past now future rejoinΑλλαγή καριέρας! Τολμήστε για τους σωστούς λόγους.

Η απόφαση για προσανατολισμό σε άλλη επαγγελματική κατεύθυνση είναι κεφαλαιώδους σημασίας στη ζωή ενός ατόμου, καθώς αλλάζει ένα συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του, το επάγγελμα, και συνάμα καλείτε να διαβεί ένα διαφορετικό δρόμο από το οικείο που βάδιζε έως τώρα, προκαλώντας του συναισθήματα φόβου και αβεβαιότητας που επιτείνονται από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Αν στο κοινωνικό περίγυρο κάποιος εκφράσει την επιθυμία για αλλαγή καριέρας, η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση που θα λάβει θα είναι έντονα αρνητική! Με τόση ανεργία στη χώρα και εσύ θέλεις να αλλάξεις καριέρα;… κάτσε εκεί που είσαι!... άλλοι δεν έχουν δουλεία και εσύ ψάχνεσαι;… θα είναι κάποια από τα σχόλια που θα εισπράξετε. Αν αναζητάτε σύμμαχο να σας επιβεβαιώσει την απόφαση σας να αλλάξετε καριέρα στο κοινωνικό σας περίγυρο μάλλον θα πρέπει να τον ψάξετε αλλού, μέσα σας!

Πώς θα κάνετε τον εαυτό σας σύμμαχο σας σε αυτή τη πορεία;

Πριν προχωρήσετε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, είναι κρίσιμο να έχετε εξασφαλίσει ,όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μια τόσο σημαντική απόφαση είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, γίνεται για τους σωστούς λόγους και δεν είναι μια αντίδραση της στιγμής σε κάποιο παροδική αρνητική παράσταση. Με αυτό τον τρόπο η απόφαση σας θα είναι συνειδητή και η πυξίδα σας θα είναι πάντα προσανατολισμένη προς την αλλαγή με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση.

Στην πράξη, οι εξωτερικές συνθήκες, όπως είναι το μη ευνοϊκό οικονομικό/κοινωνικό/πολιτικό περιβάλλον, η υψηλή ανεργία, η μείωση των μισθών, οι κακές εργασιακές συνθήκες, η υπερφορολόγηση, η αβεβαιότητα μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις ανάγκης, μη λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο στην επαγγελματική σταδιοδρομία όσο και την προσωπική ευζωία. Η απόφαση για επαναπροσδιορισμό της καριέρας δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις επιτυχίες άλλων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν διαφορετική διαδρομή, ικανότητες και εμπειρίες, ούτε και από καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να βιώσουμε στον εργασιακό μας χώρο εξαιτίας φόρτου εργασίας η κακών συνεργασιών.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η επαγγελματική μακροημέρευση σε ένα εργασιακό βίο που θα προσεγγίζει το μισό αιώνα απαιτεί σχεδιασμό που θα εμπεριέχει τα στρατηγικά στοιχεία του προσδιορισμού των επαγγελματικών στόχων και του πλάνου δράσης, που θα έχουν προέλθει από προσωπική ενεργητική στάση και θα έχουν λάβει υπόψη του τόσο τις προσωπικές ανάγκες όσο και το ευρύτερο περιβάλλον.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν παραγωγικά και εποικοδομητικά την απόφαση για αλλαγή επαγγελματικής πορείας θα ήταν η έλλειψη προκλήσεων στην παρούσα θέση, η ανυπαρξία κάθε προοπτικής εξέλιξης στην εργασία, η δυσαρμονία απαιτήσεων θέσης και εργασιακής προσωπικότητας καθώς και η αλλαγή προς το χειρότερο των προοπτικών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούμαστε.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει όμως μια μεθοδολογία προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι πιθανότητες να φτάσουμε στη ορθή για εμάς επαγγελματική επιλογή είναι σοβαρές. Μια τέτοια διαδικασία περιλαμβάνει τρόπους ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε το ποιοι είμαστε, τις επιθυμίες μας, τις ικανότητες μας, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζουμε τα δυνατά και αδύνατα μας σημεία, ώστε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα και να βελτιώσουμε τα δεύτερα με σκοπό να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά το στόχο μας. Στη συνέχεια, διερευνούμε τα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα, ώστε οι επιλογές μας να είναι συμβατές με τις επιθυμίες μας. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνουμε την επαγγελματική ικανοποίηση και την παραγωγικότητα μας κατά την εκτέλεση των νέων καθηκόντων μας. Η ανίχνευση των ικανοτήτων μας και των δεξιοτήτων προς βελτίωση σε συνδυασμό με την χαρτογράφηση των αναγκών και των ρεαλιστικών επαγγελματικών ευκαιριών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να περιλαμβάνει η κατάρτιση ενός πλάνου δράσης.

Η παραπάνω διαδικασία θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας και είτε θα σας ωθήσει να αναζητήσετε νέες επαγγελματικές διαδρομές, είτε θα σας οδηγήσει στην διατήρηση της έως σήμερα επαγγελματική σας ιδιότητα. Είναι κρίσιμο σε όποιον αποφασίσει το συγκεκριμένη διαδρομή να επιλέξει για συνοδοιπόρο του ένα επαγγελματία σύμβουλο επαγγελματικής καθοδήγησης ο οποίος θα τον βοηθήσει να φτάσει με σιγουριά στη νέα του επαγγελματική Ιθάκη.

Καλό ταξίδι….

 

Γεράσιμος Σπηλιώτης, myfuturecareer rejoin

Career Coach Specialist, My Future Career,

www.myfuture.com.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr