12 Οκτωβρίου 1944 – Η Αθήνα ελεύθερη

rejoin 12 oktovriou i athina elftheri fotoΗ Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη και να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου – Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου, θα φιλοξενήσει από τις 6 έως και τις 31 Οκτωβρίου έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, η οποία έχει την ευθύνη των προβολών της έκθεσης και συμμετέχει σε αυτήν με φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, θα λειτουργεί θεματική έκθεση βιβλίου υπό τη μέριμνα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος με θέμα «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα» με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Την ίδια ημέρα στις 20.00, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

Από 15 έως και 21 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στο πλαίσιο της δράσης, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Το στάρι».

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ.

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr