rejoin 1h

Έστειλες βιογραφικά, πέρασες από αποτυχημένες συνεντεύξεις και άλλες συμπληγάδες, ταλαιπωρήθηκες, αλλά εντέλει ο στόχος επιτεύχθηκε: βρήκες δουλειά και ξεκινάς άμεσα. Σίγουρα νιώθεις ενθουσιασμό για το νέο ξεκίνημα, αλλά συνάμα και άγχος. Πώς θα είναι η πρώτη ημέρα στον εργασιακό χώρο; Πώς θα σε δεχτούν οι συνάδελφοι; Υπάρχει συνταγή για να κάνεις καλή εντύπωση, να σε αποδεχτούν και να σε συμπαθήσουν; Μάθε κάποια tips που θα σε κάνουν να ενταχθείς χωρίς προβλήματα και να γίνεις αμέσως συμπαθής.

Φρόντισε να είσαι στην ώρα σου

Αν αργήσεις την πρώτη ημέρα στη δουλειά, σίγουρα το αφεντικό αλλά και οι συνάδελφοι δεν θα σχηματίσουν την καλύτερη εντύπωση. Φρόντισε λοιπόν να είσαι συνεπής και υπολόγισε τυχόν καθυστερήσεις, ώστε τίποτα να μην πάει στραβά. Ξεκίνα τουλάχιστον ένα τέταρτο νωρίτερα, ώστε τίποτα να μην σε αγχώσει και να φτάσεις στην ώρα σου.

Προσοχή στο ντύσιμο

Οι κανόνες που ισχύουν για τη συνέντευξη εργασίας είναι περίπου ίδιοι και σε αυτή την περίπτωση. Φόρεσε κάτι άνετο και φρόντισε να αρμόζει με το στυλ των υπόλοιπων εργαζομένων. Αν, για παράδειγμα, οι συνάδελφοι είναι casually ντυμένοι και εσύ εμφανιστείς με επίσημη αμφίεση, θα νιώσεις σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η εταιρία έχει επίσημο dress code και εσύ εμφανιστείς με τζινάκι και αθλητικά. Προσοχή λοιπόν στο στυλ για να μην γίνεις ο κλόουν του γραφείου. Και φυσικά, ξέχνα βαριά αρώματα, προκλητικό ντύσιμο και έντονο βάψιμο, που μπορεί να δημιουργήσουν άσχημη εντύπωση σε γυναίκες, αλλά και άνδρες συναδέλφους.

Να είσαι ευγενής

Η πρώτη εντύπωση έχει σημασία, γι’ αυτό πρόσεξε να είσαι ευγενής και να μην κάνεις οποιοδήποτε άκομψο σχόλιο. Να θυμάσαι το χαμόγελο πάντα κάνει καλή εντύπωση, σε αντίθεση με το υπεροπτικό ύφος, που δείχνει αγένεια και δημιουργεί απόσταση. Δείξε στους συναδέλφους τον καλύτερο εαυτό σου για να μην χαρακτηριστείς o ξινός της εταιρίας.

Κάνε ερωτήσεις και ζήτησε διευκρινίσεις

Κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης. Μόλις ανέλαβες καθήκοντα σε ένα νέο αντικείμενο, οπότε χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθείς με αυτό. Μην φοβάσαι να ρωτήσεις οτιδήποτε σχετικό με την εργασία ή να ζητήσεις διευκρινίσεις όταν τα βρίσκεις σκούρα φοβούμενος πως θα σε θεωρήσουν ανόητο ή αργόστροφο. Άλλωστε είναι καλύτερα να καθυστερήσεις να διεκπεραιώσεις το έργο που ανέλαβες παρά να τα θαλασσώσεις επειδή ντράπηκες να ρωτήσεις.

Μην παίρνεις γρήγορα αέρα και μάθε να περιμένεις

Μπορεί οι συνάδελφοι να σε υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο και να σε κάνουν να νιώσεις σαν το σπίτι σου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρεις αέρα. Κράτα για ένα διάστημα τα προσχήματα και μην γίνεσαι αδιάκριτος, ενώ περίμενε πρώτα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους για να αρχίσεις να ξεδιπλώνεις τα σχέδια και τις ιδέες σου για αλλαγές στον τρόπο εργασίας.

Μην πανικοβάλλεσαι και μην τα παρατάς

Κάθε αρχή και δύσκολη και ίσως η πρώτη ημέρα στο γραφείο σού φανεί γολγοθάς. Μην αγχωθείς, αλλά, ακόμη κι αν το κάνεις (κάτι απόλυτα φυσιολογικό), μην το δείξεις. Να είσαι ψύχραιμος και πάνω απ’ όλα μην πανικοβληθείς και μην τα παρατήσεις, αγχώνοντας τους συναδέλφους και προσθέτοντάς τους έξτρα φόρτο εργασίας.


 Δήμητρα Γκούντρα,

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Womenonly.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr