rejoin ergasiaka dikaiomata fotoΣυνέπεια της υφιστάμενης σήμερα οικονομικής κρίσης, συναντάμε πλέον ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Πολλές επιχειρήσεις-εταιρείες, στην προσπάθεια αφενός να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, αφετέρου να μειώσουν κατά το δυνατόν περισσότερο το εργασιακό κόστος, προβαίνουν στην κατάρτιση συμβάσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, ήτοι σε συμβάσεις εργασίας που ο εργαζόμενος απασχολείται στην εταιρεία λιγότερες ώρες –σε σχέση με το νόμιμο ωράριο των 8 ωρών ημερησίως- ανά ημέρα και βεβαίως λαμβάνει αντίστοιχα μειωμένες αποδοχές. Συνήθως οι ώρες απασχόλησης ημερησίως κυμαίνονται μεταξύ δύο (2) και τεσσάρων (4).

Ποια είναι όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων με μερική απασχόληση σε σχέση –σύγκριση με τους εργαζόμενους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης?

Αναφερόμαστε κατωτέρω στις βασικές ρυθμίσεις της συμβάσεως εργασίας μερικής απασχόλησης. Ειδικότερα:

Κατάρτιση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης

Και στην περίπτωση αυτή απαιτείται έγγραφη σύμβαση εργασίας, η οποία και θα καθορίζει τους βασικούς όρους της εργασιακής σχέσης, καθώς και αντίστοιχη αναγγελία στο Σ.Ε.Π.Ε. Σε περίπτωση δε μετατροπής συμβάσεως εργασίας από καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς μερικής απασχόλησης απαιτείται υποχρεωτικά και η συναίνεση του εργαζομένου-δεν μπορεί δηλαδή να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη.

Καθορισμός αποδοχών

Οι αποδοχές των εργαζομένων μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που εργάζονται στην ίδια επιχείρηση και εκτελούν ίδια ή παρόμοια καθήκοντα, και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης διατηρούν την αξίωση καταβολής προσαυξήσεως της αμοιβής τους σε περίπτωση εργασίας Κυριακή, αργία ή την νύχτα, καθώς και επιπλέον αμοιβής σε περίπτωση παροχής επιπρόσθετης εργασίας. Δικαιούνται επίσης κανονικά τα εκ του νόμου προβλεπόμενα επιδόματα (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας, κτλ). Ειδικότερα ως προς το επίδομα αδείας, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 13 ημερομίσθια ανά μήνα ή το ½ του μισθού ανάλογα με τον τρόπο καταβολής των αποδοχών.

Ωράριο

Κατά νόμο σε περίπτωση μερικής απασχόλησης το ωράριο των εργαζομένων θα πρέπει να είναι συνεχές και όχι διακεκομμένο, να παρέχεται δηλαδή άπαξ ημερησίως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ενδεικτικά για οδηγούς μεταφοράς μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τους συνοδούς τους, καθηγητές ιδιωτικών εκπαιδευτήριων και φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Άδειες

Οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης δικαιούνται να λάβουν το σύνολο των αδειών που λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα και σε σχέση με την ετήσια άδεια, αναφέρουμε ότι δικαιούνται δύο (2) ημέρες άδειας για κάθε είκοσι πέντε (25) εργάσιμες ημέρες.

Κοινωνική Ασφάλιση

Στην ασφάλιση του μερικώς απασχολούμενου εργαζόμενου, αναγνωρίζονται όλες οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιεί σε κάθε μισθολογική περίοδο, εφαρμοζόμενων αναλογικώς των διατάξεων για την ασφάλιση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών ημερών διαιρείται το συνολικό ποσό των μηνιαίων αποδοχών με το μικρότερο τεκμαρτό εκ του νόμου ημερομίσθιο.

Καταγγελία Συμβάσεως Εργασίας

Και στην περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εργασίας μερικής απασχόλησης οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση απόλυσης σύμφωνα με τις ισχύουσες εργατικές διατάξεις και εφόσον η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει περισσότερο από 2 μήνες. Βάση για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης θεωρούνται οι τακτικές αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος κατά τον μήνα της καταγγελίας της σύμβασης.

Λάμπρος Θ. Κυπριώτης
Γ. Μούργελας & Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr