Rejoin.gr - Εκπαίδευση Κατάλογος - Βιβλιοθήκες

Η Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα στο ΕΚΕΒΙ

rejoin ekevi logoΣτο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου(ΕΚΕΒΙ) φιλοξενείται ένα μέρος της προσωπικής βιβλιοθήκης του Στρατή Τσίρκα, η οποία παραχωρήθηκε μετά από δωρεά της συζύγου του συγγραφέα, Αντιγόνης Χατζηανδρέα, το 1998.

Είναι μια σημαντική συλλογή, αποτελούμενη από 3.000 τόμους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για επιτόπια μελέτη και έρευνα.

Η σπουδαιότητα της συλλογής έγκειται στο ότι περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις του 19ου και του 20ού αιώνα με χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Τσίρκα καθώς και αφιερώσεις άλλων λογοτεχνών προς τον συγγραφέα. Συγκινητική είναι η αφιέρωση που του γράφει ο Γιάννης Ρίτσος όταν του χαρίζει τη δεύτερη έκδοση του “Επιταφίου” από τις εκδόσεις Κέδρος:

“Αγαπημένα μου αδέρφια Στρατή και Αντιγόνη πώς θα σας φανεί, ύστερα από 20 χρόνια, τούτο το ποίημα που γράφτηκε για τη μεγάλη καπνεργατική απεργία της Θεσσαλονίκης, όταν είδα τη φωτογραφία μιας μάνας που έκλαιγε καταμεσής του δρόμου το σκοτωμένο γιο της, το Μάη του 1936. Τι λέτε, άντεξε καθόλου στο χρόνο; Χίλια φιλιά, ο αδελφός σας Γιάννης. 15.1.57”.

Πρόκειται για ένα ελάχιστο δείγμα των πολύτιμων στοιχείων που μπορεί να αντλήσει ένας ερευνητής σ’ αυτή τη συλλογή, η οποία είναι αποκαλυπτική για τον άνθρωπο και λογοτέχνη Τσίρκα. Τα βιβλία, σημαδεμένα με την προσωπική του σφραγίδα - Ex Libris με το όνομά του και μια γκραβούρα που απεικονίζει τον φτερωτό Πήγασο, μαρτυρούν την αγάπη και το ενδιαφέρον του συγγραφέα για την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, ενώ πολλά είναι τα βιβλία που αναφέρονται στην Αίγυπτο, στον ελληνισμό της Αιγύπτου αλλά και στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Βιβλιογραφικός κατάλογος

Σε μορφή ηλεκτρονικής έκδοσης έχει δημιουργηθεί ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα», ο οποίος δεν καταγράφει απλώς τους 3.000 τίτλους της συλλογής, αλλά και τις αφιερώσεις συγγραφέων προς τον Τσίρκα, ενώ παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να γνωρίζουν εάν στο περιθώριο κάθε βιβλίου υπάρχουν ιδιόχειρες σημειώσεις ή υπογραμμίσεις του Τσίρκα.

Έξι προσεγγίσεις για τη βιβλιοθήκη

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου(ΕΚΕΒΙ) με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί στον κόμβο του έξι προσεγγίσεις για τη Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα, θεωρώντας ότι αποτελούν ένα πολύτιμο βοήθημα για μελετητές και ερευνητές του έργου του συγγραφέα.
Οι συγκεκριμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού σεμιναρίου, στο μάθημα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αλέξη Πολίτη.

Στοιχεία επικοινωνίας: Αθανασίου Διάκου 4
TK: 117 42
Περιοχή: Αθήνα (στάση Μετρό Ακρόπολη)
Τηλ.: 210 9200 306
Fax: 210 9200 305
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

contentmap_plugin

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Κατηγορία
Κείμενο
Από
Μέχρι