Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Ειδήσεις

«Να επενδύσει η Γαλλία στο μυαλό των νέων Ελλήνων». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουν σήμερα στον Φρανσουά Ολάντ οι ιδρυτές των startup εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της μονάδας Corallia, μιας «κοινοπραξίας» που συντονίζει περίπου 150 νεοφυείς επιχειρήσεις, τα γραφεία της οποίας θα επισκεφθεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.

rejoin owiwi fotoΟ Ηλίας Βαρθολομαίος και η Αθηνά Ντόβα είναι οι ιδρυτές της Owiwi, που έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι στρατηγικής για τη δημιουργία του ψυχομετρικού προφίλ των υποψήφιων στελεχών εταιρειών.

Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες μέσω του Corallia λειτουργούν σε clusters, δηλαδή «οικοσυστήματα» εταιρειών που ανήκουν σε συγκεκριμένο τομέα, καταγράφουν υψηλές επιδόσεις και παράγουν καινοτόμο έργο στη μικροηλεκτρονική, τη διαστημική τεχνολογία και τα «σοβαρά παιχνίδια». Εχουν, δε, διεισδύσει ήδη στη γαλλική αγορά, αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες.

«Το cluster της διαστημικής τεχνολογίας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την AerospaceValley στην Τουλούζ, εκεί βρίσκεται και η AirFrance. Επίσης έχουμε συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και των σοβαρών παιχνιδιών» λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός.

Ο κ. Μάκιος λέει ότι με τη συνεργασία των φορέων αίρεται ο φόβος για την επιχειρηματικότητα και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια ώστε να υπάρχουν γαλλικές εταιρείες που θα δημιουργήσουν θυλάκους, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τα ελληνικά μυαλά. Θέλουμε να υπάρξουν κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν οι μικρές εταιρείες. Θέλουμε να επενδύσουμε στα μυαλά των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα μείνουν και θα δουλέψουν εδώ. Το μεγάλο ατού της Ελλάδας είναι ότι παράγει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Ομως αυτό το δυναμικό δεν βρίσκει δουλειά γιατί δεν υπάρχουν εταιρείες εδώ. Ετσι, το μεγάλο πλεονέκτημα θα ήταν αν η συνεργασία με τη Γαλλία, που έχει ανεπτυγμένη τεχνολογία, θα είναι όχι μόνο να έρθουν επενδυτικά κεφάλαια αλλά και κέντρα δημιουργίας καινοτομικών προϊόντων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να κάνουν κάτι καινούργιο».

rejoin mobilefx fotoΟ Σάκης Γαρνέλης και ο Ηλίας Πολιτάκης (κέντρο και δεξιά) είναι στελέχη της εταιρείας MobileFX, η οποία δραστηριοποιείται στο cluster των ψυχαγωγικών και δημιουργικών εφαρμογών

Παιχνίδι στρατηγικής

Μια μικρή παρουσίαση διάρκειας περίπου ενός λεπτού θα κάνουν στον Γάλλο πρόεδρο και οι ιδρυτές της εταιρείας Owiwi, η οποία έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι στρατηγικής που δεν είναι για διασκέδαση αλλά για επαγγελματική χρήση.

«Κάθε φορά που παίζει κάποιος, το παιχνίδι αξιολογεί τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις του και τις μεταφράζει σε ψυχομετρικό προφίλ. Ανήκει στην κατηγορία των seriousgames, των παιχνιδιών δηλαδή που έχουν σοβαρότερο σκοπό από την απλή διασκέδαση και το πουλάμε σε εταιρείες οι οποίες θα το χρησιμοποιήσουν για να αξιολογήσουν τα υποψήφια στελέχη τους» λέει στο «Εθνος» η συνιδρύτρια της εταιρείας Αθηνά Ντόβα.

Η αγορά της Γαλλίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Owiwi αφού, εν όψει της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ, η κ. Ντόβα αναζήτησε και εντόπισε αρκετές startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα συνεργασίας.

«Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω τον Γάλλο πρόεδρο, αν είχα τη δυνατότητα μιας συνομιλίας μαζί του, είναι ποια είναι τα χαρακτηριστικά των startup εταιρειών της χώρας του που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε στην Ελλάδα. Επίσης θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια εφαρμογή γαλλικής startup εταιρείας που χρησιμοποιεί και ο ίδιος στην καθημερινότητά του».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο πετυχημένος θεσμός των «πρεσβευτών»

Αυτό που βοηθά πολύ τις ελληνικές startups του Corallia και δείχνει να δουλεύει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, είναι ο θεσμός των «πρεσβευτών». Οπως εξηγεί ο Ηλίας Πολιτάκης, συνιδρυτής της εταιρείας MobileFX, η οποία ασχολείται με τη δημιουργία παιχνιδιών σε όλα τα επίπεδα, «οι πρεσβευτές πάνε σε αντίστοιχα γαλλικά clusters και αναζητούν συνεργασίες είτε σε εμπορικό είτε σε δημιουργικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στο Corallia, στην οποία και ο ίδιος θα δώσει το «παρών», επισημαίνει ότι αυτό που θα ζητούσε θα ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των γαλλικών εταιρειών με τις ελληνικές. «Δεν μπορώ να είμαι πολύ αυστηρός με το ελληνικό κράτος αυτήν την περίοδο. Δεν θα περίμενα, με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να ασχοληθεί με τις ελληνικές startups», καταλήγει.

Στέλιος Βογιατζάκης

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr