rejoin ar8ro ergasia tourliwtouΤο παν είναι να ξυπνάς κάθε πρωί και να θέλεις να πας στην δουλειά σου.

Η ηλικία δεν έχει σημασία. Η επιλογή επαγγέλματος μπορεί να γίνει πάνω από μια φορές. Εξάλλου το κριτήριο επιλογής μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αλλάζει ανά δεκαετία…

Σίγουρα δεν υπάρχει ποτέ και πάντα!

Οι εποχές είναι από την μια μεριά δύσκολες  και  σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των λέξεων :στόχος και πορεία…
Καλούμαστε να το κάνουμε σαφές αρχικά στον εαυτό μας,  ώστε η οποία επαγγελματική πορεία χαράξουμε να είναι η σωστή για εμάς.
Το να αισθάνεται κανείς χαμένος είναι ένα θέμα, το να μπορεί να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα είναι το σημαντικό. Συνειδητοποιούμε ότι δεν φτάνει να ξέρουμε που βρισκόμαστε  και που πάμε.  Χρειάζεται να ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί. Χρειαζόμαστε  τον δρόμο!

Άλλο πράγμα είναι η πορεία,  άλλο ο στόχος, ο προορισμός.

Ο στόχος είναι το σημείο άφιξης, ο δρόμος είναι το πως θα φτάσουμε. Η πορεία είναι η γραμμή, η κατεύθυνση.

Ευτυχία και τρομερή ικανοποίηση αισθανόμαστε όταν ξέρουμε ότι είμαστε  στον σωστό δρόμο. Η εσωτερική ηρεμία που νοιώθουμε όταν ξέρουμε προς τα που πάει η ζωή μας. Η σιγουριά ότι δεν είμαστε χαμένοι και βαδίζουμε σωστά.

Κάποια στιγμή μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών παρουσίασε στην τηλεόραση μια διαφήμιση που κατέληγε ως έξης:
"Οι επιθυμίες μας που έγιναν ανάγκες…"

Όταν τελικά αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι δικές μας επιθυμίες που έχουν γίνει ανάγκες κάναμε το πρώτο βήμα. Το αν έχουμε όμως την δυνατότητα, την ικανότητα να φτάσουμε στον προορισμό μας είναι εξίσου πολύ σημαντικό. 

Βασικό να κάνουμε εδώ τον διαχωρισμό, γιατί τα παραπάνω ακουμπούν την ζωή γενικά, όλες τις πορείες, προσωπικές και μη, άρα και το κομμάτι της που σχετίζεται με την επαγγελματική μας πορεία.

Τα βήματα εδώ πιο εύκολα, υπάρχουν τρόποι, βοήθειες. Το να «δούμε» τον εαυτό μας, να «διαβάσουμε» τις επαγγελματικές μας ικανότητες και δεξιότητες είναι μια διαδικασία σχετικά ασφαλής πλέον με τα ψυχομετρικά εργαλεία που υπάρχουν στην αγορά. Ένας καθρέπτης της εργασιακής μας προσωπικότητας, μια ακτινογραφία των δεξιοτήτων μας και ικανοτήτων μας.

Μέσα από αυτή την διαδικασία συνειδητοποιούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας διακρίνουν, την προσωπικότητα μας, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μας, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα μας, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που κατέχουμε, ώστε μέσα από από όλα αυτά να οδηγηθούμε στην γνώση του εαυτού μας και τελικά, να στηρίξουμε την όποια απόφαση για το επαγγελματικό μας μέλλον πάρουμε.

Τρόπος που μειώνει τις πιθανότητες να μην ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που θα προκύψουν και που αφορούν  στις θέσεις  εργασίες που τελικά θα κληθούμε να καλύψουμε. Έτσι, ταυτόχρονα, ελέγχουμε και αν ο επιλεγμένος Στόχος ταιριάζει στην προσωπικότητα μας, στις πραγματικές ικανότητες-δεξιότητες, καθώς και στις επαγγελματικές μας κλίσεις.

Πολλές φορές επιλέγουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με κάτι που μας αρέσει στην προσωπική μας ζωή, χωρίς όμως να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ποια είναι η φύση της εργασίας αυτής και ποιες οι απαιτήσεις της και αν τελικά μπορούμε εμείς να τις καλύψουμε.

Η παγίδα είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά η γνώση που προκύπτει και που αφορά εμάς, είναι από την άλλη η προστασία μας για σίγουρα και σταθερά βήματα προς το επαγγελματικό μας μέλλον.

Μαρία Τουρλώτουrejoin myfuture small
HR Specialist, MyFuture Career

Σύνταξη Βιογραφικών, Προετοιμασία Επαγγελματικών Συνεντεύξεων
Σύμβουλος Επαγγελματικής Καθοδήγησης

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr