rejoin festival prespas 2015Οι  φετινές εκδηλώσεις των "Πρεσπών" ξεκινούν τελικά το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 9 το βράδυ με την παράσταση του «Αρχαίου Αίματος» και τη συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου που θα δοθούν στον Άγιο Αχίλλειο το και η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου θα γίνει την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο νέο πάρκο της Φλώρινας.

Το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ
Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που άφησε και πήρε χνάρια από την Πρέσπα

 • ΩΡΑ 8:40 μ.μ.

Άφιξη στον Άγιο Αχίλλειο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη. Ξενάγηση στον ιερό χώρο της Βασιλικής από τον αρχαιολόγο κ. Νικόλαο Μουτσόπουλο.

ΩΡΑ 9:00 μ.μ. Έναρξη των εκδηλώσεων με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα
Χαιρετισμοί από τους:

 • Παναγιώτη Πασχαλίδη, Δήμαρχο Πρέσπας
 • Αικατερίνη Σαμακοβλή, Συντονίστρια της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας «Ελλάδα - πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013»
 • Θεόδωρο Καρυπίδη, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
 • Γιώργο Λιάνη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας
 • Νίκο Ξυδάκη, Υπουργό Πολιτισμού
 • Προκόπη Παυλόπουλο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρώτο μέρος

 • ΩΡΑ 9:30 μ.μ. «Αρχαίο Αίμα» 
  Μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, επιλεγμένα από αρχαίες τραγωδίες των Αισχύλου, Ευρυπίδη και Σοφοκλή. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Τις τραγικές ηρωίδες ενσαρκώνουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη (Εκάβη), η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα), η Μάνια Παπαδημητρίου (Ηλέκτρα) και η Βίκυ Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα).
Το χορό των πέντε γυναικών αποτελούν οι Ηρώ Σαΐα (κορυφαία) και οι ηθοποιοί Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά και Αντιγόνη Φρυδά.
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Δάφνη Βαλέντε. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.
Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 5 λεπτά.

Δεύτερο μέρος

 • ΩΡΑ 10:40 μ.μ. Συναυλία με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico.
  Η Σαββίνα Γιαννάτου δίνει το δικό της στίγμα για τις «Κυρίες των Λιμνών». Τραγουδάει για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Τα τραγούδια διατρέχουν την πανίδα και τη χλωρίδα όλων των γειτονικών λαών. Εκφράζουν τη γυναίκα από τα αρχέγονα χρόνια. Τη γυναίκα που αγαπά την ειρήνη, δε θέλει τον πόλεμο, αγαπά τη ζωή και θέλει να ομορφύνει τους ανθρώπους με τη χαρά, το τραγούδι, τον έρωτα και τη δημιουργία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 • ΩΡΑ 9:00 μ.μ. Μεγάλη λαϊκή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου
  Οι «Κυρίες των Λιμνών» είναι το διαχρονικό βλέμμα πάνω στις γυναίκες των λιμνών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία ανά τους αιώνες, σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
  Το βλέμμα του Σταύρου Ξαρχάκου διασχίζει σε μέγα βάθος και με απόλυτη διαφάνεια τον ελληνικό πολιτισμό.
  Ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει γράψει μεγάλα τραγούδια που εξυμνεί, αλλά και εξερευνά τον μυστικό κόσμο των γυναικών, που συχνά ταυτίζεται με τις χώρες: Γυναίκες–Χώρες.
  Πολλά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου είναι αμφίσημα και αλληγορικά, με τελική αναφορά πάντα την Ελλάδα («Μάνα μου Ελλάς»).

Ερμηνευτές της συναυλίας είναι η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης. Αμφότεροι είναι προικισμένοι με τα στοιχεία της παράδοσης, αλλά και των εραλδικών μεταμορφώσεων του τραγουδιού μας.

Συμμετέχει και δωδεκαμελής λαϊκή ορχήστρα.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr