alice wonderland rejoinΤο καλύτερο αύριο που προσδοκώ ξεκινάει από σήμερα, γιατί λοιπόν να περιμένω;

Είναι σοφά τα λόγια του «Γάτου του Τσέσαϊρ» στο παραμύθι του Lewis Carroll "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" όταν το ρώτησε κάποια στιγμή η Αλίκη:

"Θα μου πεις σε παρακαλώ, ποιο δρόμο να πάρω;"
"Αυτό εξαρτάται άμεσα από το που θες να πας", είπε ο Γάτος.
"Δεν με νοιάζει πολύ που θα πάω"… είπε η Αλίκη.
"Τότε, δεν έχει σημασία ποιο δρόμο θα πάρεις", είπε ο Γάτος.
"...αρκεί να πάω κάπου", πρόσθεσε η Αλίκη σαν διευκρίνιση.
"Α, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε", είπε ο Γάτος, "αρκεί να περπατήσεις αρκετά".

Εσείς θέλετε να περπατήσετε αρκετά ή να αφιερώσετε χρόνο στο να σχεδιάσετε ποιο δρόμο θα πάρετε που να ταιριάζει στη δική σας μοναδικότητα και στο δικό σας όραμα;

Το σύγχρονο περιβάλλον αποτελείται από ένα μείγμα συνθηκών, όπως η ρευστότητα, η αβεβαιότητα, η πολυπλοκότητα και η ασάφεια (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity). Για ορισμένους, αυτό μπορεί να θεωρηθεί απειλή, για άλλους όμως δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις (Matrix οργανισμοί, διεθνές περιβάλλον, διάδραση με το εξωτερικό, free location) που παλαιότερα κάποιοι μπορεί να έκαναν πολλά χρόνια για να τις συναντήσουν.

Η αποτίμηση μιας κατάστασης αποτελεί το πρώτο και σημαντικό μέρος, για να απαντήσει κανείς  –όσο πιο σωστά γίνεται– στο ερώτημα "τι πρέπει να κάνω για να κερδίσω το μέλλον που ονειρεύομαι".

Οι λύσεις ορισμένες φορές είναι μπροστά στα μάτια μας και είναι απλές. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε σήμερα είναι πρώτα να αναγνωρίσουμε και κατόπιν να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο αυτήν την αίσθηση που μας έδωσαν οι γονείς μας από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στον κόσμο, την αίσθηση της μοναδικότητας. Η μοναδικότητα αναδεικνύεται μέσα από τις ηθικές μας αξίες, την αναγνώριση των δυνατών μας σημείων, μέσα από τις καθημερινές μας δράσεις αλλά και την άριστη καλλιέργεια του προσωπικού “Branding”, του πως δηλαδή μας βλέπουν οι άλλοι. Η μοναδικότητα μας σε σχέση με το πώς οι άλλοι την αντιλαμβάνονται, είναι αυτό το ξεχωριστό κράμα που μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε και να βάζουμε την προσωπική μας σφραγίδα σε ότι κάνουμε. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να φροντίζουμε να το διατηρούμε και να το καλλιεργούμε πάντα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ξέροντας ποιοι είμαστε, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βασικό στάδιο. Αυτό το "τι ψάχνουμε" αλλά και το "ποιος μπορεί να μας το προσφέρει"; Η χαρτογράφηση της αγοράς είναι σημαντική. Ποιες εταιρείες ταιριάζουν στο προφίλ μας και τα θέλω μας; Όλες; Είναι λίγο δύσκολο να συμβαίνει. Ποιο τμήμα μας ενδιαφέρει; Όλα; Μοιάζει λιγότερο ρεαλιστικό. Αν δεν ξέρουμε τι θέλουμε και δεν έχουμε σαφώς κατανοήσει σε τι είδους οργανισμό απευθυνόμαστε ή αν ταιριάζουμε με την κουλτούρα μιας εταιρείας, αυτό θα φανεί άμεσα σε μια πιθανή συνέντευξη. Η αποστολή βιογραφικών για κάθε πιθανό άνοιγμα, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αναζήτησης εργασίας. Ας φανταστούμε τη διαφορά που θα κάνουμε συγκριτικά με αυτόν που το θέλει πραγματικά. Η επερχόμενη συνέντευξη δεν πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας απεγνωσμένης προσπάθειας για επαγγελματική αποκατάσταση. Καλό θα ήταν να είναι η απόρροια μιας μεστής αποτίμησης του "τι θέλουμε να κάνουμε" σε συνδυασμό με το "ποια εταιρεία ταιριάζει με εμάς και στις δικές μας αξίες". Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, έχουν συγκεκριμένο όραμα, αποστολή και κουλτούρα που είναι εύκολο να τα βρει κανείς στο Διαδίκτυο. Κι αν αυτό μοιάζει σε κάποιους με μια τυπική διαδικασία που δεν προσφέρει επιπρόσθετη αξία, για εμένα μοιάζει με μία διαδικασία που ακολουθεί ένας ώριμος και κατασταλαγμένος υποψήφιος, ο οποίος σε συνδυασμό με την αυτογνωσία του, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, μπορεί να ξεχωρίσει .

Τα χρόνια του "προσπαθώ να ταιριάξω" πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα ήρθε η ώρα για τους δυνατούς, τους μεθοδικούς, τους ξεχωριστούς, που ξέρουν τι ζητάνε αλλά και το τι προσφέρουν αντίστοιχα.

Διλλήματα, μπορεί να συναντήσει κανείς αρκετά στην ζωή του αλλά γι’ αυτόν που ξέρει που θέλει να πάει, η επιλογή είναι ξεκάθαρη και συνειδητή.

 

Θωμάς Υφαντίδηςpepsico school logo rejoin1

HR Sales & Head Office PepsiCo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr