rejoin sugxaritiria proslamvaneste fotoΣυγχαρητήρια προσλαμβάνεστε! Μια από τις αγαπημένες φράσεις όλων μας: για αυτούς που την έχουμε ακούσει, αλλά κυρίως για όσους θέλουν πολύ να την ξανακούσουν ή να την ακούσουν για πρώτη φορά. Με δεδομένο όμως το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις και τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, η πρόσληψη μοιάζει σε πολλούς άπιαστο όνειρο. 

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι σταματήσαμε να ζούμε, ούτε ότι όλες οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να παράγουν προϊόντα ή να παρέχουν υπηρεσίες. Οι επιχειρησιακές ανάγκες δε σταματάνε ποτέ και η στελέχωση προσωπικού συνεχίζεται, αν και με πιο αργούς ρυθμούς. Ένα λοιπόν από τα πιο κρίσιμα σημεία που άλλαξαν είναι εκείνο της διεκδίκησης απασχολησιμότητας λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και μόνο οι άριστα προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα καταλάβουν τις λιγοστές θέσεις, που όμως συνεχίζουν να ανοίγουν.

Απαραίτητες «συμπληγάδες» στη διαδικασία επιλογής παραμένει μέχρι και σήμερα η προσωπική συνέντευξη κατά την οποία φιλτράρονται οι υποψήφιοι και προωθούνται μόνο αυτοί που μπορούν να σταθούν επάξια στην επαγγελματική αρένα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό. Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς χρόνο ώστε να είναι πανέτοιμος σε περίπτωση που κληθεί σε μια επαγγελματική συνέντευξη. Τώρα που, όταν δύσκολα ανοίγει μια θέση εργασίας, θα προσληφθεί ο καλύτερος. Όχι απαραίτητα ο υποψήφιος με την εκπαίδευση από τα καλύτερα πανεπιστήμια και την πιο πλούσια εργασιακή εμπειρία, αλλά εκείνος που θα πείσει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα πτυχία και οι βεβαιώσεις εργασίας είναι απλά χαρτιά όταν δε συνοδεύονται από μια προσωπικότητα που θα αποδείξει στη συνέντευξη όχι μόνο ότι τα αξίζει, αλλά μπορεί και να βοηθήσει την εταιρία να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, να αναδείξει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά και να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία με τους μελλοντικούς συναδέλφους του.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να προσληφθούν! Σε όσους έχουν όρεξη να δουλέψουν σκληρά, ώστε να είναι τέλεια προετοιμασμένοι όταν θα προσκληθούν στην πολυπόθητη συνέντευξη. Εδώ, δεν υπάρχουν κλασικές «συνταγές» για σωστές και λάθος απαντήσεις, αλλά για το πώς μπορεί κανείς να ξεδιπλώσει τον πραγματικό του εαυτό με τον πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο τρόπο. Και αυτό γιατί οι «στημένες» απαντήσεις και συμπεριφορές σε μια συνέντευξη, απλά οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα τον συνεντευξιαστή και σε μια σύντομη εργασία για τον υποψήφιο αν προσληφθεί.

Η προετοιμασία συνίσταται σε συστηματική εργασία προκειμένου ο υποψήφιος να μην ξαφνιαστεί από μια ερώτηση που δεν περίμενε και έτσι να χάσει την ψυχραιμία του από άγχος ή αμηχανία. Ναι, το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και μόνο ένα αντίδοτο υπάρχει: η σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία. Στο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!» ο υποψήφιος θα βρει το υλικό που χρειάζεται για να δουλέψει με τον εαυτό του και να εκτοξευτεί στην κορυφή της υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της θέσης που ονειρεύεται. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο. Μερικές από τις ενέργειες που περιγράφονται στο βιβλίο είναι η αυτοαξιολόγησή του ώστε να μπορέσει με ευκολία να περιγράψει δεξιότητες, συμπεριφορές, κίνητρα και πολλά άλλα ή μια καλή επανάληψη στις σημαντικότερες στιγμές της εργασιακής του ζωής: από καθήκοντα σε παλιότερες εργασίες μέχρι τα σημαντικότερα επιτεύγματά του.

Έννοιες όπως αποτελεσματική επικοινωνία, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, εταιρική κουλτούρα, ενσυναίσθηση, είναι μερικές μόνο από αυτές που αναλύονται και αποτελούν τα σημεία-κλειδιά των 7 μυστικών. Πέρα όμως από την ανάλυση θεωρητικών εννοιών, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να βρει:

  • πλήθος από ασκήσεις
  • ιδέες και συμβουλές
  • role plays βασισμένα σε σενάρια για την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας
  • tips για ένα «έξυπνο» βιογραφικό σημείωμα
  • πίνακες με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία από εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού

Ιδιαίτερα χρήσιμο το παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει:

  • τις 10 πιο δύσκολες ερωτήσεις
  • τις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις
  • τις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συναισθηματικής νοημοσύνης
  • τις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συμπεριφοράς
  • τα 10 στοιχεία που πρέπει να αναζητήσει ο υποψήφιος πριν από κάθε συνέντευξη

Επιπλέον στο παράρτημα, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στις συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων, όπου τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος ως τακτική, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και η ταλαιπωρία της μετακίνησης, ειδικά αν ο τόπος ή η χώρα διαμονής του υποψήφιου είναι μακριά από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο υποψήφιος θα βρει χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές, ώστε να ξεχωρίσει και μέσα από αυτό τον τρόπο διεξαγωγής της συνέντευξης.

Το «Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε!» δεν προορίζεται για να μπει στο ράφι της βιβλιοθήκης και να μείνει εκεί, για όσο διάστημα κάποιος αναζητά εργασία. Στην πραγματικότητα είναι ένα εγχειρίδιο, ένας οδηγός που βοηθάει πρακτικά, συστηματικά και δομημένα για μια επιτυχημένη συνέντευξη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας!

Μάριος Μανιάτης
HR Consultant & Advisor

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr