Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

rejoin mhxanikos

Πτυχίο μηχανολογίας:
Εισαγωγή

Η μηχανολογία είναι ένας κλάδος ο οποίος χωρίζεται σε πολλούς διαφορετικούς άλλους κλάδους (χημεία, ηλεκτρολογία κ.ά.). Σύμφωνα με δεδομένα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταλαντούχους αποφοίτους της μηχανολογίας. Αξιοσημείωτες είναι οι απολαβές, καθότι ένας πτυχιούχος θα μπορούσε να κερδίσει έναν απόλυτα ικανοποιητικό μισθό με την παρούσα ενασχόληση. Το συγκεκριμένο πεδίο είναι ευρύ και ποικίλο, καθώς παρέχεται η δυνατότητα μηχανικής εξειδίκευσης και ευδοκιμεί η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων. Οι συγκεκριμένες πρακτικές δεξιότητες εκτιμώνται ιδιαίτερα από μελλοντικούς εργοδότες. Ειδικότερα, ένας απόφοιτος μηχανολογίας έχει διδαχθεί να λειτουργεί με βάση τη λογική σκέψη. Επιπρόσθετα χρησιμοποιεί την αριθμητική και τη μεθοδικότητα στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Τομείς εργασίας
Πολιτικός μηχανικός

Εάν ενδιαφέρεσαι για μία καριέρα ως πολιτικός μηχανικός, πρέπει να γνωρίζεις πως αυτός περιλαμβάνει την κατασκευή, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση. Συχνά η προαναφερθείσα επιλογή αποτελείται από πολλές πτυχές του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, οι οποίες επιτρέπουν να εκφράσεις τη δημιουργική σου πλευρά και να εξερευνήσεις νέες, καινοτόμες ιδέες. Εναλλακτικά, ως αναθέτων πολιτικός μηχανικός θα μετατρέψεις τα σχέδια των διαβουλεύσεων με πολιτικούς μηχανικούς σε πραγματικότητα. Εκείνοι ασχολούνται με πρακτικά θέματα, όπως είναι η απόκτηση υλικών και η τήρηση των προθεσμιών, όπως επίσης η βοήθεια στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν.

Χημικός μηχανικός

Ένας χημικός μηχανικός καλείται να εξετάσει και να σχεδιάσει τα μηχανήματα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή πρώτων υλών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα καύσιμα, τα πλαστικά και τα τρόφιμα. Επιπρόσθετα ενδέχεται να ασχοληθεί με τη μελέτη νέων, καινοτόμων πόρων και τεχνικών, όπως η νανοτεχνολογία. Εκτός αυτών δύναται να στραφεί στην ειδικότητα του επιστήμονα ανάπτυξης προϊόντων / διαδικασιών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών διαδικασιών, όπως επίσης και την αύξηση της γενικής αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας τους.

Μηχανολόγος μηχανικός

Απόφοιτοι που επιλέγουν τον συγκεκριμένο κλάδο αναπτύσσουν πολυμήχανες λύσεις για να βοηθήσουν στη βελτίωση των μηχανικών διαδικασιών και των προϊόντων. Μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως εκείνος της κατασκευαστικής. Επίσης δύνανται να συμμετέχουν στη διαχείριση των πόρων, καθώς και στην ανάπτυξη και στη χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών. Εάν λοιπόν διαθέτεις πρακτικό μυαλό και έχεις έφεση στα μαθηματικά και στην επιστήμη, τότε αυτή θα ήταν μία άριστη επιλογή για εσένα.

Αεροναυπηγός μηχανικός

Ως μηχανικός αεροναυπηγικής ένας απόφοιτος θα εφαρμόσει τις επιστημονικές, τεχνολογικές και μαθηματικές αρχές για την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τον έλεγχο της απόδοσης των πολιτικών και των στρατιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων όπλων, δορυφόρων και διαστημικών οχημάτων. Θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλύσει τυχόν ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης ατυχημάτων αεροσκαφών και της διαχείρισης του έργου ολοκληρωτικά.

Ηλεκτρολόγος μηχανικός

Αν ένας πτυχιούχος επιλέξει τον συγκεκριμένο κλάδο, θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και τη συντήρηση ηλεκτρικών συστημάτων ή και εξαρτημάτων ελέγχου μέσω ενός συνδυασμού τεχνικών γνώσεων και εμπορικής ευαισθητοποίησης. Πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται πολλαπλές εργασίες. Εκτός αυτών ενδέχεται να αναπτύξει έναν ρόλο εποπτείας ή διαχείρισης με την ανάπτυξη των ηγετικών του δεξιοτήτων.

Σύμβουλος πληροφορικής

Οι σύμβουλοι πληροφορικής εργάζονται σε συνεργασία με τους πελάτες και τους καθοδηγούν σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία των πληροφοριών προκειμένου να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους ή να ξεπεράσουν τα διάφορα προβλήματα. Όντες κάτοχοι προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας και έχοντας μία κλίση στον τομέα της πληροφορικής και της παροχής υπηρεσιών συμβούλου, οι ενδιαφερόμενοι θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν εργασία σε αυτό τον τομέα.

Διοίκηση συστημάτων εφοδιασμού (logistics) 

Η παραπάνω ειδικότητα αφορά στη μεταφορά των πρώτων υλών για εγκαταστάσεις παραγωγής ή διανομής των προϊόντων στους πελάτες, όπως και σε όλο τον προγραμματισμό και τις οικονομικές συναλλαγές που εμπλέκονται σε αυτά. Ο στόχος είναι η κίνηση των προϊόντων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ένας εργαζόμενος του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει την κάλυψη, την επεξεργασία και την παρακολούθηση των παραγγελιών, σε συνεργασία με τα τμήματα σχεδιασμού, ώστε να ελεγχθεί η διαθεσιμότητα των προϊόντων και η πρόβλεψη για τις μεταβολές της αγοράς. Οι επιλογές εργασίας όμως δεν περιορίζονται εδώ, καθώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασχοληθεί και με τη σύμβαση υπηρεσιών, όπως στη ναυτιλία.

Διδασκαλία

Ο συγκεκριμένος κλάδος δίνει τη δυνατότητα σε έναν απόφοιτο να εξετάσει τις δημιουργικές πτυχές της μηχανικής και να βοηθήσει τους μαθητές του να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως πάντα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης. Δηλαδή ο ενδιαφερόμενος να γίνει καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικευόμενος σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω με επιτυχία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σε βάθος γνώση των τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς και η ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους. Χωρίς αμφιβολία η παρακολούθηση σεμιναρίων, διαλέξεων, όπως και η πρακτική και εργαστηριακή εργασία, καθίστανται αναγκαία για τη διεξαγωγή ικανοποιητικού επιπέδου παραδόσεων.


Μαίρη Παπαδογιαννάκη,
Partners coordinator, communication team leader
citycampus.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr