agkalia logo rejoinΜια Αγκαλιά για τα αγέννητα παιδιά

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού - Η Αγκαλιά εδώ και 17 χρόνια συμβάλει στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο ηρωισμός και η δύναμη ψυχής όλων εκείνων των οικογενειών ή των ανύπαντρων μητέρων που ξεκινάνε την οικογένεια τους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η κα Βαρβάρα Μεταλληνού Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού - Η Αγκαλιά μας μιλάει για τις δράσεις που αναπτύσσουν και τους σκοπούς της οργάνωσης τους. 

1. Τι ακριβώς κάνει ο Σύλλογος «Η ΑΓΚΑΛΙΑ» και ποιοι άνθρωποι απευθύνονται σε εσάς;

Η Αγκαλιά με τη διπλή αποστολή της ενημερώνει και ευαισθητοποιεί ως προς το «θαύμα της αγάπης» το έμβρυο, δηλ. τον αγέννητο άνθρωπο. Συγχρόνως όμως «τείνει χέρι βοηθείας» υλικής, ψυχολογικής, πνευματικής, τόσο στις οικογένειες, που ο ερχομός ενός ακόμη παιδιού θεωρείται και οικονομικά δυσβάστακτος, όσο και στην αθέλητα άγαμη μητέρα, που εγκαταλείπεται και εκείνη και το παιδί από τον πατέρα του, ενώ αντιμετωπίζει συγχρόνως και πρόβλημα επιβίωσης. Οικογένειες επομένως με χαμηλό ή και ανύπαρκτο εισόδημα καλύπτονται σφαιρικά από την Αγκαλιά.

 

2. Εσείς πώς ακριβώς βοηθάτε τους ανθρώπους, που έρχονται σε επαφή μαζί σας;

Κατ’ αρχάς με την ψυχολογική στήριξη του ανδρόγυνου ή της άγαμης μητέρας, ώστε, παρά τις δυσκολίες, να δεχθεί ευχάριστα το παιδί. Συγχρόνως όμως εξασφαλίζεται εκ μέρους της Αγκαλιάς και η κάλυψη των ποικίλων αναγκών, που προκύπτουν από τον ερχομό ενός παιδιού, π.χ. ετοιμάζεται η «προίκα του μωρού», η δημιουργία καλών συνθηκών στο σπίτι για το μεγάλωμά του, προσφορά τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης, παιχνιδιών και ειδών υγιεινής, (γάλατα, πάνες, κλπ.), κρεβατάκια, καροτσάκια και ότι άλλο αναγκαίο προκύπτει στην οικογένεια. Με την κοινωνική λειτουργό μας θα βρίσκεται σε επικοινωνία η μητέρα και θα ελαχιστοποιούνται οι δυσκολίες, που προκύπτουν.

3. Όλες οι δράσεις στήριξης, που πραγματοποιείτε συνεπάγονται και πολλά έξοδα. Που βρίσκετε τους πόρους; Σας βοηθάει καθόλου η πολιτεία με επιχορηγήσεις;

Από την πολιτεία δεν έχουμε δεχθεί ποτέ επιχορηγήσεις, μόνο μέσω της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνουμε από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ορισμένες από τις οικογένειές μας με πολύ χαμηλό εισόδημα. Μια φορά το χρόνο προσφέρεται μικρή ποσότητα σε: τυρί φέτα και γραβιέρα, ζυμαρικά και λάδι. Όλα τα άλλα έξοδα και είδη καλύπτονται από τις προσφορές σε είδος ή σε χρήματα, των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αλλά και στις δραστηριότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των εργαζομένων μας και του πλήθους των εθελοντών μας.

4. Ποιές προϋποθέσεις υπάρχουν για να μπορέσετε να στηρίξετε όποιον χρειαστεί τη βοήθειά σας;

Η Αγκαλιά συμπαραστέκεται ηθικά και υλικά στην οικογένεια και τη μονογονεϊκή, που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα ή την εγκατάλειψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καλύπτοντας τις οικονομικές ανάγκες, ακόμη και τη φιλοξενία και παρέχοντας την απαραίτητη συμβουλευτική, από ειδικούς, για τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στο παιδί ή του γονείς.

5. Ως Σύλλογος κάνετε κάποιες εκδηλώσεις για να ενημερώσετε και να ευαισθητοποιήσετε τον κόσμο;

Ασφαλώς. Έχουμε εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κόσμου και μάλιστα των νέων μας, από ειδικούς επιστήμονες, για την ευλογημένη στιγμή της συνάντησης των δύο φύλων, που βασικά της στοιχεία θα πρέπει να είναι η μεταξύ τους θυσιαστική αγάπη και ο απόλυτος σεβασμός της ζωής του «καρπού» αυτής της αγάπης. Η ενημέρωση, καθαρά επιστημονική, παρέχει την αληθινή γνώση, ενώ συγχρόνως ευαισθητοποιεί για την αξία της ΖΩΗΣ από τη στιγμή της σύλληψης. Τις ενημερωτικές εκδηλώσεις μας οργανώνουν ευαισθητοποιημένοι φορείς, όπως Σχολεία, Σύλλογοι, Δήμοι, Ενορίες, Ενώσεις, κλπ., στην Αττική και στην επαρχία.

Επίσης διαθέτουμε δωρεάν το ενημερωτικό φυλλάδιο της Αγκαλιάς, «Εγώ, το Αγέννητο Παιδί», στο οποίο αναδεικνύεται η πιο δυναμική φάση της ζωής του ανθρώπου, δηλ. η εμβρυική, και μάλιστα των τριών πρώτων μηνών της κύησης, καθώς και: «Η συναισθηματική εμπειρία της εγκύου γυναίκας», «οι σωματικές επιπτώσεις της άμβλωσης», «Το μετα-εκτρωτικό Σύνδρομο» και «Οι κοινωνικές επιπτώσεις των αμβλώσεων».

Για να γνωρίσουν την Αγκαλιά οι συνάνθρωποί μας και να γευθούν και θαυμάσουν τα εδέσματα και τις κατασκευές, κυρίως των μελών και εθελοντών της, πραγματοποιούν και δυο μεγάλες εκδηλώσεις το χρόνο, στη μεγάλη αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα. Τώρα η «Πασχαλινή εκδήλωση για τα παιδιά της Αγκαλιάς» θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαρτίου, (Κυριακή 10:30 π.μ. – 9 μ.μ. και Δευτέρα 9 π.μ. – 9 μ.μ.)

Σημαντική επιδίωξή μας είναι και η σωστή κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Για το σκοπό αυτό τα συνοδεύουμε σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, σε παιδότοπους, ή εκδρομές σε γειτονικά πάρκα, κλπ.

        6. Πώς μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει είτε ως εθελοντής, είτε να σας παρέχει εξοπλισμό, είτε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης;

Όλοι οι ειλικρινείς και με ενδιαφέρον συνάνθρωποί μας μπορούν να βοηθήσουν, είτε ως εθελοντές στις καθημερινές ανάγκες και κυρίως στην παράδοση των βοηθημάτων στα προστατευόμενα μέλη μας (δύο φορές το μήνα, ημέρα Παρασκευή), είτε σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις μας, όπως στα Παζάρια, ή στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης με κατασκευές διαφόρων χειροτεχνιών, όπως κεντήματα, πλεκτά, μπομπονιέρες γάμου και βάπτισης, λαμπάδες, κλπ. Θα βρουν κοντά μας οπωσδήποτε μια αγαπητική επικοινωνία και ένα όμορφο γέμισμα του ελεύθερου χρόνου τους.

Ακόμη, ότι μπορεί να προσφέρει κανείς για κάλυψη κενών του εξοπλισμού μας και κυρίως διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τις προστατευόμενες οικογένειές μας, ή και χρήματα για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Συλλόγου και την οικονομική ενίσχυση των μητέρων.

        7. Που βρίσκεται ο Σύλλογος και πως μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε εσάς;

Ο Σύλλογος στεγάζεται στη Λεωφόρο Αθηνών 84, σε μια τριώροφη ιδιόκτητη οικοδομή, που είναι καρπός προσφοράς και πολλής αγάπης εκλεκτών συνανθρώπων μας, οι οποίοι εκτίμησαν το έργο της Αγκαλιάς, την αναγκαιότητα της ύπαρξής της, αλλά και το κοινωνικό και εθνικό έργο που πραγματοποιεί. Και μόνο, ότι με την ποικίλη συμπαράσταση της Αγκαλιάς, στη δεκαπενταετή, και με πολύ σεβασμό, δράση της, γεννήθηκαν κοντά της περισσότερα από 2.000 παιδιά, αυτό και μόνο εγγυάται πολλά…

Αποστόλης Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης
rejoin skywalker logo

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn