rejoin elliniki etairia koinonikis paidiatrikis proagogis ygeias logo

Ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ από έναν έφηβο;

Βραχυπρόθεσμες συνέπειες

Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας του ESPAD 2011, η κατανάλωση αλκοόλ από έναν έφηβο μπορεί να τον οδηγήσει σε:
  • Χαμηλή επίδοση στο σχολείο ή την εργασία
  • Ατυχήματα, τραυματισμούς ή μεταφορά σε νοσοκομείο
  • Ανάμιξη σε καυγά, εμπλοκή σε ληστεία ή προβλήματα με τις Αρχές
  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή επαφή που μετάνιωσε την επόμενη ημέρα.
Ατυχήματα

Ένας από τους κύριους κίνδυνους από την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία είναι τα ατυχήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μια ποικιλία ατυχημάτων: τραυματισμός από όχημα, πτώσεις, πνιγμούς, εγκαύματα, τραύματα από εμπλοκή σε καυγά και άλλα. Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα τροχαία ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι το 50% τέτοιων ατυχημάτων οφείλεται στο αλκοόλ.
Οι έφηβοι οδηγοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικους καθώς:
Λόγω της εφηβείας είναι πιο επιρρεπείς σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Έχουν ανεπαρκείς δεξιότητες οδήγησης ενώ οι νοητικές λειτουργίες. που είναι απαραίτητες σε έναν οδηγό. βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.
 
Υπολογίζεται ότι οι έφηβοι που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την ηλικία των 34 σε σχέση με έφηβους που έκαναν μέτρια κατανάλωση. Κύρια αίτια θανάτου: Τροχαίο Ατύχημα

Ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και Εγκυμοσύνη

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία σχετίζεται με:
Υψηλότερο κίνδυνο για επαφή χωρίς προφυλάξεις
Μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων
Υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης
Αυξημένη συχνότητα εκτρώσεων
 
Η εγγενής παρορμητική συμπεριφορά του εφήβου φαίνεται ότι επιτείνεται  από την άρση των αναστολών που προκαλεί το αλκοόλ και τον ωθούν σε επαφές χωρίς προφυλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες/εκτρώσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 
Επιθετικότητα και  σεξουαλική κακοποίηση
 
Είτε ως θύτης είτε ως θύμα, ένας έφηβος είναι πιθανότερο να συμμετάσχει σε μια επίθεση ή σεξουαλική κακοποίηση αν βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης αλκοόλ.
30% των βίαιων επιθέσεων και 15-20% των σεξουαλικών κακοποιήσεων συμβαίνουν υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι έφηβες βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο για «βιασμό σε ραντεβού», στον οποίο στο πλαίσιο ραντεβού ή άλλης κοινωνικής δραστηριότητας εξαναγκάζεται σε ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή από άτομο που γνωρίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρεται και πάλι η κατανάλωση αλκοόλ τόσο από το θύτη όσο και από το θύμα.
Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, νευρογενή ανορεξία, μετατραυματικό στρες, και τείνουν να αναπτύσσουν σχέσεις ασταθείς στις οποίες μπορεί και να πάλι να είναι θύματα κακοποίησης.
 
Παχυσαρκία και λοιπή εμφάνιση

Το αλκοόλ περιέχει τις ίδιες περίπου θερμίδες με το καθαρό λίπος, συνεπώς η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του βάρους και μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο σε παχυσαρκία, σε μια περίοδο μάλιστα που η εξωτερική του εμφάνιση παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αυτοεκτίμησή του.
Το αλκοόλ, επιπλέον, είναι διουρητικό και αφυδατώνει το σώμα, κάνοντας το δέρμα να δείχνει ωχρό και γκρίζο. Τέλος, το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο και οδηγεί σε χρόνια κόπωση
 
Χρήση άλλων ουσιών

Φαίνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μετέπειτα χρήση χασίς και άλλων απαγορευμένων ουσιών.
 
Μακροπρόθεσμες συνέπειες
 
Ηπατική βλάβη:

Φαίνεται ότι ακόμα και η πιο μέτρια κατανάλωση κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο συκώτι του εφήβου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροχρόνια προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή, όπως κίρρωση.
 
Ανάπτυξη του εγκεφάλου:

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τη λογική και την κρίση αναπτύσσονται ακόμα κατά την εφηβεία. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο αυτή μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τις αντιδράσεις και το εύρος της προσοχής. Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι νευροτοξικό ιδιαίτερα για την περιοχή του ιππόκαμπου που σχετίζεται με την μνήμη.

Αλκοολισμός στην ενήλικη ζωή

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλκοολισμό μετά την ενηλικίωση. Η συσχέτιση αυτή φαίνεται να είναι ισχυρότερη όσο περισσότερη είναι η κατανάλωση κατά την εφηβεία και όσο πιο νωρίς ξεκινά η επαφή με το αλκοόλ.
Μελέτες δείχνουν πως νέοι που ξεκινούν να πίνουν πριν τα 15 έτη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ στη μετέπειτα ζωή του.
 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr