rejoin fest dhmns

Ποικίλες μουσικές, μοντέρνοι, παραδοσιακοί, tango, λάτιν χοροί, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και πολλές άλλες εκπλήξεις από Κ.Δ.Α.Π.με.Α. της Κεντρικής Μακεδονίας θα συνθέσουν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα, που θα παρουσιάσουν τα άτομα με αναπηρία, και τα οποία αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων και επιδεξιοτήτων τους.


Κι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τη φιλοδοξία να καταστεί θεσμός και στόχο να συσφίξει τις σχέσεις των συνανθρώπων μας αυτών με τα μέλη άλλων οικογενειών, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά κυρίως να «συστηθούν» στις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες και να προβάλουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους που τους καθιστούν ισότιμα μέλη τους.
Πρόκειται για το «1ο Διήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία», που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου 2017. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν Κ.Δ.Α.Π.με.Α από την Κεντρική Μακεδονία και Φορείς Ειδικής Αγωγής, με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Να επανεξετάσουμε τη στάση μας…»
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, όσοι παραβρεθούν στο Ε.Α.Κ. (Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη), θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μεγάλο «πάρτι», όπου θα παρουσιαστεί το έργο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία, ενώ το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι εισηγήσεις στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες-Καλές πρακτικές στην ειδική αγωγή» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125).
«Στόχος μας είναι να φέρουμε τα άτομα αυτά σε στενότερη και διαλεκτικότερη επαφή με συνανθρώπους τους από άλλες περιοχές διευρύνοντας τα όρια της μεγάλης οικογένειας. Να γνωρίσουν και να γνωριστούν με άτομα από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα, να προβάλουν τις δημιουργικές ικανότητές τους στον χορό, τη μουσική και τα εικαστικά μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και να αισθανθούν ότι στο δύσκολο αγώνα της ζωής δεν είναι μόνοι αλλά αποτελούν μέλη μιας μεγάλης αγκαλιάς», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Όπως υπογραμμίζει, «παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε όλους εμάς, μέσα και από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, να έρθουμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας αυτούς, να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά τους, και να επανεξετάσουμε τη στάση μας ως κοινωνία και ως Πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία».
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας του δήμου «να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, πιστός στην πεποίθηση του ότι η παροχή βοήθειας προς τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί ύψιστο δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως δηλώνουν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης και ο Πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, συμπληρώνοντας ότι «στο δήμο μας έχουμε προ πολλού ξεπεράσει δογματισμούς και προκαταλήψεις και στηρίζουμε το αναπηρικό κίνημα, που έχει ένα και μοναδικό αίτημα: το σεβασμό των δικαιωμάτων τους».

Πρωτοπορία…
Στο πλαίσιο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν ήδη δύο υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα, υψηλών προδιαγραφών Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, ένα στη Νεάπολη και ένα στις Συκιές, που φιλοξενούν συνολικά 124 άτομα. 
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά και νέους με αναπηρία σε οικοπεδικό χώρο συνολικής έκτασης 465,05 τ.μ., στην περιοχή Αρμενοχωρίου στις Συκιές (Τριπόλεως και Κομνηνών). Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο κέντρο που δημιουργείται στην Ελλάδα, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρία από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωσή του και θα λειτουργεί ως σταθμός ένταξης.
 Η κατασκευή του άρχισε το 2014 και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ταμείο του δήμου που ανέρχεται στα 2.670.000 ευρώ. Σε ένα πενταώροφο κτίριο, το οποίο διαθέτει όλες τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται, θα φιλοξενούνται καθημερινά 53 βρέφη και νήπια, από τα οποία οκτώ νήπια με αναπηρία, ενώ στη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης θα λειτουργεί ειδικό διαμέρισμα και οικοτροφείο για δέκα άτομα.
«Είμαστε περήφανοι γιατί η προσπάθειά μας αυτή που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τον δήμο Συκεών, αποτελεί πλέον το μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιαστούν τα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε και τους γονείς τους, να τους απαλλάξουμε από το άγχος για το μέλλον των παιδιών τους. Γνωρίζουμε τον Γολγοθά που περνούν καθημερινά», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο δίνει το στίγμα της πολιτικής μας και αποτελεί την πεμπτουσία των παρεμβάσεων που κάνουμε, πρωτοπορώντας ακόμη και σε τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο».

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ "1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΔΑΠμεΑ" ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

www.dimosneapolis-sykeon.gr


Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr