exploding-dynamitizontas-thn-eikonaΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

eXploding

Δυναμιτίζοντας την Εικόνα
στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Σπυριδούλα Πολίτη
27/6 - 20/7

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα. Εννέα εικαστικοί της γενιάς του ΄80, δάσκαλοι και διεθνείς προσωπικότητες παρουσιάζουν την οπτική πολυπλοκότητα των προτάσεών τους.

Η τέταρτη έκθεση του Προγράμματος, «Back to the Matrix» της ζωγράφου Σπυριδούλας Πολίτη, θα πραγματοποιηθεί από 27 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2014.

Η Σπυριδούλα Πολίτη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στα εικαστικά τεκταινόμενα της μεταπολίτευσης, με σπουδές στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή. Έχει υλοποιήσει 8 ατομικές και συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. και είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής ομάδας «INDOORS». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και Τράπεζες.

Για το έργο της καλλιτέχνιδος, σημειώνει η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη:

«…αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε στα έργα της Πολίτη είναι η εμμονή στον ρόλο του περιέκτη, είτε αυτός αποτελείται από ένα τεράστιο σεντόνι, ή από ένα στοκαρισμένο πολυδουλεμένο τελάρο. Τούτη η προσεκτικά επιλεγμένη επιφάνεια λειτουργεί ως μήτρα παραγωγής εικόνων που ακουμπούν πάνω της ανενόχλητες από τον πραγματικό τρισδιάστατο κόσμο μας, αλλά και απαλλαγμένες από την υποχρέωση της τρισδιάστατης οφθαλμαπάτης που ευαγγελίζεται η αναμενόμενη ζωγραφική καβαλέτου. Το αποτέλεσμα είναι ένα υφέρπων όμως επίμονο ερώτημα που αγκιστρώνει τον θεατή. Όχι το «πως βλέπω;» με το οποίο ο Μοντερνισμός στοχεύει στην ενεργητική όραση, αλλά το «πως σχηματίζω σκέψεις;» με το οποίο δημιουργοί, όπως η Πολίτη, συνδέουν αναπόδραστα τα αντιληπτικά εισερχόμενα (perceptual inputs) με τα εννοιακά εξερχόμενα (conceptual outputs) ως ποιητικό τους αίτιο (causa ponens) και δωρίζουν μια νέα διάσταση στο γνωστικό πεδίο της Νευροαισθητικής (Neuroaesthetics). Και μόνον αυτό αρκεί για να κατατάξη την Σπυριδούλα Πολίτη ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς της.»

Στο πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα, εκθέτουν οι καλλιτέχνες:

Γιάννης Φωκάς (28/2-23/3) Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Ξενοφών Σαχίνης (30/5-22/6), Σπυριδούλα Πολίτη (27/6-20/7), Άγγελος Αντωνόπουλος (29/8-21/9), Γιώργος Χαρβαλιάς & Δημήτρης Ζουρούδης (26/9-19/10), Τάκης Ζερδεβάς & Κυριάκος Μορταράκος (5/12-28/12).

Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.

Συνεπιμελητές: Βασίλης Γκοιμήσης, Άννα Ντινοπούλου, Δρ Ηλίας Κορομηλάς

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Ιουνίου, ώρα 20.00

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028

Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής                                          

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr