Μια καριέρα με νόημα.

Αφιερώνουμε 75,200 ώρες από τη ζωή μας στην εργασία μας, αν υπολογίσουμε ότι εργαζόμαστε για περίπου 40 χρόνια, επί 40 ώρες την εβδομάδα, επί 47 εβδομάδες το χρόνο. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να επιλέξουμε μια καριέρα που έχει νόημα, μας γεμίζει και μας κάνει ευτυχισμένους.

rejoin karieramenoima fotoΗ εργασία μάς απασχολεί στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και συνεχώς μας προκαλεί να προσαρμοστούμε: προετοιμασία, είσοδος, πρόοδος, έξοδος. Προϋποθέτει συστηματική επένδυση και προσπάθεια πριν καν αρχίσουμε να εργαζόμαστε, απαιτεί το χρόνο μας, συχνά εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από πηγή εισοδήματος και σκιάζει τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε, τον ελεύθερο χρόνο, την υγεία μας, τους πόρους που διαθέτουμε, την άνεση, τις ευκαιρίες, τις προσδοκίες μας. Ικανοποιεί ψυχολογικές μας ανάγκες για αναγνώριση και ισχύ, συμβάλλει σε κοινωνικές σχέσεις (συνάδελφοι, μέντορες, φίλοι, γνωστοί) και εμπεριέχει συναισθηματική φόρτιση λόγω των απαιτήσεων της.

Ανακαλύψτε την καριέρα που θέλετε να ακολουθήσετε!

Ποιες είναι οι ανάγκες και οι αξίες σας;

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς στον εργασιακό χώρο; Υπάρχουν εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται την εργασία ως δουλειά (εισόδημα), άλλοι ως καριέρα (ανέλιξη, ισχύ) και άλλοι ως κάλεσμα (προσωπικό νόημα, ολοκλήρωση, ανώτερος σκοπός που κάνει τον κόσμο καλύτερο). Ίσως θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο είναι το νόημα της εργασίας για εσάς. Έχουν μεγαλύτερη αξία τα χρήματα από ότι η ομαδικότητα και η προσωπική ανάπτυξη; Είναι πιο σημαντικός ο ελεύθερος χρόνος από ότι η προσπάθεια και το κατόρθωμα; Θέλετε μια εργασία που να αποτελεί πρόκληση για να εξελίσσεστε και να προσφέρετε στους άλλους;

Ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι δεξιότητές σας;

Τα δυνατά σημεία εκφράζονται στις δραστηριότητες που κάνετε φυσικά και σας δίνουν ενέργεια (όπως επικοινωνία, εν συναίσθηση, εστίαση, οργάνωση). Οι δεξιότητες είναι πρακτικές και σας βοηθούν να εκτελείτε τα καθήκοντά σας (όπως δεξιότητες προφορικών παρουσιάσεων, δεξιότητες υπολογιστών). Αναγνωρίστε τα δυνατά σημεία και τις δεξιότητες για τις οποίες θα σας επέλεγε ένας εργοδότης.

Στη συνέχεια εξασκηθείτε για να τις τελειοποιήσετε. Τα δυνατά σημεία και οι δεξιότητές σας συνθέτουν το Μοναδικό Σημείο της Ταυτότητάς σας, εκείνο το χαρακτηριστικό που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από άλλους υποψηφίους. Ο τρόπος που εκφράζετε τη μοναδικότητά σας είναι αυτό που, όχι μόνο σας κάνει να ξεχωρίζετε, αλλά σας κάνει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι. Και μόνο εάν αισθάνεστε έτσι, θα είστε και επιτυχημένοιστηνεργασία σας.

Τι άλλο θα πρέπει να σκεφτείτε. Δεν αρκεί να γνωρίζετε μόνο εσείς το Μοναδικό Σημείο της Ταυτότητάς σας. Θα πρέπει να το μάθουν και οι πιθανοί εργοδότες. Αφού αναγνωρίσετε τα δυνατά σημεία και τις δεξιότητες που σας κάνουν να ξεχωρίζετε, ή τον τρόπο που τις εκφράζετε, θα πρέπει να εξερευνήσετε εάν και σε ποιο βαθμό ταιριάζουν με τις ανάγκες ενός εργοδότη ή με την καριέρα που επιθυμείτε. Κάντε έρευνα στην αγορά εργασίας, συζητήστε με ανθρώπους που γνωρίζουν τι ζητούν οι εργοδότεςαπό τους εργαζομένους. Στη συνέχεια, σημειώστε τις επιτυχίες σας, παρουσιάστε στο Βιογραφικό σας Σημείωμα, και στη συνέντευξη επιλογής προσωπικού όσα έχετε κατορθώσει. Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία, όχι στα αδύναμα, και αποφασίστε με ποιο τρόπο (με ποια παραδείγματα, συμπεριφορές, επιτυχίες) θα τα προωθήσετε. 

Αναπτύξτε την προσωπική σας επαγγελματική ταυτότητα, ή αλλιώς το personal brand. Δημιουργήστε έναν επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποτελούμενο από το αρχικό του ονόματός σας και το επίθετό σας (π.χ.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).Μη χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση που είχατε στα δεκάξι σας όταν στέλνετε βιογραφικά! (όπως Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Αφιερώστε χρόνο για να γράψετε το Βιογραφικό σας Σημείωμα με τρόπο που προβάλλει τις επαγγελματικές και προσωπικές σας ικανότητες.Βεβαιωθείτε,όχι μόνο ότι περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες που θέλετε να επικοινωνήσετε, αλλά και ότι έχει τη σωστή δομή. Κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μην έχει ορθογραφικά λάθη. Επίσης, προσέξτετηνπαρουσία και το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όποια πληροφορία δίνετε αποτυπώνεται και είναι προσβάσιμη από κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει για εσάς. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας εργοδότης,ή ένας σύμβουλος που αναζητά υποψηφίους, θα επισκεφτεί τις σελίδεςσας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι πληροφορίες που θα διαβάσουν να τους ελκύσουν για να επικοινωνήσουν μαζί σας, όχι να τους απωθήσουν και να σας στερήσουν μια επαγγελματική ευκαιρία.

Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα: Ακόμα και εάν η πρώτη σας συνέντευξη ήταν μια αρνητική εμπειρία, θα πρέπει να μάθετε από αυτήν και να προετοιμαστείτε καλύτερα για την επόμενη. Σκεφτείτε τι σας έκανε να αισθανθείτε άβολα, να χάσετε τα λόγια σας ή τον ειρμό της σκέψης σας. Μήπως ήταν ότι δε γνωρίζατε αρκετά πράγματα για την επιχείρηση, για τη θέση εργασίας, ή ακόμα και για τον εαυτό σας; Εάν ήταν κάτι από αυτά, προετοιμαστείτε. Εάν αισθάνεστε ότι κάνατε μια πρώτη καλή εντύπωση στον άνθρωπο που έκανε τη συνέντευξη, αξιοποιήστε την. Μπορεί να μη σας βοήθησε γι’ αυτήν τη θέση εργασίας αλλά θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας για την επόμενη συνέντευξη. Αξιοποιήστε τα προσωπικά χαρακτηριστικά (προσωπικότητα, δυνατάσημεία, δεξιότητες) που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας δίνουν αυτοπεποίθηση. Προσέξτε όμως την υπερβολή, γιατί μπορεί να δώσετε την εντύπωση ότι είστε υπερόπτες.

Δικτυωθείτε: Ανακαλύψτε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δικτύωσης για την καριέρα που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, δημιουργήστε ένα σωστό επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin, και ενημερώστε το με τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, τα ενδιαφέροντα και την εμπειρία σας, τους στόχους σας για το μέλλον. Συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες, παρακολουθήστε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις σχετικές με την καριέρα σας.

Τέλος, αναρωτηθείτε: Θα προσλαμβάνατε τον εαυτό σας;

Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα
Διευθύντρια Γραφείου Προσωπικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας
Hellenic American College
rejoin hellenic american university logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr