rejoin agiasmos«Σάρκα και οστά» παίρνει σιγά-σιγά, λιθαράκι-λιθαράκι, το μεγάλο όραμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών να παρέχει στους δημότες του εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Ένα όραμα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από 20 χρόνια από τον πρώην δήμο Συκεών και εξαπλώθηκε -μετά τον «Καλλικράτη»- στον νέο ενιαίο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Σήμερα, ένα ευρύ πλέγμα τέτοιων υπηρεσιών διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών, και κυρίως των ηλικιωμένων, οι οποίοι, χωρίς να ξοδέψουν χρήμα αλλά και χρόνο σε ατέλειωτες ουρές αναμονής, απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και καθημερινής φροντίδας. Κι όλα αυτά, με την αποκλειστική χρηματοδότηση να προέρχεται από το δημοτικό ταμείο, χωρίς καμία κρατική βοήθεια όπως θα περίμενε κανείς.

Δημοτικά Ιατρεία, ΚΗΦΗ, «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και το πολυαναμενόμενο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο που κατασκευάζεται στην περιοχή του «Κόκκορα», στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές, προκειμένου να είναι προσβάσιμο από όλες τις Δημοτικές Ενότητες και αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, είναι στη διάθεση του κοινού που εξυπηρετείται ανθρώπινα, πολιτισμένα και χωρίς κόστος.

«Ξενάγηση» στο σύνολο των υπηρεσιών αυτών, με την παράκληση να τις… εκμεταλλευτούν στο έπακρο, έκανε χτες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στους εκατοντάδες ηλικιωμένους που παραβρέθηκαν στην τελετή αγιασμού του Δημοτικού Ιατρείου Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Ιατρείο Νεάπολης στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Διομήδη Κομνηνού 3), όπου λειτουργούν ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτά είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα, όπως μεταξύ άλλων εργομετρικό ποδήλατο για τεστ κόπωσης, υπερηχοτομογράφος πολλών κεφαλών για χρήση όλων των ειδικοτήτων, δυο Holter ρυθμού, έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας, οφθαλμολογικά και ωτορινολαρυγγολογικά μηχανήματα.

Χωρίς την παραμικρή βοήθεια

«Το όραμά μας ήταν και είναι να γίνει πράξη και στον δήμο μας αυτό που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα να είναι στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι συμπολίτες μας, και κυρίως οι ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα μέλη των ΚΑΠΗ, να μην έχουν ανάγκη κανέναν ιδιώτη γιατρό, κανένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, κανένα νοσοκομείο και να μη χρειάζεται να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ από την ήδη κομμένη σύνταξη για τα θέματα υγείας τους. Και τα καταφέρνουμε ως δήμος, χωρίς να έχουμε την παραμικρή χρηματοδότηση ούτε από το κράτος ούτε από τα υπουργεία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κατά την τελετή αγιασμού. 

Παρά τον πόλεμο και τις διάφορες «τρικλοποδιές», η δημοτική αρχή επιμένει και καταφέρνει, με «καλή και νοικοκυρεμένη, νόμιμη και τίμια διαχείριση και παρά τα χρέη των πρώην δήμων Νεάπολης και Αγίου Παύλου που ξοφλήθηκαν, να έχει ένα εύρωστο ταμείο που σήμερα ‘‘μετρά’’  περίπου 25 εκατ. ευρώ», όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και είναι στελεχωμένα με συνολικά 29 γιατρούς σε 15 διαφορετικές ειδικότητες, αριθμός ρεκόρ, αν συγκρίνει κανείς ακόμη και με τα μεγαλύτερα πολυϊατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη που σε άλλοτε «καλές» εποχές είχαν μέχρι 20 γιατρούς.

Παράλληλα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε το 1996 από δύο δήμους πανελλαδικά, τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον δήμο Περιστερίου, αλλά και πολλές ακόμη δράσεις για τους ηλικιωμένους στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους σε θέματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο

Αναφερόμενος στο μεγαλειώδες έργο του Δημοτικού Ιατρικού Κέντρου, με δαπάνη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και άλλου 1,5 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι αν και όλα τα κάνει ο δήμος, αυτό που ζητά εδώ και δύο χρόνια από το υπουργείο δεν έχει ακόμη προχωρήσει.  «Δύο χρόνια τώρα παρακαλάμε το υπουργείο, όταν θα είμαστε έτοιμοι, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΠΥ για να μπορεί κάθε συμπολίτης μας με το βιβλιάριό του να πηγαίνει στο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο, χωρίς να πληρώνει τίποτα. Τους είπα ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε αυτό το απλό πράγμα. Δεν ζητάμε χάρη. Ίσα ίσα, κάνουμε χάρη στην πατρίδα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, το ποσό που δίνει η πατρίδα μας στα νοσοκομεία. Αν και άλλοι δήμοι ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, αν τηρήσουν το νόμο που λέει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανήκει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το τολμήσουν, τότε θα υπάρχει μια οικονομία πάνω από 3 δις. το χρόνο για το ασφαλιστικό και το εθνικό σύστημα υγείας», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάνουμε πίσω, γιατί αυτά τα δικαιούστε, τα αξίζετε», είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στους ηλικιωμένους και τους ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους, η οποία δίνει δύναμη και κουράγιο στη δημοτική αρχή να αντέξει τις αντιξοότητες.

«Το 2011 όταν είχαμε έρθει εδώ, υπήρχε μόνο ένας γιατρός που έρχονταν από το ΙΚΑ μόνο δύο φορές την εβδομάδα και 900 μέλη. Προχωρήσαμε στις ανακαινίσεις των δύο ΚΑΠΗ, εξοπλίσαμε με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, κάναμε το καλύτερο δυνατό. Συνεχίζουμε επίσης με δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση των μελών των ΚΑΠΗ μας, με εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις », τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός.

Για στολίδι που έχει ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, εντατικολόγος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Ελένη Αντωνιάδου. «Στόχος μας είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Σε όλο το δήμο μας υπηρετούν 29 γιατροί 15 ειδικοτήτων, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες καρδιολογικό διαγνωστικό κέντρο και υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός, που επιτρέπει να γίνονται εδώ σχεδόν όλες οι εξετάσεις. Ως γιατρός σάς λέω ότι πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα», είπε η κ. Αντωνιάδου.

Στην τελετή αγιασμού παραβρέθηκαν ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βασίλης Καραμάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Ζιγκερίδης (Διοικητικού-Οικονομικού), Τάσος Τσακιρίδης (Κοινωνικής Πολιτικής), Αλέκος Σιμητόπουλος (Πρασίνου-Πολιτικής Προστασίας), Στέλιος Γκατζές (Μικροέργων-Ηλεκτροφωτισμού-Πολεοδομίας), Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας), οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, Ολυμπία Κορδά, Νατάσα Αλεξούδη, Ιωάννης Πασιαλής, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και οι τοπικοί σύμβουλοι Χριστίνα Τοπαλίδου, Ειρήνη Παπαδάκη, Ιωάννα Ζαφειρίου, Ιωάννα Ίτσιου, Λίτσα Ευθυμιάδου, κ.ά.

rejoin agiasmos2

Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr