diadiktioΤο Διαδίκτυο πλέον αποτελεί ένα εργαλείο της καθημερινότητας μας, τι γίνεται όμως όταν το εργαλείο αυτό έχει κάποια ελαττώματα;

Ο κόσμος του Ίντερνετ έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και εξίσου αρκετά μειονεκτήματα. Η ζυγαριά γέρνει και στις δύο πλευρές, αφού υπεύθυνοι για την δημιουργία και την εξέλιξη του είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Όπως συναντάμε καθημερινά διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές κουλτούρες, έτσι συναντάμε διάφορους χαρακτήρες στο Διαδίκτυο. Έχει μπει για τα καλά στην κοινωνία μας, αφού αποτελεί (καλώς ή κακώς) μέσο κοινωνικοποίησης και πληροφόρησης.

Ο κύριος παράγοντας για τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι ο χρόνος και τα παράγωγά του. Πλέον με λίγες κινήσεις και σε ελάχιστο χρόνο ερχόμαστε σε ‘’επαφή’’ με άτομα που βρίσκονται μακριά στέλνοντας ένα email, κάνοντας μια video κλήση ή συνομιλώντας μέσα από κάποιο chat. Με την σωστή χρήση του Ίντερνετ, γίνεται πλούσια ενημέρωση και καλύτερη έρευνα, όσο αφορά στην αναζήτηση κάποιων στοιχείων. Ως προς τις επιχειρήσεις, γίνεται διάδοση του ονόματος αρκετά πιο γρήγορα και διαφήμιση χωρίς μεγάλο κόστος. Ακόμα, με την εξέλιξη του Διαδικτύου κάθε άτομο ή επιχείρηση έχει το δικό του διαδικτυακό προφίλ, οπότε γίνεται σημείο συνάντησης φορέων, επιχειρήσεων, οργανισμών, μαθητών, φοιτητών, υποψηφίων και όλες τις ομάδες που ανήκουν σε μια κοινωνία. Τέλος, αυτός ο digital κόσμος δίνει την δυνατότητα δημιουργίας πρωτοποριακών και καινοτόμων δραστηριοτήτων σε ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό κ.ο.κ περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα. Χάνεται η έννοια της ιδιωτικοποίησης και τα στοιχεία των χρηστών υπάρχουν παντού. Μπορεί τα email που αναφέρθηκαν παραπάνω, να κάνουν πιο γρήγορη την επικοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και πιο απρόσωπη. Υπάρχει ένα τεράστιος όγκος δεδομένων στο Διαδίκτυο, ο οποίος μεγαλώνει και μεγαλώνει όσο μπορεί να φτάσει η φαντασία και η δημιουργικότητα των ατόμων. Όμως αυτές οι πληροφορίες πολλές φορές δεν είναι έγκυρες. Επίσης, κυκλοφορούν κίνδυνοι όπως παιδική πορνογραφία, παιδεραστία και προσβλητικό υλικό. Το Ίντερνετ όσο μεγαλώνει τόσο κλέβει και τον δημιουργικό μας χρόνο, μας απομακρύνει από καθημερινά πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Για παράδειγμα, κάποτε οι γειτονιές γέμιζαν από φωνές παιδιών και πάντα υπήρχε η φωνή ενός γείτονα που φώναζε ΄΄ΗΣΥΧΙΑ’’, τώρα τα περισσότερα παιδιά παίζουν με το tablet ή το Smartphone τους και η μόνη ηχορύπανση που τους αποσπά την προσοχή, είναι ένα συνηθισμένο Update ή κάποιο Antivirus. Ποιός είναι ο πραγματικός ιός εδώ; Τέλος, σοβαρά τραυματίας μέσα σε αυτήν την εξέλιξη είναι οι τέχνες, όπως ο κινηματογράφος και η μουσική. Τα άλμπουμ μουσικής και η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο, χάνονται με τον καιρό και αντικαθιστούνται με ένα ηλεκτρονικό φακελάκι στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας.

Ένας κόσμος μέσα στον ανθρώπινο κόσμο. Μία λέξη, μία ιδέα αλλάζει την πορεία μας , η ανάγκη εξέλιξης του ανθρώπου δημιουργεί πολλούς διαφορετικούς ‘’κόσμους’’ ακόμη και ‘’γαλαξίες’’. Κάτι τέτοιο είναι και το διαδίκτυο που ήρθε σαν κομήτης, αν και φαινόταν από πολύ καιρό ότι θα συγκρουστεί με την γη, κι έγινε ένας μικρός πλανήτης πληροφόρησης.

* Κομήτης ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1975 από τον Richard West. Έμεινε ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς της ιστορίας με πανέμορφη τριπλή ουρά.

Ελισάβετ Καλαρούτη
ExecutiveMarketing

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr