Rejoin.gr - Εκπαίδευση Άρθρα

prosanatolismos ar8ro rejoinΗ χρησιμότητα του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού

Δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο των ενεργειών που θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς, από γονείς, συμβουλευτικούς ψυχολόγους και σχολείο, για να βοηθήσουν το παιδί και αργότερα τον έφηβο, να κατανοήσει τον εαυτό του, τα θέλω του και τις δυνατότητές του, πριν επιλέξει καριέρα. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, από τη σκοπιά του ενήλικα, του νέου, που θέλει να είναι επιτυχημένος σε αυτό που κάνει, προσδοκώντας μια ανοδική καριέρα. Αυτό που αρχικά θα συμβουλεύαμε, είναι: γνωρίστε τις δυνάμεις σας και τον εαυτό σας, πιστέψτε σε αυτά και μπείτε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα εφόδια, σε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο που λέγεται επαγγελματικός στίβος. Σε αυτό το ταξίδι, βαδίστε με τόλμη, υπολογίστε το timing και με λίγη καλή τύχη, όλα θα πάνε καλά. Ο σχεδιασμός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

  • Τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα προσόντα σου
  • Το ενδιαφέρον σου γι αυτό που πρόκειται να κάνεις
  • Τα δυνατά και αδύνατα σημεία του χαρακτήρα σου
  • Να συσχετίσεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, με τις απαιτήσεις του επαγγέλματός σου.
  • Να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις.

Το ταξίδι στον επαγγελματικό στίβο, είναι ταξίδι ζωής. Γι αυτό, πριν ξεκινήσετε το δικό σας ταξίδι στον επαγγελματικό στίβο, θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι, τι μπορείτε να κάνετε εσείς, τι μπορεί να κάνει αυτός για εσας και τι περιμένει από εσας. Είναι πλέον φανερό, ότι ο επαγγελματικός χώρος είναι σήμερα δύσκολος και απαιτητικός. Οι ευκαιρίες όμως γι αυτούς που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και την απαιτούμενη εκπαίδευση είναι πολλές. Ο σημερινός εργαζόμενος αντιμετωπίζει διαρκώς την πρόκληση ενός μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Δουλεύει και συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν άλλο αντικείμενο δραστηριότητας και διαφορετική φιλοσοφία. Παίρνει αποφάσεις ή ασκεί διαδικασίες που επηρεάζουν άμεσα την επιτυχία της εταιρίας του και τη δική του. Είναι πολλές φορές αναγκασμένος από τις εξελίξεις να συνεκπαιδευτεί και να μετεκπαιδευτεί πολλές φορές. Για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο εργασιακό του περιβάλλον θα πρέπει να έχει θέληση και όρεξη για δουλειά, να γνωρίζει πολύ καλά αυτό που κάνει και κυρίως να το αγαπά. Θα πρέπει να σταθμίσεις τις παρακάτω μεταβλητές, πολύ νωρίς εξασφαλίζοντας την αντίστοιχη πληροφόρηση.

Εάν σταθμίσεις όλα τα παραπάνω, μπορείς να εκκινήσεις την ανάπτυξη των γνώσεών σου, έτσι ώστε άμεσα να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του επαγγέλματός σου. Πριν προχωρήσεις στην επιλογή του επαγγέλματός σου, εξασφάλισε την απαραίτητη πληροφόρηση. Ειδήσεις, άρθρα, έρευνες, μελέτες, δημοσιεύσεις, σε ενδιαφέρουν και πρέπει να σε ενδιαφέρουν. Χρειάζεσαι αμερόληπτη πληροφόρηση γι αυτό που ζητά η αγορά σήμερα και για αυτό που θα ζητά στο μέλλον. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις στον κλάδο που σε αφορά επαγγελματικά καθώς επίσης και για τον αριθμό των αποφοίτων που παράγονται κάθε χρόνο από αντίστοιχες παραγωγικές σχολές και μπορούν εν δυνάμει να διεκδικήσουν την ίδια θέση εργασίας με σένα. Δες ακόμη τα επιπλέον προσόντα που ζητούν οι επιχειρήσεις στον κλάδο που σε ενδιαφέρει προκειμένου να τα αποκτήσεις. Προσδιόρισε από την αρχή τις συμπληρωματικές γνώσεις που θα χρειαστείς, τη μετεκπαίδευσή σου και τις μελλοντικές σου εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο παράγοντας γνώση είναι στοιχείο σημαντικό όπως και οι λέξεις αποδοτικότητα -να επιτυγχάνεις με το λιγότερο κόστος τους στόχους σου, αποτελεσματικότητα - η ικανότητα να επιτυγχάνεις τους στόχους σου- και η ανταγωνιστικότητα - η ικανότητά σου να ανταγωνίζεσαι σε ένα περιβάλλον με δεδομένη προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Βασίλειος Γαλάνης - Marketing Manager / Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Καθηγητής - Συγγραφέας - Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων  

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr