rejoin eksodikastiko

Νέες ρυθμίσεις έρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαφορών ή, καλύτερα, χρεών. Να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την παραδοσιακή μορφή του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλάμε για μια νέα διαδικασία η οποία έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό ως μέτρο και δίνει τη δυνατότητα σε όσους πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε μέχρι και 120 δόσεις. Η ρύθμιση, που αναμένεται να έρθει πριν από τα Χριστούγεννα, αφορά αγρότες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν μικρές οφειλές (με χρέη έως και 5.000 ευρώ) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ποιους απευθύνεται

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όσους δεν ασκούν πλέον εμπορική δραστηριότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Δηλαδή πρέπει να έχουν σταματήσει τη λειτουργία της επιχείρησής τους και επομένως δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία είναι η κερδοφορία και η εμπορική ιδιότητα, για να υπαχθούν στον παραδοσιακό εξωδικαστικό μηχανισμό. Άρα οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έχει παλαιές οφειλές σε ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο μπορεί να υπαχθεί εκεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι χρωστούν και έχουν κλείσει τα βιβλία τους  πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν ή δεν πρέπει να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με άλλο τρόπο, διότι μέχρι και σήμερα δεν είναι γνωστά τα κριτήρια που θα τεθούν για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη διαδικασία και να ρυθμίσει τις οφειλές του με βάση τις συγκεκριμένες δόσεις.

Μέχρι σήμερα οι μόνοι δόκιμοι τρόποι ήταν οι 12 δόσεις ή ο νόμος Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου όσοι εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους μπορούσαν να υπαχθούν σε προστατευτικό πλαίσιο του Ν. 3869 του 2010 και να ρυθμίσουν ασφαλιστικές οφειλές, δάνεια και χρωστούμενα προς τις εφορίες.

Ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο: «Αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες αρκετοί που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη, αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τούς παρείχε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με “κούρεμα” και σε 120 δόσεις». Kαι πρόσθεσε: «Στον εξωδικαστικό από όλες τις κατηγορίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.000 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πάνω από 650».

Σημαντικό σημείο είναι ότι, εφόσον κάποιος μπει στη ρύθμιση και τηρεί τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει αναφορικά με την πληρωμή των οφειλών του, τότε θα αίρονται όλα τα σε βάρος του μέτρα (π.χ. δεσμεύσεις λογαριασμών, φορολογική ενημερότητα κτλ.).

Τι ισχύει με τον σημερινό εξωδικαστικό μηχανισμό

Η διαδικασία διευθέτησης χρεών χιλιάδων ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ο αρχικός σχεδιασμός, αν και ήταν φιλόδοξος, δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της αγοράς, καθώς ήταν χρονοβόρος και το πλαίσιο λειτουργίας του έθετε συνεχώς εμπόδια. Η έλλειψη υποδομών των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και η μη ενεργή συμμετοχή των τραπεζών πρόσθεσαν ακόμα περισσότερες δυσκολίες στον ήδη αργοκίνητο μηχανισμό. Κάπως έτσι η διαδικασία ρύθμισης, από εκεί που θα έδινε ανάσα στους χρεωμένους επιχειρηματίες, κατέληξε σε μια πολύπλοκη διαδικασία που λειτουργούσε αποτρεπτικά γι’ αυτούς.

Το καλοκαίρι που πέρασε αντιμετωπίστηκαν μια σειρά προβλημάτων και έγιναν αλλαγές, με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι η μεγάλη μείωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, η θέσπιση απλούστερης διαδικασίας για τη ρύθμιση οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών με οφειλές προς το Δημόσιο έως 250.000 ευρώ και έγιναν τεράστιες βελτιώσεις σε επίπεδο διαδικασιών και αυτόματων ενεργειών. Μπορούμε πλέον να πούμε ότι το επίπεδο των αυτόματων ενεργειών στην υποβολή της αίτησης έχει ανέβει εντυπωσιακά, διευκολύνοντας ουσιαστικά τους λογιστές που υποβάλλουν αιτήσεις.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τράπεζες και Δημόσιο έχουν κοινό εργαλείο για τον υπολογισμό προτάσεων ρύθμισης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον επιτάχυνση την επεξεργασία των αιτήσεων, μειώνοντας τους χρόνους της διαβούλευσης. Με αυτές τις αλλαγές ο αριθμός επιτυχών ρυθμίσεων κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2018 (πάνω από 400) είναι μεγαλύτερος από όσες είχαν διευθετηθεί καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του νόμου. Πρακτικά μιλάμε για μια εκ νέου εκκίνηση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στο προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού περίπου 50.000 επιχειρήσεις (έχουν κολλήσει σε κάποιο σημείο της διαδικασίας όμως και δεν την έχουν ολοκληρώσει). Από τον Ιούνιο και έπειτα, όταν και απλοποιήθηκε η συνολική διαδικασία και έγινε πιο εύκολο και περισσότερο εύχρηστο το σύστημα, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα διότι ο οφειλέτης έπρεπε ο ίδιος να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα-δικαιολογητικά και να τα ανεβάσει στο σύστημα. Πλέον όμως τα περισσότερα στοιχεία είναι με αυτόματο τρόπο ανεβασμένα και δεν χρειάζεται ο κάθε οφειλέτης να τα βρίσκει χειροκίνητα και να τα καταθέτει ηλεκτρονικά. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι 4.000 και από αυτές μόλις 650 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-Στέντορας


 

Πηγή: ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ

 

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr