rejoin eikosi syn miaΗ προετοιμασία για μια συνέντευξη είναι καθοριστική για την έκβαση αυτής. Όσο περισσότερο διαβασμένοι είστε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

Υπάρχουν αρκετές στάνταρ ερωτήσεις που θα τις ακούτε σχεδόν πάντα σε διάφορες συνεντεύξεις που θα κάνετε. Είναι καλό να ασχοληθείτε και να κάνετε μια πρόβα στις δικές σας απαντήσεις. Ξέρω ότι είναι ευκολότερο να κάνετε μια απλή ανάγνωση των πιθανών ερωτήσεων και τίποτα άλλο, πιστέψτε με όμως, μια πρόβα είναι πολύ χρήσιμη. Ζητήστε από κάποιο φίλο σας να καθίσει απέναντί σας σε ένα τραπέζι και να σας κάνει τις ερωτήσεις. Θα εκπλαγείτε από το πόσο δύσκολο είναι να απαντήσετε γρήγορα, έξυπνα και κατανοητά.

Εγώ προσωπικά έκανα αυτό το λάθος σε μια συνέντευξη: Για μια συγκεκριμένη ερώτηση που ήξερα ότι θα μου κάνουν ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να πάρω χαρτί και μολύβι για να γράψω τη δική μου απάντηση, διότι πάντα υπέθετα ότι ξέρω τι πρέπει να απαντήσω. Όταν ήρθε η ώρα, απλώς μπλόκαρα, χαμογέλασα, κοκκίνισα, από μέσα μου έλεγα διάφορα κοσμητικά επίθετα στον εαυτό μου και τελικά απάντησα τυπικά, αόριστα και σίγουρα όχι με τον ιδανικό τρόπο που σκέφτηκα αφού τελείωσε η συνέντευξη. Αυτό μας συμβαίνει διότι εκείνη την ώρα ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι το άγχος κυριαρχεί όλων των υπολοίπων συναισθημάτων και κυρίως της λογικής.

Παρακάτω αναφέρω τις κυριότερες ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν σε μια συνέντευξη. Προσοχή: Οι αρμόδιοι που θα σας κάνουν τη συνέντευξη γνωρίζουν ότι λογικά περιμένετε τις συγκεκριμένες ερωτήσεις, γι’ αυτό τον λόγο προσπαθήστε να μην δείχνετε σαν να έχετε αποστηθίσει όλες τις απαντήσεις. Δεν δίνετε προφορικές εξετάσεις για κάποιο μάθημα, αλλά παρουσιάζετε τον εαυτό σας, την προσωπικότητά σας και φυσικά τα επιτεύγματά σας και την επαγγελματική σας κατάρτιση. Όσο πιο φυσικοί και ήρεμοι είστε, τόσο καλύτερα θα τα πάτε και στη συνέντευξή σας.


1. «Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς».

Δεν χρειάζεται να πείτε την ιστορία της ζωής σας, ξεκινήστε με βασικές πληροφορίες για εσάς, τις σπουδές σας, σε ποιους τομείς έχετε εργαστεί και τι είναι αυτό που ψάχνετε τώρα. Όλα αυτά είναι καλό να τα ολοκληρώσετε σε 2 με 3 λεπτά για να μην κουράσετε τον συνομιλητή σας πριν ακόμη ξεκινήσετε τη συνέντευξη. Αφού ολοκληρώσετε, μπορείτε να πείτε: «Θέλετε να αναλύσω περισσότερο κάποιο θέμα από αυτά που σας προανέφερα;». Ποτέ μην ξεκινήσετε λέγοντας: «Βασικά ψάχνω για δουλειά» ή «Μήπως να ξεκινήσετε εσείς καλύτερα και να επιστρέψουμε αργότερα σε εμένα;».

2. «Για ποιο λόγο θέλετε να αποχωρήσετε ή έχετε ήδη αποχωρήσει από την τελευταία εργασία σας;»

Σε αυτή την ερώτηση πάντα απαντάμε με θετικό τρόπο. Αν, για παράδειγμα, ο λόγος της αποχώρησης από τη δουλειά σας είναι ότι δεν είχατε καθόλου καλές σχέσεις με τον προϊστάμενό σας και σας μπλόκαρε σε κάθε πρωτοβουλία που θέλατε να πάρετε, καλύτερα να αποφύγετε να το αναφέρετε. Πείτε ότι θέλετε να προχωρήσετε στην καριέρα σας και ότι στην προηγούμενη εταιρεία είχατε ολοκληρώσει το έργο σας (δεν είναι κακό να τροποποιήσετε τους πραγματικούς λόγους με θετικό τρόπο). Αν σας έχουν απολύσει, μπορεί να το ανακαλύψουν πολύ εύκολα, οπότε μην το αποκρύψετε, είναι προτιμότερο να πείτε ότι δεν είχατε τους ίδιους στόχους και αποφάσισαν να σας αφήσουν να κάνετε κάτι άλλο ή πολύ απλά και αληθινά πείτε ότι στα γενικότερα πλαίσια των οικονομικών περικοπών στην εταιρεία έγιναν ορισμένες απολύσεις. Ποτέ μην μιλήσετε αρνητικά για τον πρώην εργοδότη σας, δεν θα αρέσει καθόλου στον συνομιλητή σας, αλλά μην υπερβάλετε κιόλας λέγοντας ότι είστε και στενοί φίλοι, διότι θα φανεί πολύ εύκολα ότι δεν λέτε όλη την αλήθεια.

3. «Γιατί ψάχνετε για δουλειά;»

Όσο αυτονόητη και να φαίνεται η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά την απάντησή σας, η οποία πρέπει να είναι διπλωματική, θετική και να δείχνει ότι βρίσκεστε στην αγορά εργασίας διότι θέλετε να προωθήσετε την καριέρα σας ή θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Ποτέ μην δώσετε την απάντηση «γιατί θέλω να βγάλω περισσότερα χρήματα», μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι η καλύτερη στιγμή να πείτε κάτι τέτοιο.

4. «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σας;»

Εδώ χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία από εσάς, σκεφτείτε σε τι είστε καλός και σε τι μειονεκτείτε, δώστε επιχειρήματα που να εξηγούν αυτά που λέτε. Μην προσπαθήσετε να δείξετε ότι είστε τέλειοι, διότι ξέρετε ότι κανείς δεν είναι. Να είστε όσο ειλικρινείς χρειάζεται και ιδιαίτερα στα μειονεκτήματα προσπαθήστε να τα κάνετε να φανούν σαν πλεονεκτήματα. Σε αυτή την ερώτηση κρίνεται και το πόσο ετοιμόλογος θα είστε. Θα δείξει ότι λέτε την αλήθεια και δεν προσπαθείτε να σκεφτείτε εκείνη τη στιγμή κάτι πρόχειρο να απαντήσετε. Μην ξεχνάτε ότι σκοπός σας είναι να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε ό,τι πείτε θα επιβεβαιωθεί ή όχι με την πάροδο του χρόνου σε περίπτωση πρόσληψης και σίγουρα δεν θέλετε να εκτεθείτε στο μέλλον για κάτι που θα έχετε δηλώσει ως βασικό σας πλεονέκτημα, ενώ δεν ισχύει, στην πρώτη σας συνέντευξη.

5. «Τι γνωρίζετε για εμάς;»

Η χειρότερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε είναι η εξής: «Τίποτα»! Αν θέλετε να σας πάρουν σοβαρά, επιβάλλεται να έχετε κάνει μια έρευνα για την εταιρεία που θα πάτε για συνέντευξη. Στο διαδίκτυο υπάρχουν απεριόριστες πληροφορίες για όλους τους κλάδους και οι περισσότερες εταιρείες έχουν ιστοσελίδα. Κάντε την έρευνά σας για να είστε διαβασμένοι, μην γίνετε υπερβολικοί λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Καλύτερα να επικεντρωθείτε σε λίγα και βάσιμα πράγματα παρά σε αερολογίες.

6. «Γιατί θέλετε να εργαστείτε σε εμάς;»

Από την έρευνα που έχετε ήδη κάνει για την εταιρεία σκεφτείτε τους λόγους που θα θέλατε πραγματικά να εργαστείτε εκεί. Συνδέστε τη φιλοσοφία της εταιρείας με τους δικούς σας στόχους και δώστε μια απάντηση σύντομη και πάντα βασισμένη στα δικά σας δεδομένα και κριτήρια.

7. «Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/-η για τη συγκεκριμένη θέση;»

Σε αυτή την ερώτηση σκεφτείτε ποια από τα προσόντα σας ταιριάζουν με τη θέση για την οποία στείλατε το βιογραφικό σας. Σίγουρα, για να σας έχουν καλέσει για συνέντευξη, έχουν ήδη δει ότι ταιριάζετε στο προφίλ της θέσης, απλώς θέλουν να ακούσουν και τα δικά σας επιχειρήματα, τεστάροντας για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά σας.

8. «Γιατί να προτιμήσουμε εσάς;»

Εστιάστε στα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα σας, σκεφτείτε όλους τους λόγους που θεωρείτε ότι αξίζετε τη θέση και τώρα είναι η ώρα να τους αναφέρετε. Προσπαθήστε να δείξετε ότι ,αν σας επιλέξουν, θα κερδίσουν πολλά από τις ικανότητές σας, δείξτε τους ότι μπορούν να βασιστούν επάνω σας, ότι οι γνώσεις και η εμπειρία σας συνδέονται άμεσα με τη θέση που θέλουν να καλύψουν. Δεν είναι καλό να πείτε «επειδή έχω ανάγκη τη δουλειά». Όσο αλήθεια και να είναι, δείχνει αδυναμία.

9. «Τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε εσείς από κάποιον άλλον στην εν λόγω θέση;»

Προβάλετε τα πλεονεκτήματα σας σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης. Καλό είναι πριν τη συνέντευξη να διαβάσετε ακόμη μια φορά την αγγελία και να δώσετε μια απάντηση βασισμένη στα στοιχεία που θέλουν να έχει ο κατάλληλος υποψήφιος. Αποφύγετε να μιλήσετε άσχημα για άλλους υποψηφίους, θα μετρήσει αρνητικά για εσάς.

10. «Ποιοί είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;»

Απαντήστε άμεσα και περιεκτικά, θα δείξετε ότι είστε άνθρωπος με στόχους και όραμα, ένα άτομο που κυνηγάει τα όνειρά του. Πάντα να συνδέετε τους στόχους σας με τον τομέα για τον οποίο σας παίρνουν συνέντευξη. Αν, για παράδειγμα, πρόκειται για μια θέση πωλητή, μπορείτε να αναφέρετε ότι θέλετε να βελτιώνετε συνεχώς τις επικοινωνιακές σας ικανότητες και τα ποσοστά επιτυχίας στις πωλήσεις. Μια γενική απάντηση είναι η εξής: «Στόχος μου είναι να βελτιώνω πάντα τις ικανότητές μου και αυτό να φαίνεται με την αύξηση των αποτελεσμάτων μου».

11. «Ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά για εσάς;»

Περιγράψτε τη θέση εργασίας που θέλει να καλύψει η εταιρεία με πολύ διακριτικό τρόπο και θα κερδίσετε έξτρα πόντους. Μην επικεντρωθείτε μόνο στις οικονομικές απολαβές της θέσης, αλλά δώστε έμφαση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

12. «Στην προηγούμενη εργασία σας είχατε πετύχει κάτι σπουδαίο;»

Σε αυτή την ερώτηση χρειάζεται οπωσδήποτε προετοιμασία. Σκεφτείτε τι έχετε κάνει στις προηγούμενες εργασίες, σίγουρα θα υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Μπορείτε να αναφέρετε ότι ολοκληρώνατε όλα τα projects που αναλαμβάνατε μέσα στο χρονοδιαγράμματα που σας έθεταν ή ότι με τις οικονομικές προσφορές που πετυχαίνατε από τους προμηθευτές μειώσατε τα έξοδα της εταιρείας κατά 20% κτλ. Δείξτε ότι έχετε αυτοπεποίθηση και δεν φοβάστε να μιλήσετε για τα επιτεύγματά σας. Αν δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία, επικεντρωθείτε σε κάποιο τομέα των σπουδών σας ή σε κάποια εργασία όπου πετύχατε κάτι ιδιαίτερο.

13. «Τι γνώμη έχετε για τον τελευταίο εργοδότη σας;»

Αποφύγετε να αναλύσετε τα ελαττώματα του πρώην εργοδότη σας, επικεντρωθείτε στα θετικά του στοιχεία και τονίστε ότι έχετε ακόμη καλές σχέσεις. Σκεφτείτε βάσει λογικής, αν μιλήσετε αρνητικά για τον πρώην εργοδότη σας, ο συνομιλητής σας θα καταλάβει ότι πολύ εύκολα μπορείτε να μιλήσετε το ίδιο άσχημα και για τον ίδιο στο μέλλον. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και καλοπροαίρετοι όταν αποδίδετε χαρακτηρισμούς.

14. «Πώς χειρίζεστε την απόρριψη;»

Μια πιθανή ερώτηση ειδικά στους τομείς που έχουν σχέση με τις πωλήσεις. Δείξτε ότι μαθαίνετε από την απόρριψη και ότι σας βοηθά να βελτιώνεστε ως επαγγελματίας. Αποφύγετε να πείτε ότι δεν σας απορρίπτουν ποτέ, διότι θα δείξετε εγωιστής και αλαζόνας.

15. «Θα προτιμούσατε να αρέσετε ή να σας φοβούνται;»

Αυτό μπορεί να σας το ρωτήσουν και με άλλους τρόπους (αποτελεί ερώτηση-παγίδα) και είναι καλό να απαντήσετε: «Προτιμώ να με σέβονται για τη δουλειά μου και τα αποτελέσματά της». Έτσι θα δείξετε ότι δεν ψάχνετε για νέους φίλους και δεν είστε αυταρχικοί, αλλά ότι σας διακρίνει ευγένεια και επαγγελματισμός.

16. «Με ποιους τύπους ανθρώπων δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε;»

Μπορείτε να αναφέρετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με όλους τους τύπους ανθρώπων και ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα των συνεργατών σας. Μπορείτε φυσικά να πείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με άτομα που δεν δουλεύουν ομαδικά ή που γκρινιάζουν συνέχεια, πάντα όμως να έχετε τα επιχειρήματα να υποστηρίξετε οποιαδήποτε απάντησή σας.

17. «Μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά;»

Πάντα η απάντηση είναι ναι.

18. «Μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά κάτω από πίεση;»

Εδώ μπορείτε να αναφέρετε ότι φροντίζετε να προγραμματίζετε και να οργανώνετε τη δουλειά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας. Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει εσείς γίνεστε πιο αποδοτικός και φροντίζετε να μην επηρεαστεί η επίδοσή σας.

19. «Έχετε κάποιο άνθρωπο ως πρότυπό σας;»

Μην δώσετε κάποια απάντηση που δεν μπορείτε να αναλύσετε ή να υποστηρίξετε. Για παράδειγμα, αν απαντήσετε πως έχετε ως πρότυπο κάποιο διάσημο σκηνοθέτη, θα πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του, διότι μπορεί να σας ρωτήσουν κάτι παραπάνω για την καριέρα του και να εκτεθείτε. Εγώ προσωπικά σε αντίστοιχη ερώτηση που μου έχει γίνει έχω απαντήσει ως εξής: «Μια αδελφική φίλη μου, γιατί είναι τόσο νέα και παλεύει εδώ και χρόνια με μια πολύ άσχημη αρρώστια και μέχρι στιγμής έχει δείξει απίστευτη δύναμη». Εκτός του ότι ήταν η αλήθεια για εμένα, έδειξα ειλικρίνεια και ταυτόχρονα ευαισθησία με τη συγκεκριμένη απάντηση.

20. «Τι ακριβώς ψάχνετε όσον αφορά στον μισθό;»

Ό,τι και να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση πιθανόν να είναι λάθος. Προσπαθήστε να είστε διπλωμάτες για να κερδίσετε ό,τι περισσότερο μπορείτε. Καλό είναι να κάνετε μια έρευνα για τον μισθό που δικαιούστε σύμφωνα με τις σπουδές και την προϋπηρεσία σας, δείχνοντας προετοιμασμένοι σε περίπτωση που σας αναφέρουν κάτι χαμηλότερο. Αν σας πιέσουν να δώσετε μια απάντηση, αναφέρετε ως παράδειγμα τον μισθό σας στην προηγούμενη εργασία σας και πείτε ότι θα ήσασταν ικανοποιημένος με το ίδιο ποσό ή με κάτι περισσότερο (ειδικά αν η θέση έχει περισσότερες ευθύνες). Το σίγουρο είναι ότι καθένας μας γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση και στη συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να κρίνει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο, τι έχει να χάσει και τι να κερδίσει.

21. «Έχετε να κάνετε κάποια ερώτηση;»

Προετοιμαστείτε με κάποιες ερωτήσεις. Από την έρευνα που έχετε ήδη κάνει για την εταιρεία που σας έχει καλέσει για συνέντευξη σίγουρα θα σας έχουν προκύψει κάποιες απορίες. Μπορείτε να ρωτήσετε ποια είναι τα επόμενα στάδια των συνεντεύξεων. Το σίγουρο είναι ότι κάνοντας έστω και μία ερώτηση δείχνετε περισσότερο ενδιαφέρον για την εταιρεία και πλησιάζετε λίγο περισσότερο στην πολυπόθητη πρόσληψη.

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι η συνέντευξη είναι κάτι προσωπικό, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα για εσάς από εσάς τους ίδιους. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι, ευγενικοί, ευχάριστοι και πάνω όλα ενδιαφέροντες ως προσωπικότητες και ως επαγγελματίες.


Χριστίνα Μπόιτση,

Συντάκτης myinterview.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr