rejoin interview arthro foto

Συνέντευξη: 4 ερωτήσεις προς τον πιθανό επόμενο εργοδότη σου!

Σε μια συνέντευξη, ως υποψήφιος, έχεις την ευκαιρία να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις, οι οποίες μπορούν να σου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον πιθανό εργοδότη σου αλλά και να σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Συνήθως, και αφού έχεις απαντήσει δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με το εργασιακό σου παρελθόν, έρχεται το τέλος της συνέντευξης όπου ο εργοδότης σε ρωτάει: ‘’Έχετε καμία ερώτηση;’’ Μην πετάξεις την ευκαιρία ρωτώντας κάτι που θα μπορούσες να βρεις στην εταιρική ιστοσελίδα με ένα κλικ. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις και εσύ μια άποψη σχετικά με το περιβάλλον, την κουλτούρα και τις προκλήσεις που πιθανώς θα αντιμετωπίσεις στον οργανισμό που θα σε υποδεχτεί.

  1. Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει αυτός που θα επιλεγεί να αναλάβει αυτή την θέση;
    Αυτή η ερώτηση θα σου δώσει μια εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσεις εάν τελικά επιλεγείς. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον σε κρίση, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές δαπανών οδηγώντας τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς και με περιορισμένους πόρους, απέναντι σε απαιτητικά project. Συγχρόνως, οι εταιρίες προχωρούν σε οργανωτικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τις προσδοκίες σου. Το πιθανό είναι πως ο εργοδότης θα επισημάνει κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός ή το τμήμα στο οποίο ανήκει η θέση. Εάν από την άλλη δυσκολευτεί ή αρνηθεί πως υπάρχουν προκλήσεις τότε η αξιοπιστία του τίθεται προς αμφισβήτηση. Ποια επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις;
  2. Τι έχουν κάνει προηγούμενοι εργαζόμενοι για να πετύχουν σε αυτή την θέση;
    Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση θα σου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μετρά την επιτυχία η κάθε επιχείρηση. Επίσης μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σχετικά με τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρεί πολύτιμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τα επιδείξεις και εσύ. Συνήθως η απάντηση έρχεται με την μορφή θετικών αλλά και αρνητικών χαρακτηριστικών του προκατόχου. Σε τέτοια περίπτωση, δώσε προσοχή καθώς τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία έναν εργαζόμενο, χαρακτηρίζουν και ολόκληρη την επιχείρηση.
  3. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια παραδείγματα του πως θα συνεργαζόμουν με τον προϊστάμενο μου;
    Ειδικά για νέους εργαζόμενους, που θα προσληφθούν σε θέσεις στην βάση της ιεραρχίας, η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στο να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους η διοίκηση και την πιθανότητα να μπορεί κάποιος να επιδείξει τις δεξιότητές του. Εάν δεν υπάρχουν σαφή παραδείγματα ή αποκλείεται η συνεργασία με διοικητικά στελέχη προσπάθησε να μάθεις περισσότερα. Είναι σημαντικό να ξέρεις αν το περιβάλλον που θα εργαστείς είναι συνεργατικό και αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μην είναι.
  4. Τι απολαμβάνετε περισσότερο στην εργασία σας σε αυτή την εταιρία;
    Ο ενδεχόμενος εργοδότης σου θα σου μεταφέρει τις αξίες του και όσα τον οδήγησαν στην επιτυχία εντός της επιχείρησης. Έτσι θα μπορέσεις να αξιολογήσεις εάν οι αξίες αυτές σε αντιπροσωπεύουν και να φανταστείς εάν θα δούλευες σε αυτή την επιχείρηση ή όχι. Από την άλλη, εάν ο ίδιος δυσκολεύεται να απαριθμήσει κάποια θετικά χαρακτηριστικά, το πιο πιθανό είναι πως ούτε εσύ θα μπορέσεις ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμάζεσαι με ερωτήσεις που θα σε ξεχωρίσουν και θα σου παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση. Σε μια συνέντευξη υπάρχουν δυο πλευρές που καλούνται να πάρουν μια απόφαση και κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις μπορεί να σε γλιτώσει από μελλοντικούς μπελάδες.


Θανάσης Παπαποστόλου
Career Coach | CV Writer | LinkedIn Profile Writer @ CareerPaths.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr