Rejoin.gr - Επιχειρηματικότητα Άρθρα

rejoin 5

Η πολύ καλή ιδέα σου για ένα νέο προϊόν, μια υπηρεσία, μια εφαρμογή για κινητά ή για ένα site που θα χρησιμοποιούν όλοι και θα έχεις άμεσο κέρδος ενδεχομένως είναι ήδη στο μυαλό σου.

Ακόμα και αν μέχρι τώρα τα καταφέρνεις καλά μόνος σου, σε όποιο στάδιο και αν είσαι, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα οικοσύστημα ανθρώπων γύρω σου, που θα σε βοηθούν να ξεπερνάς εμπόδια και να υλοποιείς τους στόχους σου. Είτε για να ξεμπερδέψεις το κουβάρι της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας ώστε να είσαι συνεπής απέναντι στο κράτος είτε για να εξελίξεις την επιχείρησή σου είτε ακόμα και για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα αναθέτοντας τις εργασίες σου σε άλλους, αξιοποιώντας τον δικό σου χρόνο με νέους τρόπους.

Με βάση αυτά και συνυπολογίζοντας ότι καμιά μεγάλη επιχείρηση δεν αναπτύχθηκε μόνη της και από έναν μόνο άνθρωπο, αυτοί είναι οι 5 σημαντικότεροι άνθρωποι στα πρώτα βήματα της επιχείρησής σου.

Ο συνιδρυτής (co-founder)

Ναι, σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις και να τρέξεις την επιχείρηση μόνος σου και φυσικά στους νικητές καταλήγουν τα λάφυρα. Αν είναι ένας, τα παίρνει όλα. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των startups και των νέων επιχειρήσεων παντός είδους έχει πάνω από έναν ιδρυτές. Οι λόγοι είναι απλοί. Ο συνδυασμός των ατομικών ικανοτήτων αλλά και των διαθέσιμων πόρων ουσιαστικά επιβάλλουν σε πολλούς τη συνεργασία. Αν έχεις ένα επαρκές budget και μπορείς να πληρώνεις ανθρώπους για να κάνουν πράγματα για σένα καλώς. Αν όμως όχι, θα πρέπει να φροντίσεις: α. ο συνιδρυτής της εταιρίας σου να μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορείς εσύ β. να μπορεί να εξελιχθεί και να δουλεύει στον ίδιο ρυθμό με σένα ή και καλύτερα για να σε συμπαρασύρει γ. να υπάρχει εμπιστοσύνη δ. να συμφωνείτε στα βασικά και να μοιράζεστε το ίδιο όραμα. Δεν χρειάζεται βέβαια να συμφωνείτε σε όλα. Ίσα ίσα η διαφωνία είναι απαραίτητη για να αποκτήσεις μια σφαιρική άποψη των πραγμάτων. Επίλεξε σοφά τον συνεργάτη σου και όχι μόνο επειδή απλώς τον συμπαθείς.

Ο μέντορας (business mentor)

Ειδικά αν είναι η πρώτη σου επιχείρηση ή αν αυτή έχει φτάσει σε ένα επίπεδο της εξέλιξης όπου τα νερά είναι άγνωστα και θολά, πρέπει να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου που έχει βρεθεί εκεί, ξέρει τις αναγκαίες πρακτικές και τι  αυτές πετυχαίνουν, αλλά κυρίως έχει έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης, ώστε να βλέπει τις ανάγκες σου και τις ανάγκες της αγοράς που κινείσαι και να σε συμβουλεύει πώς να αποφύγεις λάθη ή να κερδίσεις χρόνο. Χρειάζεσαι κάποιον που θα γνωρίζει τον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και που θα μπορείς να του θέσεις μία πρωτοβουλία σου και να σου δώσει μια άποψη είτε θετική, προτείνοντας προσθήκες που θα την τελειοποιήσουν, είτε, πάντα με ειλικρίνεια, αρνητική, ώστε να μην χάνεις άλλο τον χρόνο σου και να κοιτάξεις κάτι άλλο. Καμιά επιτυχημένη επιχείρηση στον κόσμο δεν συστάθηκε από τον ιδρυτή της χωρίς κανενός είδους μέντορα, καθώς το κόστος της πρόσληψής του είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το μέγεθος των κερδών από τη συνεισφορά του.

Ο λογιστής

Άλλοι τον βλέπουν ως αναγκαίο κακό. Εμείς ως πολύτιμο συνεργάτη. Είναι ο βαρκάρης σε μια τρικυμιώδη θάλασσα φόρων και νομοθετικών πράξεων, που συνεχώς αλλάζουν, έτοιμη να καταποντίσει την προσπάθειά σου. Διάλεξε έναν λογιστή που εμπιστεύεσαι, που μπορεί να καταλάβει  τι κάνεις και που το σέβεται. Έναν άνθρωπο με τον οποίο είστε κοντά στις απόψεις, με προϋπηρεσία σε επιτυχημένες εταιρίες και με μεράκι που φαίνεται σε κάθε σας συνάντηση. Δεν χρειάζεται να έχεις τον καλύτερο, αλλά αυτόν που ξέρεις ότι θα κάνει τα πάντα για σένα και για την επιχείρησή σου, ακόμα και να ξεσκονίσει τα παλιότερα βιβλία στο υπόγειο του γραφείου του και να ελιχθεί στην εφορία ώστε να καταφέρεις να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα την ώρα που τα χρειάζεσαι.

Ο πρώτος υπάλληλος

Δεν αναφερόμαστε στον πρώτο και καλύτερο, αλλά στον πρώτο με την κυριολεκτική σημασία της λέξης: πρώτος με χρονολογική σειρά πρόσληψης. Πρέπει να επιλέξεις έναν άνθρωπο που θα κάνει κάτι που εσύ δεν μπορείς, για να εξελιχθεί η εταιρία, ή θα κάνει κάτι που κάνεις ως τώρα εσύ, για να αποδεσμευτείς και να μπορέσεις να κάνεις κάτι άλλο. Πρέπει αυτός ο άνθρωπος να έχει τα χαρακτηριστικά του συνιδρυτή, να μπορεί να ενστερνίζεται το όραμά σου, να μπαίνει στα παπούτσια σου και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Απαραίτητη κρίνεται η διάθεσή του να αναπτυχθεί η εταιρία και μέσα από την εξέλιξή της να εξελιχθεί και αυτός.

Ο καλύτερος εαυτός σου

Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα αλλάζουν. Οι τρόποι αντιμετώπισης των νέων δεδομένων δυσκολεύουν όσο μεγαλώνει η εταιρία σου. Πρέπει να συγχρονιστείς και εσύ. Η εμπειρία μόνο που αποκτάς δεν φτάνει. Πρέπει να αποκτάς νέες δεξιότητες, να ενημερώνεσαι, να παρακολουθείς. Να βάλεις τον εαυτό σου σε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου και αυτοβελτίωσης. Η εταιρία είσαι εσύ και οι άνθρωποι που επιλέγεις να τη στηρίζουν. Ο ιδρυτής που συνέλαβε την ιδέα δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση με τον ιδρυτή της υλοποίησης της ιδέας ή με τον ιδρυτή της επιχείρησης 2 χρόνια μετά. Κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος, πληρέστερος και πιο αποδοτικός. Ο καλύτερος εαυτός της αυριανής ημέρας είναι σίγουρα ο πολυτιμότερος συνεργάτης σου.


Σπύρος Ανδριανός,

Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Στελεχών

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr