rejoin soma ellinon proskopon logoΜια νεανική οργάνωση 104 ετών

Mια παγκόσμια κίνηση νέων με 41.000.000 ενεργά μέλη σε πάνω από 217 χώρες, με 104 χρόνια ζωής στη Ελλάδα και με πλούσια προσφορά προς την κοινωνία σίγουρα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το Skywalker.gr βρέθηκε στα γραφεία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) και συζήτησε με την Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κα. Μαριάνα Φράγκου.

1. Πως ξεκίνησε ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα;

Ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα «μετράει» 104 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη το 1910. Ο Λευκαδίτης όντας μέρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αγγλίας, συνάντησε σ'ένα κατάστημα ένα μικρό παιδί που φορούσε την Προσκοπική του στολή, κάτι το οποίο του κίνησε το ενδιαφέρον καθώς μέχρι τότε δεν είχε συναντήσει κάτι ανάλογο. Τον ρώτησε τι είναι "Πρόσκοπος" και εκείνο πρόθυμα του εξήγησε ότι "Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο και πρόθυμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα". Η ωραία αυτή απάντηση του Άγγλου Προσκόπου έδωσε την αφορμή στον Αθανάσιο Λευκαδίτη να μελετήσει τον Προσκοπισμό και να τον μεταφέρει και στην Ελλάδα.

2. Ο Προσκοπισμός έχει κλείσει στην Ελλάδα 104 χρόνια ζωής, παρόλα αυτά αποτελεί έναν άγνωστο τομέα για πολλούς. Πως θα περιγράφατε σε κάποιον την έννοια του Προσκοπισμού;

Πέρσι, είχαμε κάνει μία πανελλαδική έρευνα, σχετικά με την εικόνα που έχουν νέοι και νέες για τον εθελοντισμό γενικά και τον Προσκοπισμό ειδικότερα και εκεί είδαμε ότι η Προσκοπική Κίνηση είναι καθολικά γνωστή, σε ένα ποσοστό 93%. Αυτή τη στιγμή αν έπρεπε να περιγράψω γρήγορα σε κάποιον τι σημαίνει προσκοπισμός θα του έλεγα ότι είναι ένα ένσκοπο παιχνίδι, ότι όλα δηλαδή έχουν ένα στόχο, έναν σκοπό. Αποστολή της παγκόσμιας προσκοπικής κίνησης είναι η συμβολή στη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων μέσα από ένα σύστημα αξιών, το οποίο βασίζεται στην Προσκοπική υπόσχεση και τον νόμο που θα τους επιτρέψει να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο, εξελίσσοντας πρώτα από όλα τον εαυτό τους.

3. Το σώμα των προσκόπων, δρα και φέρει στρατιωτικού τύπου γνωρίσματα, ως εκ τούτου κατηγορείται ότι η φιλοσοφία του, από την ίδρυση του μέχρι και τις μέρες μας διέπεται από μιλιταρισμό. Αν και έχει βαθιές ρίζες με πλούσια δράση κοινωνικής προσφοράς, έχει επικρατήσει να έχει κακή φήμη. Τι ισχύει τελικά;

Δεν θεωρώ ότι ο προσκοπισμός έχει την εικόνα που περιγράφετε. Απεναντίας επειδή μετρά πολλά χρόνια δράσης στην χώρα μας αλλά και παγκόσμια, η γνώμη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ θετική. Αυτό το υποστήριξε και η έρευνα στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

Είναι αληθές ότι στους Προσκόπους υπάρχει πάρα πολύ συγκεκριμένη δομή ακριβώς επειδή είναι ένα παιδαγωγικό σύστημα, με πολλά μέλη που δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα. Υπάρχουν ομάδες, αρχηγοί στις ομάδες, τοπική, περιφερειακή και εθνική διοικητική δομή. Αυτό όμως δεν είναι μιλιταριστικό. Αντίθετα μας βοηθάει, στο να μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ενηλίκους εθελοντές στο να παράγουν καλύτερο παιδαγωγικό έργο.

4. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, οικονομική και κοινωνική, ποιες δράσεις πραγματοποιείτε;

Οι δράσεις των Προσκόπων είναι πολλές, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Κάθε Σαββατοκύριακο, σε κάθε γειτονιά, οπουδήποτε υπάρχουν Πρόσκοποι γίνονται δράσεις για την κοινωνία. Αυτές είναι αναρτημένες στο site μας www.sep.org.gr και στα 2 ηλεκτρονικά περιοδικά που έχουμε δημιουργήσει, το «ΔΡΑΣΗ 365» και «Ο Κρίκος». Αυτές οι δράσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ενεργειών από αιμοδοσία, δενδροφυτεύσεις και αναπλάσεις χώρων πρασίνου, συλλογής πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, υποστήριξη άλλων Μ.Κ.Ο., συλλογή και αποστολή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και ιδρύματα που τα χρειάζονται και πολλά ακόμα. Πέρσι λειτουργούσαμε κοινωνικό φροντιστήριο στην περιοχή του Ζωγράφου. Η λογική είναι να ενδυναμώσουμε τους εθελοντές μας, ώστε σε μια δύσκολη συγκυρία όπως σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να δώσουμε μια απάντηση.

5. Παρατηρούμε ότι όλες οι δράσεις των προσκόπων έχουν έναν χαρακτήρα βιωματικής εκπαίδευσης. Τι εξέλιξη παρατηρείτε πάνω στον χαρακτήρα των παιδιών;

Ο προσκοπισμός βασίζεται πάνω σε μια μέθοδο που την ονομάζουμε προσκοπική μέθοδο, και η οποία ορίζει ότι όλοι μαθαίνουμε όταν δουλεύουμε σε μικρές ομάδες στην πράξη, και όχι μόνο στη θεωρία και ειδικά όταν κάνουμε δράσεις στην ύπαιθρο. Αυτό το σύστημα που σήμερα προσπαθούν να το εφαρμόσουν τα σχολεία μέσα από τα λεγόμενα project, εμείς το κάνουμε εδώ και χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι ένας πολύ «μικρός» και «στενός» χώρος για να μάθει ένας νέος άνθρωπος τον εαυτό του αλλά και την αξία της συνεργασίας. Αν βγει έξω στην ύπαιθρο, μαζί με μία ομάδα να κάνει πράξη και δράση την συνεργασία, εκείνη θα του γίνει βίωμα και εμπειρία που στη συνέχεια θα μπορεί να την αναπαράγει και να την κάνει στάση ζωής.

6. Στις 23 του μήνα θα πραγματοποιήσετε την δράση «Το πιο ωραίο σάντουιτς είναι το μισό». Πείτε μας λίγα λόγια τον σκοπό αυτή της εκδήλωσης.

Η ιδέα πίσω από την δράση βρίσκεται σε ένα παραμύθι, που προάγει την αξία του να μοιράζεσαι. Στο παραμύθι κεντρικός ήρωας είναι ένας πιτσιρίκος που όταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει σεφ, έτσι λοιπόν προσπαθεί κάθε μέρα να φτιάξει και ένα πιο λαχταριστό σάντουιτς. Κάθε μέρα δοκιμάζει, αλλά δεν τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μέχρι που μία μέρα παρατηρεί ότι υπάρχει ένας συμμαθητής του που δεν έχει φαγητό και έτσι αυθόρμητα το χωρίζει στη μέση και το μοιράζεται. Και όταν το δοκιμάζει καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το καλύτερο.

Αυτή η δράση είναι πανελλαδική και θα συμμετέχουν και τα 320 προσκοπικά συστήματα, σε κάθε γειτονιά της χώρας μας. Στη εκδήλωση θα μοιράζουμε σάντουιτς με μία προϋπόθεση, θα πρέπει οι περαστικοί που θα θέλουν να τα πάρουν να βρουν επιτόπου έναν άγνωστο και να το μοιραστούν μαζί του. Επίσης θα τους παρέχουμε και το αντίστοιχο εικονογραφημένο παραμύθι που έχουμε φτιάξει ώστε να μεταφέρουν και στην οικογένεια τους αυτό το μήνυμα, της αλληλεγγύης και του μοιράσματος. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό πράγμα, να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις ιδέες, τις απόψεις μας, την φιλία μας, την βοήθεια μας, ακόμη... και το φαγητό μας.

7. Φυσικά για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις χρειάζονται και κάποιοι πόροι. Από πού προέρχονται τα έσοδα σας;

Υπάρχει μια συνδρομή μελών, που πληρώνουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το οποίο είναι και το μεγαλύτερο έσοδο που έχουμε. Η συνδρομή εξασφαλίζει και μια ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα εν’ ώρα δράσης. Υπάρχουν κάποιες χορηγίες που δεχόμαστε και προσπαθούμε να συμμετέχουμε στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διάφορων εταιριών και να γινόμαστε αποδέκτες αγαθών όπως τρόφιμα, σκηνές και άλλα είδη για τις κατασκηνώσεις μας.

8. Πέρα από την συνδρομή, τι άλλο κριτήριο πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει μέλος, ανεξαρτήτου ηλικίας;

Χρειάζεται ο ίδιος να αισθάνεται σύμφωνος με το αξιακό πλαίσιο του Προσκοπισμού, με τις αρχές μας, που αυτές είναι η πίστη στον θεό, η αγάπη και η αφοσίωση προς την πατρίδα και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Ο Προσκοπισμός δεν μιλά απλά εδώ και 104 χρόνια για προσφορά στον συνάνθρωπο, για ισότητα φύλων, φυλών και θρησκειών κτλ., αλλά με πράξεις δίνει το προσωπικό παράδειγμα στα μέλη του και στην κοινωνία. Έχουμε μια οφειλή προς την κοινωνία να είμαστε εκεί και να είμαστε ενεργοί όταν μας χρειάζονται. Φυσικά μπορεί να ενταχθεί ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου θρησκείας, χωρίς φυλετικούς και κομματικούς περιορισμούς καθώς εφαρμόζουμε την αρχή της μη διάκρισης.

9. Τι δράσεις να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Υπάρχει η δράση προσφοράς που αναφέραμε προηγουμένως στις 23/11, μέσα στο Πάσχα έχουμε προγραμματίσει μια πανελλαδική δράση στην Κέρκυρα όπου θα ασχοληθούμε με αντικείμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως είναι το θέατρο, ο χορός, η σκιτσογραφία και ο κινηματογράφος. Εκεί, νέοι 15-18 ετών θα παρουσιάσουν την δουλειά τους και θα βραβευτούν από τους ίδιους τους νέους και από αντίστοιχους επαγγελματίες. Τον Απρίλιο θα συμμετέχουμε με αρκετές ακόμα οργανώσεις και αυθόρμητες κινήσεις πολιτών στο Let’s do it Greece 2015. Ακόμα, το καλοκαίρι θα κάνουμε μια μεγάλη πανελλήνια δράση που αφορά τους έφηβους προσκόπους ηλικίας 11-15 ετών, όπου θα εκπαιδευτούν με τα διάφορα αντικείμενα που ασχολούμαστε με την προοπτική και αυτοί στη συνέχεια να «μεταφέρουν» τις γνώσεις τους σε μικρότερους προσκόπους. Παράλληλα όπως είπαμε και πιο πάνω κάθε βδομάδα σε κάθε γειτονιά πραγματοποιούνται δράσεις.

10. Κλείνοντας, απευθυνόμενη στους αναγνώστες μας, τι μήνυμα θέλετε να τους στείλετε για τους προσκόπους;

Θα ήθελα να τους πω ότι η εθελοντική προσφορά στους προσκόπους θα είναι ένα κέρδος για τους ίδιους, καθώς έχουν να κερδίσουν νέους φίλους, γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες, συμπεριφορές και αν επιλέξουν να ζήσουν στους Προσκόπους να είναι σίγουροι ότι κοντά τους θα έχουν πάρα πολύ όμορφες ευκαιρίες για προσφορά και δράση!

rejoin soma ellinon proskopon foto

Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης

rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn