rejoin symvouloi

Είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης και αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης συναντάτε καθημερινά προβλήματα, που σας εμποδίζουν να τη διοικήσετε όπως θα θέλατε. Σε αρκετές περιπτώσεις βλέπετε τον εαυτό σας να καταπιάνεται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεστε ως ιδιοκτήτης της και υπεύθυνος για την αποτελεσματική διοίκησή της. Θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων σε αυτό;

Είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνετε κάποιες ώρες την εβδομάδα για να σχεδιάζετε το μέλλον της επιχείρησής σας και να καθορίζετε τις μακροπρόθεσμες κινήσεις που θα την οδηγήσουν σε κερδοφορία. Το ερώτημα είναι εάν τελικά καταφέρνετε να το κάνετε ή βλέπετε τον εαυτό σας να αγχώνεται διαρκώς με τις δυσκολίες που συναντάτε στις εισπράξεις και να προβληματίζεται με την πτώση των πωλήσεων, καθώς και με προβλήματα απόδοσης και παραγωγικότητας ορισμένων τμημάτων και υπαλλήλων.
 
Η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει. Σίγουρα δεν ήταν έτσι λίγα χρόνια πριν. Το πλαίσιο στο οποίο καλούμεθα όλοι μας να λειτουργήσουμε για να καταφέρουμε να απομακρύνουμε την επιχείρησή μας από τις επιπτώσεις της κρίσης έχει διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που φτάνουμε σε σημείο να πρέπει να αυξήσουμε όχι μόνο τις ώρες εργασίας μας, αλλά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ένα σωρό άλλες τεχνικές και αποτελεσματικούς τρόπους για να φέρουμε τα πράγματα εις πέρας.
 
Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε τέλεια τις τεχνικές του επαγγέλματός μας. Δεν φτάνει μόνο, για να πετύχουμε στη δουλειά μας, η γνώση αυτού που έχουμε σπουδάσει ή έχουμε μάθει μέσω πρακτικής εξάσκησης. Πλέον είναι απαραίτητο να κατέχουμε γνώσεις και σε άλλα πεδία, όπως το marketing, οι πωλήσεις, η αξιολόγηση του προσωπικού, η οργάνωση μιας επιχείρησης, η αποτελεσματική παρακίνηση του προσωπικού, ή οικονομική διαχείριση και φυσικά το internet και τα social media.
 
Βλέπετε γύρω σας τι συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις, χώρες, κυβερνήσεις. Άλλα θα έπρεπε να κάνουν και τελικά άλλα βλέπουμε να κάνουν. Δεν φτάνει κάποιος να έχει τελειώσει ένα καλό πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακούς τίτλους για να καταφέρει να διοικήσει μια επιχείρηση και να πετύχει στον επιχειρηματικό στίβο. Δεν είναι προϋπόθεση ότι οι σπουδές και η εξειδίκευση των ανθρώπων που διοικούν μια χώρα θα εξασφαλίσουν ότι αυτή δεν θα φτάσει στο δυσάρεστο σημείο που έχει φτάσει η δική μας, όπως και πολλές άλλες, οι οποίες θα καταλήξουν με προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας.


Όσο καλά κι αν καταφέρατε αυτό που ονειρευόσασταν να κάνετε μικροί, ακόμα κι αν είστε ο καλύτερος επιστήμονας, αν δεν αποκτήσετε γνώση σε άλλους τομείς μιας επιχείρησης, ο δρόμος της επιτυχίας δυσκολεύει αρκετά. Δεν ήταν έτσι στο παρελθόν. Ο κόσμος λειτουργούσε διαφορετικά. Σήμερα είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει περισσότερες επιλογές. Και περισσότερη δυσπιστία απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να του πουλήσει.

Υπάρχουν λύσεις σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση. Υπάρχουν σύμβουλοι επιχειρήσεων και business coaches, που μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί βέβαια να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης ότι η συνεργασία μαζί τους αποτελεί επένδυση για την επιχείρησή του και όχι ένα κόστος που θα κληθεί να πληρώσει δίχως να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες στον χώρο και πολλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης να επικεντρωθεί σε ενέργειες που θα του αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα και αλλαγές στην επιχείρησή του. Σίγουρα θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η δική του δέσμευση και συμμετοχή στην υλοποίηση των βημάτων του συμβουλευτικού προγράμματος.

Υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες συμβουλής, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των προβλημάτων. Κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να ασχοληθεί με την εύρεση του βέλτιστου τρόπου, ο οποίος θα ταιριάζει στις δικές του ανάγκες. Η συνεργασία με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα. Με συγκεκριμένη συμβουλευτική καθοδήγηση ο επιχειρηματίας καταφέρνει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, μειώνοντας τις σκοτούρες και τις ανησυχίες της καθημερινότητας και επιλέγοντας την ενασχόληση με εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες βάσει προτεραιότητας θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις είτε να πάει καλύτερα είτε να αποφύγει έναν άμεσο κίνδυνο.

Η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις δεν αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ίσως αυτή την περίοδο οι περισσότερες να είναι προβληματικές, αλλά υπάρχουν και αυτές που αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς επειδή έχουν αξιοποιήσει τις συγκυρίες της οικονομικής κρίσης. Αφορούν επίσης και σε επιχειρήσεις που πηγαίνουν καλά και δεν είναι ικανοποιημένες ή δεν εφησυχάζουν με τα καλά αποτελέσματα. Επιδιώκουν περισσότερα στοχεύοντας σε ένα μεγαλύτερo μερίδιo στην αγορά.


Σέργιος Μαζαράκης,

CEO & Founder Business Coaching Lab

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr