rejoin wise greece foto1

Περισσότεροι από 100 έλληνες παραγωγοί και 700 ελληνικά προϊόντα ενώνονται κάτω από τη στέγη της Wise Greece, με σκοπό να αναδείξουν το πρόσωπο της Ελλάδας που βοηθά, που νοιάζεται, που προσφέρει και δημιουργεί. H Wise Greece δεν αναδεικνύει απλά το γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας, με το να βοηθάει τους έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολύ περισσότερο εξασφαλίζει φαγητό για συνανθρώπους μας που σήμερα το έχουν ανάγκη. Η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια και επικεφαλής της κοινωνικής επιχείρησης Wise Greece μας λέει την ιστορία της.

Η Wise Greece είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δραστήριες κοινωνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια τη Wise Greece και για τον στόχο της.

Η Wise Greece είναι μια κοινωνική επιχείρηση, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις τους, για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους και παιδιά, που έχουν πραγματική ανάγκη στις ημέρες μας.

Έτσι, ο σκοπός είναι διπλός! Από τη μια πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, προωθώντας παράλληλα τις αξίες της ελληνικής διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας… τη διατροφή!


Πότε ξεκίνησε η Wise Greece και πώς το οραματιστήκατε;

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, περισσότεροι από 3.000.000 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι βασίζονται αποκλειστικά στα συσσίτια για να βρουν ένα πιάτο φαγητό και σχεδόν 700.000 παιδιά αδυνατούν να έχουν έστω και ένα σνακ στο σχολείο… Εάν σε αυτούς τους αριθμούς, προσθέσουμε το τεράστιο προσφυγικό θέμα που αντιμετωπίζουμε, τότε η κατάσταση αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι τραγική. Ταυτόχρονα, υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφίμων στα ιδρύματα ή τα ορφανοτροφεία, με αποτέλεσμα η βασική τροφή για τους ανθρώπους να είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια, χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα βασικό αγαθό όπως το ελαιόλαδο, λόγω κόστους. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τους μικρούς έλληνες παραγωγούς με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, αλλά δεν ξέρουν ή πολλές φορές δεν μπορούν να προωθήσουν σωστά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στο εξωτερικό… Οπότε σκεφτήκαμε γιατί δεν συνδυάζουμε αυτά τα δύο; Να βοηθήσουμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς να ενωθούν και να προωθήσουν σωστά τα προϊόντα τους, ενώ από την άλλη πλευρά να προσφέρουμε τρόφιμα σε συνανθρώπους μας στα όρια της φτώχιας.


Τα προϊόντα που πουλάτε που μπορούν να τα βρουν οι καταναλωτές και πώς καταφέρατε να πάτε στο εξωτερικό;

Τα προϊόντα μας μπορεί κανείς να τα βρει σε παντοπωλεία, mini market, delicatessen, στο μαγαζί της γειτονιάς που προσπαθούμε να στηρίξουμε όλοι μαζί. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να τα αγοράσει online.

Σχετικά με τις 8 χώρες που εξάγουμε τα προϊόντα, η αλήθεια είναι όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι συνεργάτες μας βρήκαν εκείνοι! Στο εξωτερικό, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η φιλοσοφία του «αγοράζω κάτι και προσφέρω ταυτόχρονα» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, οπότε αρκετές εταιρείες ψάχνουν για εταιρείες που υπηρετούν αυτή τη φιλοσοφία.

Σε περίπτωση που κάποιος αγοράσει ένα προϊόν με την επωνυμία του Wise Greece πως βοηθάει;

Αγοράζοντας ένα προϊόν με το μπλε σήμα Wise Greece, βοηθά κανείς με πολλούς τρόπους. Αφενός αγοράζει ένα ελληνικό προϊόν, άρα βοηθάει έναν μικρό έλληνα παραγωγό και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, εφόσον τα κέρδη της η Wise Greece τα μετατρέπει σε τρόφιμα, έχει βοηθήσει έναν συνάνθρωπο να έχει ένα αξιοπρεπές πιάτο φαγητό.


Είναι αξιοθαύμαστο ότι μεγάλο μέρος των εσόδων σας πηγαίνουν σε ιδρύματα και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή σας από τη στιγμή που ήδη βοηθάτε τους έλληνες παραγωγούς;

Η Ελλάδα, που γέννησε την έννοια του φιλότιμου, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο καλός κοινός σκοπός, ενώνει όλους τους παραγωγούς, και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο να βλέπει κανείς φαινομενικά «ανταγωνιστές» παραγωγούς να συνεργάζονται κάτω από έναν καλό κοινό σκοπό. Οπότε σκεφτήκαμε, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης τροφίμων, γιατί να μη βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην επίλυση του προβλήματος και μάλιστα με αυτή μας την κίνηση να βοηθήσουμε διπλά τους παραγωγούς που μας υποστηρίζουν, μιας και τα τρόφιμα που πηγαίνουν στα Ιδρύματα, τα αγοράζουμε από τους παραγωγούς μας σε μεγάλες συσκευασίες.

Αυτή τη στιγμή πόσους παραγωγούς έχετε και πώς τους προσεγγίζετε ώστε να ενταχθούν στην κίνηση σας;

Στην αρχή ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να πείσουμε τον οποιοδήποτε παραγωγό να υποστηρίξει την κίνηση Wise Greece και να έρθει κοντά μας… Μας πήρε περίπου 6 μήνες να πείσουμε τον πρώτο παραγωγό! Σήμερα, 100 παραγωγοί υποστηρίζουν την κίνηση Wise Greece, ενώ κάτω από την ομπρέλα μας βρίσκονται περισσότερα από 700 ελληνικά προϊόντα. Ο καλός σκοπός ενώνει, και είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει να έχουμε στην οικογένεια της Wise Greece εξαιρετικούς παραγωγούς, που τους διακρίνει ο επαγγελματισμός, το όραμα για τα ελληνικά προϊόντα και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι παραγωγοί έρχονται μαζί μας σε διανομές τροφίμων σε Ιδρύματα ή σε μαγειρέματα που κάνουμε για άστεγους και γενικότερα ανθρώπους που έχουν ανάγκη…

Ag. Anna OrfanotrofeioΠώς μπορεί κάποιος πολίτης να σας βοηθήσει εθελοντικά;

Έχουμε μια λίστα με 50 εθελοντές που μας βοηθούν σε ότι κάνουμε (διανομές προϊόντων σε Ιδρύματα, παρασκευή γευμάτων για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κ.α.). Όποιος θέλει να μας βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος! Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει μαζί μας, αφού επισκεφθεί το site μας www.wisegreece.com.

Αν κάναμε έναν απολογισμό, πόσα ιδρύματα έχετε βοηθήσει και πόσους τόνους φαγητού έχει δώσει;

Μέχρι σήμερα, σε περίπου 2,5 χρόνια λειτουργίας, η Wise Greece έχει καταφέρει να δώσει στα Ιδρύματα 4 τόνους τρόφιμα. Περισσότερες από 20.000 μερίδες φαγητού. Έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε μικρά Ιδρύματα, Ορφανοτροφεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία ή Συσσίτια, τα οποία ακριβώς επειδή δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δε βρίσκουν εύκολα τρόφιμα για να δώσουν στους ωφελούμενούς τους. Έτσι, φροντίζουμε όχι μόνο να τους βοηθάμε με τρόφιμα, αλλά να προβάλλουμε και τις δράσεις τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να κάνει όσο το δυνατόν πιο συνειδητές επιλογές στις αγορές του. Επιλέγοντας για παράδειγμα ελληνικά προϊόντα, ακολουθεί μια πιο υγιεινή μεσογειακή διατροφή, καθώς αυτά τα προϊόντα δεν είναι βιομηχανοποιημένα, δεν έχουν χρωστικές και συντηρητικά... Επιλέγοντας τα ελληνικά προϊόντα με το σήμα Wise Greece, βοηθάτε έναν άνθρωπο να έχει ένα αξιοπρεπές γεύμα…

 


Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn