rejoin o rolos tis yoga sti diaxeirisi tou ergasiakou stres fotoΗ ψηφιακή εποχή άλλαξε δραματικά τα δεδομένα υπέρ της εικόνας με αποτέλεσμα την υποβολή σε αυτήν. Μιας εικόνας που κινείται και κάνει θαυμαστά πράγματα ενώ δεν «αναπνέει». Το σώμα υποφέρει όταν η προσοχή του νου ταυτίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνο με την εικόνα. Η επαφή του νου με την παρουσία της αναπνοής μπορεί να μας επαναφέρει στο παρόν, και να δώσει ξανά στο σώμα το αίσθημα της ασφάλειας. Ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα. Το ένα καθρεφτίζεται μέσα στο άλλο. Εάν ο νους είναι ήρεμος και το σώμα είναι χαλαρό.

Η ανάγκη για εργασία και η διατήρησή της αλλά και η απώλειά της μπορούν να γίνουν αιτίες μεγάλης σωματικής και ψυχικής έντασης. Το επαγγελματικό στρες λόγω κρίσης έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα όλο και συχνότερα οι εργασιακές ανασφάλειες να μεταφέρονται στο σπίτι. Κάποιες φορές ανακαλύπτουμε ότι ο λόγος που στρεσσαριζόμαστε δεν είναι σοβαρός ή τουλάχιστον όσο φαίνεται, άλλες φορές η χρονική στιγμή που βιώνουμε ένα φόβο ή μια ανασφάλεια δεν έχει καμία σχέση με το παρόν. Παρ' όλα αυτά οι ψυχοσωματικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού διεγείρονται με ένταση, ενώ το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

Σύγχρονες επιστήμες όπως η νευροφυσιολογία (Boucsein) μπορούν και καταγράφουν με ακρίβεια το στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητα, διαχωρίζοντας το φυσιολογικό στρες που προκαλείται από οποιαδήποτε αλλαγή από το γνωστικό στρες που δημιουργούμε μόνοι μας βάσει των αντιλήψεών μας για το πως πρέπει να είναι τα πράγματα. Αυτό που κυρίως μας απασχολεί και μας δημιουργεί μεγάλη ένταση είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση σε σχέση με τη ψυχολογία του βάθους (Φρόυντ). Όλοι επιθυμούμε η εργασία μας να συμπέσει με την αληθινή πρόθεση και η πράξη με τη ζωή μας.

Η ιστορία της yoga: Η yoga είναι μια επιστήμη χιλιάδων ετών με καταγωγή από την Ινδία. Είναι το αρχαιότερο σύστημα προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο. Παρά την ινδική καταγωγή της είναι ένας αρχέγονος διάλογος μεταξύ νου και σώματος με σκοπό την μεταξύ τους ισορροπία , και αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους ασκούμενους στον πλανήτη. Δεν είναι γυμναστική αλλά άσκηση της συνείδησης. Είναι ένας συνδυασμός στάσεων και αναπνοής. Η αναπνοή είναι το κλειδί. Ο στόχος είναι η ισορροπία του νευρικού συστήματος ενώ ασκούνται το μυικό σύστημα και οι αρθρώσεις. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της ψυχοφυσιολογίας όπου κάθε αλλαγή κατεύθυνσης δημιουργεί μια αντίστοιχη κίνηση που μας επηρεάζει ψυχοσωματικά. Ο παιδαγωγικός της χαρακτήρας με σεβασμό στα προσωπικά όρια καλλιεργεί την επιδεξιότητα στην πράξη και αναπτύσσει την ιδιοδεκτικότητα. Με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να έχει και πέρα από τη διάρκεια ενός μαθήματος, φυσιολογικά οφέλη όπως χαλάρωση, εγρήγορση, αντοχή και ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονου ανταγωνιστικού εργασιακού στρες και όχι μόνο.

Yoga και εργασία: Οι σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις μας υπενθυμίζουν ότι για τον έλεγχο του στρες δεν αρκεί μόνο η εντατική και επαναλαμβανόμενη άσκηση, στο χώρο εκτόνωσης ενός γυμναστηρίου, αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τις συνθήκες καταπόνησης του χώρου εργασίας. Ο οργανισμός χρειάζεται κάποιες προνομιακές στιγμές ηρεμίας και τίμιου εσωτερικού διαλόγου για να μπορέσει να επαναφορτίσει τις ενεργειακές του μπαταρίες, να αυτορυθμιστεί και να γίνει ξανά ανθεκτικός στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας. Μαθαίνοντας έτσι να κάνει απαραίτητη οικονομία στο ξόδεμα της ενέργειας, να μειώνει τις ανάγκες και όχι να τις αυξάνει την εποχή της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι παγκόσμιοι αθλητές αλλά και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές απαιτήσεις και στόχους στην ποιότητα της προετοιμασίας τους στη Δύση και στην Ανατολή ασκούνται τακτικά στη yoga. Πρέπει να χειριστούν το εντατικό στρες της καθημερινής καταπόνησης από την σωματική και ψυχολογική πίεση η οποία μπορεί να φτάσει τα σωματικά όρια σε χαοτικά επίπεδα νευρικής και ορμονικής κατάρρευσης.

Τα οφέλη της yoga

Ο σημερινός άνθρωπος των μεγαλουπόλεων χρειάζεται επιλεκτικά διαλλείματα ηρεμίας. Η τακτική εξάσκηση στη yoga του προσφέρει:

  • Νευρική ισορροπία
  • Καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου
  • Δυνάμωση του σκελετού χωρίς καταπόνηση
  • Καλή λειτουργία των αρθρώσεων με ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο έως τη μεγάλη ηλικία
  • Αυτονομία στις επιλογές του
  • Όρεξη για μάθηση
  • Ευχαρίστηση για να αναπνέει
  • Ανάπτυξη των δεξιοτήτων
  • Φυσική ζωντάνια
  • Όλοι μπορούν να ασκηθούν στη yoga

Πάνος Δερβίσης
Διπλωματούχος Δάσκαλος Yoga
Μέλος HYA , IYF

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr