Rejoin.gr - Εργασία & Απασχόληση Άρθρα

 rejoin photo cv

Είναι γεγονός ότι για πολλούς από εμάς που έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε αναζήτηση εργασίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό το θέμα αν θα πρέπει το βιογραφικό μας να έχει φωτογραφία μάς έχει προβληματίσει. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας που υποστηρίζει ή απορρίπτει την προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό σημείωμα, μιας και η κάθε χώρα έχει τα δικά της κριτήρια.

Στην Ισπανία και στη Γαλλία συνήθως το βιογραφικό σημείωμα συνοδεύεται από φωτογραφία. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ισπανίας τουλάχιστον, τα κριτήρια δεν είναι τόσο αυστηρά, γεγονός που επιτρέπει στον υποψήφιο να την παραλείψει αν θέλει.

Στη Γερμανία, από την άλλη, όχι μόνο ζητούν φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα, αλλά αυτή θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η γενική αρχή που εφαρμόζεται είναι ότι αυτή θα πρέπει να είναι στα πρότυπα της φωτογραφίας πορτρέτου. Την ίδια πολιτική ακολουθούν η Ελβετία και Αυστρία, εκεί η φωτογραφία ορίζεται ότι θα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική.

Σε άλλα ισπανόφωνα κράτη, όπως η Αργεντινή και η Χιλή, η τακτική που ακολουθείται είναι να μην υπάρχει φωτογραφία στο βιογραφικό, εκτός αν είναι άκρως επαγγελματική και ο υποψήφιος με καλυμμένους ώμους.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου το βιογραφικό σημείωμα είναι χειρόγραφο και η φωτογραφία, τυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί, επισυνάπτεται πάνω δεξιά. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι Ιάπωνες έχουν ιδιοτροπίες, αλλά επειδή έτσι φαίνεται ότι κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο και ότι το βιογραφικό του δεν υπόκειται σε μαζική αναπαραγωγή. Επίσης, ο εργοδότης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου, καθώς και έχει πρόσβαση στον γραφικό χαρακτήρα του.

Εντελώς διαφορετική πολιτική ακολουθεί η Αγγλία, όπου η προσθήκη φωτογραφίας θεωρείται έως και παράνομη. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω της φωτογραφίας ο αποδέκτης του βιογραφικού έχει πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του υποψηφίου, που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο και τη φυλή. Την ίδια στρατηγική έχουν υιοθετήσει και άλλα αγγλοσαξονικά κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου είναι σαφές ότι τέτοιου είδους χαρακτηριστικά δεν πρέπει να έχουν σχέση με την πρόσληψη ενός ατόμου.

Στην Ελλάδα η γενική αρχή που έχει επικρατήσει είναι να μην υπάρχει φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα, εκτός και αν ζητείται στην αγγελία. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε κατά 50% την πιθανότητα να μην επιλεγούμε για συνέντευξη επειδή κάτι δεν άρεσε στον αρμόδιο για την αξιολόγηση του βιογραφικού. Θέλουμε το βιογραφικό μας να δίνει έμφαση στις δεξιότητές μας και στα επαγγελματικά επιτεύγματά μας και όχι να προκαταλαμβάνει με οποιονδήποτε τρόπο τον εργοδότη.

Πέρα από το κριτήριο της χώρας, ο κλάδος στον οποίο απευθυνόμαστε επίσης παίζει ρόλο για την τοποθέτηση ή μη φωτογραφίας στο βιογραφικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου του πληρώματος καμπίνας, όπου η φωτογραφία θεωρείται απαραίτητη. Εκεί μπορεί να ζητηθεί μικρή φωτογραφία και πρόσθετη ολόσωμη φωτογραφία. Για τις αεροσυνοδούς κάποιες φορές απαιτείται ειδικό ντύσιμο και μακιγιάζ, οδηγίες για τα οποία δίνονται από τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Google+, Twitter & LinkedIn) και τη διαδικτυακή επαγγελματική παρουσία σας, η φωτογραφία κάνει μια πρώτη δυνατή εντύπωση σε πιθανούς συνεργάτες και πελάτες και επομένως θα πρέπει να της δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Προσοχή επίσης στο πώς το κάθε μέσο, φορτώνοντας τη σελίδα του, παρουσιάζει μέρος μόνο της φωτογραφίας σας. Βρείτε τις ακριβείς διαστάσεις για τη φωτογραφία για κάθε μέσο εδώ: http://goo.gl/8dgPd5, καθώς και τις δυνατότητες σε μέγεθος και ανάλυση.

H νέα τάση της φωτογραφίας του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία μας έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μεν έναν περισσότερο παιχνιδιάρικο τόνο πάντα όμως στα πλαίσια του επαγγελματισμού (π.χ. ένα στέλεχος τραβάει τη γραβάτα του ή φωτογραφίζεται με κάποιο αντικείμενο από τον χώρο εργασίας του).

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι δεν βάζουμε φωτογραφία στο βιογραφικό μας εκτός και αν η αγγελία ή ο κλάδος ή η χώρα το απαιτεί.


CVexperts, Εταιρία Συγγραφής Βιογραφικού & Συμβουλευτικής Καριέρας, www.cvexperts.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr