Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Οκτωβρίου: ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΦΩΣ!

Ένα Ανοικτό Διήμερο Δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Ανοικτό Διήμερο Δράσεων για μικρούς και μεγάλους στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

rejoin idryma eugenidio logoΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος τηςrejoin international year of light logo UNESCO για το Διεθνές Έτος Φωτός στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων με τίτλο: 
«ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΦΩΣ».

Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός.

ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Α. Εκδηλώσεις για παιδιά
(απαραίτητη η κράτηση θέσης)

H συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή: 8.30-20.00, Σάββατο και Δευτέρα: 8.30-15.30).

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Στέκομαι, όταν στέκεσαι, κινούμαι, όταν κινείσαι, αδύνατον να είμαι, όπου εσύ δεν είσαι ...»

Ημέρες: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα: 17:30-18:15 και Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα: 11:30-12:15
Τόπος: Βιβλιοθήκη
Ηλικίες: Για προνήπια και νήπια

Τα παιδιά με αφορμή μια ασυνήθιστη ιστοριούλα θα έχουν τη δυνατότητα ν' ανακαλύψουν το φαινόμενο της σκιάς. Μέσα από μια ευχάριστη συζήτηση αλλά και εξίσου ενδιαφέρουσες δραστηριότητες θα μάθουν πώς δημιουργείται μια σκιά, θα έχουν τη χαρά να εξερευνήσουν και να παίξουν με τις δικές τους σκιές στο χώρο, θα πειραματιστούν με το φακό για να διαπιστώσουν πότε η σκιά μεγαλώνει, θα ζωγραφίσουν τη σκιά από ένα αντικείμενο της επιλογής τους και τέλος θα ενώσουν τις σκιές με τ' αντικείμενα στα οποία ανήκουν! Σας περιμένουμε λοιπόν για ένα αξέχαστο ταξίδι συντροφιά με την πιο αχώριστη φιλενάδα μας!

«Αναζητώντας την πολύχρωμη κορδέλα του ουρανού...»

Ημέρες: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα: 19:00-19:45 και Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα: 12:45-13:30
Τόπος: Βιβλιοθήκη
Ηλικίες: Για μαθητές/μαθήτριες Α και Β Δημοτικού

Τι συμβαίνει σε μία πόλη όταν το ουράνιο τόξο αποφασίζει να την εγκαταλείψει; Τι θα πρέπει να συμβεί για να εμφανιστεί ξανά; Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε εμείς να δημιουργήσουμε ένα ουράνιο τόξο; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα ρίξουν φως τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά έχοντας ως εργαλείο τη φαντασία τους και  τη δημιουργικότητά τους παίζουν παιχνίδια γύρω από τα χρώματα της Ίριδας, πειραματίζονται με απλά υλικά γύρω από τη σύνθεση του φωτός, ώστε να ανακαλύψουν τελικά ποιες είναι οι δύο προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ουράνιου τόξου και να εξηγήσουν τι είναι με δικά τους λόγια. Τέλος, δημιουργούν το δικό τους ουράνιο τόξο που θα χωράει ...ακόμα και στη τσάντα τους!

Β. Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους
(Είσοδος ελεύθερη χωρίς προηγούμενη κράτηση
)

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

‘Έκθεση φωτογραφίας: «Παιχνίδια του φωτός στον Ελληνικό Ουρανό»

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, συνεχώς από 17:30 έως 21:15
Σάββατο 10 Οκτωβρίου συνεχώς από 11:30 έως 17:30
Ηλικίες : Για μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας

Η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες οπτικών φαινομένων που τράβηξαν ‘Ελληνες φωτογράφοι.

«Αναμνηστικές φωτογραφίες με στροβοσκόπιο»

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, συνεχώς από 17:30 έως 19:30
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας

Ειδικά για την εκδήλωση, η Διαδραστική Έκθεση σας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσετε μοναδικές αναμνηστικές φωτογραφίες για το έτος φωτός. Για τις φωτογραφίες αυτές συνδυάζουμε μεγάλο χρόνο έκθεσης του αισθητήρα στο φως και ένα μηχανικό στροβοσκόπιο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

«Το παιχνίδι του φωτός»

Ημέρα: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρες: 17:30-19:30
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για παιδιά 10 ετών + και ενήλικες

Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε ένα διασκεδαστικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το φως και εξοικειώνονται με τον τρόπο διάδοσής του. Ποια πορεία ακολουθεί το φως; Τι θα μπορούσε να την αλλάξει; Οι επισκέπτες παίρνουν θέσεις στο ταμπλό, μαθαίνουν να κινούνται όπως μία φωτεινή ακτίνα και το παιχνίδι ξεκινά!

«Τι έχετε να πείτε για το Φως κύριε Νεύτωνα;»

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, συνεχώς από 17:30 έως 19:30 και Σάββατο 10 Οκτωβρίου, συνεχώς από 11:30 έως 17:00
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για παιδιά 8 έως 12 ετών

Σε αυτήν την ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή, οι γονείς γίνονται ξεναγοί και μαζί με τα παιδιά ανακαλύπτουν τις βασικές ιδιότητες του φωτός. Επίσημος καλεσμένος της παρέας είναι ο Ισαάκ Νεύτωνας!

«Οι πολύχρωμες σκιές σου»

Σάββατο 10 Οκτωβρίου, συνεχώς από 11:30 έως 17:00
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν με το νέο έκθεμα «Οι πολύχρωμες σκιές σου». Στο έκθεμα αυτό οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς γίνεται η σύνθεση του λευκού φωτός, συμμετέχουν με ολόκληρο το σώμα τους και πειραματίζονται με τα χρώματα των σκιών που μπορούν να δημιουργήσουν. Το έκθεμα προσφέρεται για διάδραση πολλών ανθρώπων και αναμνηστικές φωτογραφίες!

«Φως και Σκοτάδι: Μία αιώνια σύγκρουση!»

Ημέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, ώρα: 12:30-13:15
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για παιδιά 13 ετών + και ενήλικες

Η μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι είναι αρχαία όσο και ο κόσμος. Είναι μία μάχη που έχει εμπνεύσει την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Στη διαδραστική αφήγηση, «ψηλαφούμε» μέσα στο σκοτάδι περασμένων αιώνων και βλέπουμε με τα μάτια διάσημων διανοητών όπως ο Πλάτωνας, ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν. Από πού έρχεται και τι είναι το φως; Πώς κατάφεραν και μέτρησαν την ταχύτητά του; Πώς αλληλεπιδρά με την ύλη; Το κοινό συμμετέχει σε παράλληλες δραστηριότητες, όπου με τη βοήθεια απλών υλικών αντιλαμβάνεται τις ιδιότητες του φωτός, πώς και τι «βλέπει» ο ανθρώπινος νους και τα όρια των αισθήσεών μας.

«Ποιος παίζει με τα φώτα;»

Ημέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρες: 13:30-14:15
Τόπος: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για παιδιά 8 ετών + και ενήλικες

Αυτή τη φορά η ομάδα των πειραμάτων ρίχνει άπλετο φως! Λέιζερ, λάμπες, καθρέφτες και φακοί πρωταγωνιστούν σε ένα μαγικό ταξίδι στα μυστικά του φωτός. Εξερευνούμε την ανάκλαση και τη διάθλαση και το ρόλο που διαδραματίζουν στην όραση. Φτιάχνουμε φωτογραφίες όπως παλιά, παίζουμε με το μεταίσθημα και ξεγελάμε το μάτι με οπτικές ψευδαισθήσεις. Αλήθεια, τι είναι το φως του Ήλιου και σε τι διαφέρει από αυτό μιας λάμπας; «Χημικές» και «ηλεκτρομαγνητικές» εκπλήξεις κλέβουν την παράσταση!

«Κοιτώντας μέσα από το μικροσκόπιο»

Σάββατο 10 Οκτωβρίου, Ώρα: 14:30-15:00
Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας
Ηλικίες: Για παιδιά 8 ετών + και ενήλικες

Έχετε δει ποτέ φυτικά κύτταρα που φωτοσυνθέτουν; Εδώ, μπορείτε να δείτε στο μικροσκόπιό μας πραγματικά ζωντανά κύτταρα ενός φύλλου με τους χλωροπλάστες τους να στριμώχνονται για την καλύτερη θέση στον ήλιο, ώστε να φτιάξουν γλυκόζη και οξυγόνο!

Γ. Δραστηριότητες για όλους/όλες στο Πλανητάριο
(Είσοδος με Δελτία εισόδου)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου μισή ώρα πριν την έναρξη της κάθε δράσης, και θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην δράση εκείνης της ημέρας. Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Το ΦΩΣ… στα άδυτα του Πλανηταρίου»

Ημέρα: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα: 20:30- 21:15
Τόπος: Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Ηλικίες: Για παιδιά 10 ετών και άνω

Για πρώτη φορά το «εσωτερικό» του Πλανηταρίου ανοίγει τις πύλες του και ξεναγεί μικρούς και μεγάλους… πίσω από τον θόλο, εκεί που τεχνικοί και τεχνολογία «συνεργάζονται» για να μας παρουσιάζουν τις εντυπωσιακές πλανηταριακές μας παραστάσεις. Ο Διευθυντής Δρ. Μάνος Κιτσώνας και οι Τεχνικοί του Πλανηταρίου είναι έτοιμοι να μας εξηγήσουν την ιδιάζουσα σημασία του φωτός στον χώρο αυτό, τον τρόπο που χρησιμοποιείται αλλά και τον ρόλο που παίζουν οι διαφορετικές τεχνολογίες στην διαμόρφωση του αρίστου αποτελέσματος… σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου!

«Ψηφιακή Παράσταση: Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»

Ημέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα: 16:30- 17:10
Τόπος: Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Ηλικίες: Για παιδιά 10 ετών + και ενήλικες

Η παράσταση με τίτλο «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»  σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως. Το ορατό φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα. Από τη στιγμή, όμως, που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία. Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, έως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, και από την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος έως τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους, η παράσταση αυτή αναδεικνύει την σημασία που έχει το φως στην αστρονομική έρευνα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστημονική έρευνα γενικότερα. (Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου 2015)

Δ. Παρουσιάσεις/ομιλίες για ενήλικες
(Είσοδος ελεύθερη χωρίς προηγούμενη κράτηση
)

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πανηγυρική έναρξη διημέρου

Ημέρα: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης 17:30

Tόπος: Αμφιθέατρο

Ώρα 17:30-18:00

Χαιρετισμοί:

Δρ. Μάνος Κιτσώνας (Διευθυντής, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου)

Δρ. Ηρακλής Αβραμόπουλος (Καθηγητής Ε.Μ.Π.)           

Dr. Joe Niemela (Παγκόσμιος Συντονιστής UNESCO για το Διεθνές Έτος Φωτός)*

Ώρα 18:00-18:45

Κεντρική Ομιλία:

Προσκεκλημένος Ομιλητής: Dr. Alan Huang (Terabit Corp.)

«Η ιστορία της φωτονικής - Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο»*

Ώρα 18:45-19:00

Διάλειμμα

Ώρα 19:00-20:00

Θεματική Ενότητα Ιμε τίτλο: «Τεχνολογίες Φωτονικών Επικοινωνιών»

Συντονιστής Δρ. Δημήτρης Αποστολόπουλος (Ερευνητής, Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών, Ε.Μ.Π.)

«Συνδέοντας τον κόσμο με φως»

Δρ. Ιωάννα Παπαφίλη (Ερευνητικό Τμήμα, Ο.Τ.Ε.)

«Φως και Τηλεπικοινωνίες: Ο ρόλος των οπτικών τεχνολογιών στην εξέλιξη των τελεπικοινωνιακών δικτύων»

Δρ. Νίκος Πλέρος (Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ.)

«Και εγένετο φως... και επάγωσε φως: η οπτική μνήμη RAM»

rejoin idryma eygenidio foto

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr