rejoin dream bigΟι αλλαγές είναι ένα «αγκάθι» στη ζωή πολλών ανθρώπων, καθώς βρίσκονται έξω από τη «ζώνη άνεσης», την «περιοχή» δηλαδή όπου αισθανόμαστε άνετα και μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και την καθημερινότητα.

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει κάποιος την καθημερινότητα αυτή; Όταν αποφασίσει πως θέλει να αλλάξει την εργασία του;

«Στη σύγχρονη εποχή, ο εργαζόμενος θα αναγκαστεί να αλλάξει μέχρι και 16 φορές επάγγελμα» Bureau of Labor Statistics.

Είτε πρόκειται για προσωπικούς λόγους, είτε λόγω συνθηκών, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει καριέρα – όποτε αισθανθεί πως το χει ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική ιδιαίτερα αν ήσασταν σε μια θέση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί ενδεχομένως να σας φέρει αντιμέτωπους με αρκετές φοβίες, όπως το να πάρετε ένα μεγάλο ρίσκο και να αφήσετε κάτι «σίγουρο».

Η «στροφή» καριέρας είναι πιο συχνό φαινόμενο στην ηλικία 30, 35, 40 και 50 ετών. Ξεκινώντας από λόγους φιλοδοξίας, υψηλότερων στόχων, ανάγκης για νέες αρμοδιότητες, οικονομικά κίνητρα μέχρι και περιορισμένα κίνητρα ή έλλειψη προαγωγής μετά από χρόνια προϋπηρεσίας – πολλοί είναι οι παράγοντες που πιθανόν οδηγούν έναν εργαζόμενο να αφήσει την δουλειά του.

Το να αποφασίσει να αλλάξει κανείς πεδίο εργασίας, ιδιαίτερα όταν έχει εκπαιδευτεί χρόνια, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Οι λεγόμενοι «baby boomers», όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του εργατικού δυναμικού και η αλλαγή αυτή μπορεί να φαίνεται σαν μεγάλη πρόκληση και συχνά να είναι συνυφασμένη με το κοινωνικό status και όχι τόσο με τα οικονομικά κριτήρια. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως οι επαγγελματίες στα 45-50 ψάχνουν ακόμα την δουλειά των “ονείρων” τους, καθώς όσο μεγαλώνουμε οι ικανότητες μας, τα ενδιαφέροντα μας και οι ανάγκες μας γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες.

«Όταν σταματήσεις να αλλάζεις, τελείωσες» Benjamin Franklin

Καταρρίψτε έναν – έναν τους μύθους:

«Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω καριέρα»
Αν δεν αλλάξετε αντίληψη και δεν πιστέψετε πραγματικά στις ικανότητες σας, η αλλαγή δε θα είναι ποτέ επιτυχής. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο ακόμη κι αν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πραγματικά, εν αντιθέσει με τους νεώτερους που είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της αλλαγής. Επίσης, συχνά το συγγενικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό σε αυτή την απόφαση σας. Μιλήστε ανοιχτά και εξηγείστε τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Και κυρίως μη ξεχνάτε πως πρόκειται για τη δική σας καριέρα και το δικά σας μέλλον, οπότε μην αφήσετε τους άλλους να επηρεάσουν τη σκέψη σας.

«Αν αλλάξω καριέρα θα πρέπει να αρχίσω ξανά από την αρχή»
Αυτό είναι λάθος. Η επαγγελματική σας πορεία σας έχει γεμίσει με δεξιότητες, γνώσεις και σοφία που πρέπει να δείξετε πως έχετε στη συνέντευξη. Οι ικανότητες αυτές «μεταφέρονται» στη νέα σας δουλειά και γρήγορα θα σας «προάγουν» σε υψηλότερες θέσεις.

«Δεν μπορώ να μάθω καινούργια πράγματα»
Και μόνο που σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα δείχνει πως είστε πρόθυμοι για νέες εμπειρίες. Στόχος της δουλειάς και της καριέρας είναι να συνάδει με τις έμφυτες δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά σας, Όσο κι αν σας φοβίζει η διαδικασία του να μάθετε καινούργιες δεξιότητες, είναι μέρος της προσωπικής σας ολοκλήρωσης.

Αλλαγή τώρα

Τι σας κάνει χαρούμενους;
Σκεφτείτε πως η δουλειά σας είναι η μισή (και παραπάνω) από την καθημερινότητα σας. Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος το χόμπι του εργασία και να ζει από αυτό, αλλά το να «αναγκάζεσαι» να κάνεις μια δουλειά σίγουρα δεν είναι η λύση. Δουλεύοντας σε κάτι που δε σας ταιριάζει και δεν σας εκφράζει θα φέρει σύντομα ψυχική και σωματική εξάντληση και έτσι δε θα έχετε κανένα κίνητρο, ώστε να συνεχίζετε να προσπαθείτε. Τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε και που πραγματικά βλέπετε τον εαυτό σας; Όταν δώσετε την απάντηση στον εαυτό σας, όλα θα έρθουν φυσικά.

Αξιολογείστε τον εαυτό σας.
Στο σχολείο μας έλεγαν «Δεν υπάρχει δε μπορώ, μόνο δε θέλω», στην ενήλικη ζωή υπάρχει δε μπορώ, με την εξής οδοποιό διαφορά: να έχετε επιμονή. Αυτό που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας μπορείτε να το κάνετε; Και αν όχι γιατί; Βρείτε αυτό που σας εμποδίζει, ώστε να κατακτήσετε τον επαγγελματικό σας στόχο και επιμείνετε ώστε να το λύσετε.

Η μετάβαση πρέπει να είναι «ομαλή», ειδικά αν έχετε χρόνια προϋπηρεσίας.
Όπως τονίσαμε και νωρίτερα, το να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με έναν νέο και άγνωστο επαγγελματικό κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Γι αυτό κάντε ότι μπορείτε ώστε να έρθετε σε επαφή με το χώρο που σας ενδιαφέρει πριν κάνετε το μεγάλο βήμα. Ελάτε σε επαφή με άτομα που δουλεύουν ήδη εκεί, ώστε να σας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να δουλέψετε εθελοντικά εκεί μετά το γραφείο σας. Τότε θα είστε σίγουροι πως αυτός ο τομέας σας ταιριάζει απόλυτα.

Ετοιμάστε ένα «οικονομικό planB».
Αν είστε σίγουροι για την αλλαγή καριέρας, ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε με οικονομικούς όρους. Θα παίρνετε τα ίδια χρήματα ή θέλετε τόσο πολύ να αλλάξετε, ώστε να μη σας απασχολεί αν πέσετε σε χαμηλότερη μισθοδοτική κλίμακα; Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία φροντίστε να έχετε αποταμιεύσει κάποια χρήματα, ώστε να μη φανεί δύσκολη η αλλαγή.

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Σκεφτείτε πραγματικά τι είναι αυτό που λείπει από την εργασία σας, τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε μέσα από τη δουλειά σας και δημιουργήστε το σχέδιο δράσης σας για να το καταφέρετε.


Τέτα Καραμπίνη, Συντάκτρια FortuneGreece

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr