rejoin osteoarthritida gonatosΟστεοαρθρίτιδα Γόνατος-Δωρεάν πρόγραμμα αξιολόγησης και θεραπευτικής άσκησης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ στο Αίγιο.

Η οστεοαρθρίτιδα, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μια διαδεδομένη διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος, που συναντάται συνήθως σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Πιο συχνά εμφανίζεται στην άρθρωση του ισχίου (ΟΑΙ) και του γόνατος (ΟΑΓ) και χαρακτηρίζεται από αλλοίωση ή/και απώλεια του αρθρικού χόνδρου των αρθρικών επιφανειών, όπως παρουσιάζεται και στην παρακάτω εικόνα (Εικόνα 1). Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στην προσβεβλημένη άρθρωση καθώς και η περιορισμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα.

Οι κυριότεροι παράγοντες κίνδυνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος περιλαμβάνουν το γήρας, το γυναίκειο φύλο, την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, την αθλητική δραστηριότητα, την ύπαρξη προγενέστερων μυοσκελετικών τραυματισμών, την μυϊκή αδυναμία ή δυσλειτουργία και την ύπαρξη ισορροπιστικών/ιδιοδεκτικών ελλειμμάτων. H συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνει τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, την απώλεια βάρους, στις περιπτώσεις που απαιτείται και τη φυσικοθεραπεία.

Οι πιο συχνές φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε ασθενείς με ΟΑΓ περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικών μέσων-ηλεκτροθεραπείας, με σκοπό τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας, καθώς και τη συμμετοχή των ασθενών σε διαφόρων ειδών προγράμματα θεραπευτικής άσκησης. Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η συμμέτοχη ασθενών με ΟΑΓ, σε τέτοιου είδους προγράμματα φαίνεται να επιδρά θετικά ως προς τη βελτίωση αρκετών παραμέτρων της μυοσκελετικής αξιολόγησης, αλλά και ως προς την αύξηση της λειτουργικότητας τους.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρεις συνολικά αξιολογήσεις καθώς και εκτέλεση θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς (45-75 ετών) με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑΓ) διεξάγεται αυτή την περίοδο, εντελώς δωρεάν, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Αίγιο, υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή και διδάσκοντα στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας  Παναγιώτη Γκρίλια, MSc, PhD (Can.).

Αυτή την περίοδο συγκεντρώνονται και νέες ομάδες ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑΓ) που θα αρχίσουν να πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα προγράμματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ.Παναγιώτη Γκρίλια στο τηλέφωνο 6948222179, καθημερινά από 20:30-22:00.

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr