καιρό μεταφέρονται. Ένας καλός επαγγελματίας λοιπόν μπορεί να έχει σπουδάσει π.χ. πληροφορική, να ξεκινήσει να εργάζεται ως υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού και μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να καταλήξει χρηματιστής. Μπορεί να εκπλαγείτε συνειδητοποιώντας ότι έχετε ήδη ένα πολύ καλό βιογραφικό για την καινούργια δουλειά σας. Επίσης έχετε κατά νου ότι σε κάθε περίπτωση ξεκινάτε την καριέρα σας από την αρχή. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να μαζέψετε εντυπώσεις και επιπλέον εμπειρία ξεκινώντας ως part-timer ή κάνοντας πρακτική σε αυτή τα Σαββατοκύριακα. Κάτι τέτοιο πιθανότατα να οριστικοποιήσει την επιλογή σας δίνοντάς σας παράλληλα και τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα δουλειά. 

Δικτύωση

Ένα από τα κλειδιά για να αλλάξετε επιτυχημένα καριέρα είναι η ικανότητα που έχετε να δικτυωθείτε. Άτομα του κοντινού ή όχι και τόσο κοντινού σας περιβάλλοντος μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά να επιλέξετε την καινούργια δουλειά σας προσφέροντάς σας συμβουλές και πληροφορίες για κάποια εταιρία ή θέση. Επίσης μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με άτομα του δικού τους περιβάλλοντος,  επεκτείνοντας έτσι το δίκτυό σας. Αν ο όρος «δικτύωση» σας φαίνεται ξένος, μην πάτε μακριά. Δεν χρειάζεται να έχετε εκατοντάδες γνωριμίες για να είστε δικτυωμένος, αρκούν μερικοί συνάδελφοι, φίλοι, αλλά και μέλη της οικογένειας. Σκεφτείτε πόσες φορές ακούσατε για γνωστούς σας που βρήκαν δουλειά μέσω κάποιου φίλου ή συγγενή. Για ποιο λόγο να μην το επιδιώξετε και εσείς αυτό; Οι γνωριμίες δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, πόσο μάλλον έναν ανερχόμενο επαγγελματία προς αναζήτηση νέας δουλειάς. 

Ζητήστε βοήθεια

Η αλλαγή επαγγέλματος είναι μία φάση στην επαγγελματική ζωή μας που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Βρείτε λοιπόν έναν μέντορα, που θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να πάρετε τη σωστή απόφαση. Αυτός μπορεί να είναι είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας με εμπειρία σε ανάλογες καταστάσεις ή ένα τρίτο πρόσωπο με αρκετές γνωριμίες που θεωρείτε πως μπορείτε να εμπιστευτείτε. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου τρίτου, πόσο μάλλον αν αυτός μπορεί να σας ανοίξει δρόμους και, γιατί όχι, να σας βρει μια θέση στο επάγγελμα που θέλετε να ακολουθήσετε. 

Παραμείνετε ελαστικός

Θα χρειαστεί να έχετε ελαστικότητα σε όλους τους τομείς. Από τη θέση που θα αναζητήσετε μέχρι τον μισθό και την περιοχή που θα βρίσκεται η δουλειά σας. Ναι μεν θα θέσετε τον πήχη ψηλά, αλλά πάντα έχετε υπόψη ότι ίσως να μην βρείτε αυτό ακριβώς που περιμένετε και ότι ίσως θα χρειαστεί να κάνετε και ορισμένες υποχωρήσεις. Ό,τι και να γίνει, μην σας πάρει από κάτω. Εξάλλου οι επιλογές που έχετε είναι πολλές και εσείς πρέπει να βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις σας.


Έλενα Μπούλια, In2life.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr