rejoin stratigiki dimiourgias epitiximenis karieras arthro1Στρατηγική Δημιουργίας Επιτυχημένης Καριέρας;

Σαν τίτλος, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, δεν υπόσχεται πολλά; Αυτό το άρθρο δεν είναι εδώ για να δώσει σε κάποιον υποσχέσεις επιτυχίας. Κάθε άλλο. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στη διαδρομή δημιουργίας ή ενίσχυσης της καριέρας σας, μόνο αν εσείς έχετε αναλάβει την ευθύνη της επιτυχίας σας.

  • Μόνο αν έχετε αποφασίσει να εργαστείτε μεθοδικά για αυτή.
  • Αν έχετε αποφασίσει να πάρετε στον έλεγχο σας τον πολλαπλασιασμό των επαγγελματικών ευκαιριών που θα σας προκύψουν και την βελτιστοποίηση της υπηρεσίας που μπορείτε να παρέχετε.
  • Τότε, και μόνο τότε, μια καλή στρατηγική θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο στόχο σας, και σύντομα να βαδίσετε προς νέους και πολλά υποσχόμενους επαγγελματικούς προορισμούς.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να αρχίσουμε να βαδίζουμε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας:

Βήμα 1ο
Ξεκίνησε από το τέλος.rejoin stratigiki dimiourgias epitiximenis karieras arthro2
Πιο αναλυτικά, συνήθως προτείνω στους coachees μου να αποφασίσουν που θέλουν να βρίσκονται επαγγελματικά σε τρία χρόνια από τώρα. Ένα πολύ εύστοχο σχόλιο που άκουσα από ακροάτρια, ήταν ότι γνωρίζει πολύ καλά που θέλει να βρίσκεται πριν τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, το έβρισκε δύσκολο να αποφασίσει που ακριβώς θέλει να βρίσκεται σε τρία χρόνια από τώρα.
Αυτό ακριβώς είναι και αυτό που κάνει αυτό το βήμα τόσο σημαντικό. Το να αποφασίσεις το μεσοδιάστημα της προόδου σου, και να θέσεις τα βήματα προς τα εκεί θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και δέσμευση. Παράλληλα θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις αν προοδεύεις προς την κατεύθυνση που επιθυμείς ή έχεις πέσει θύμα της καθημερινότητας και της αναβλητικότητας. Η στόχευση σε τρία χρόνια από τώρα θα δώσει focus και εμψύχωση. Δοκιμάστε και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι το πώς θα συμβεί αυτό. 


Βήμα 2ο
Μάθε όσο πιο καλά μπορείς τι περιουσία έχεις ήδη, όσον αφορά τον εαυτό σου.
Δούλεψε πάνω στο προσωπικό σου SWOT. (SWOT είναι ένας όρος με τον οποίο αναφερόμαστε πάνω στις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις δυνατότητες και τις απειλές που φέρει ο κάθε ένας από εμάς).
Θα εντυπωσιαστείτε από τον πλούτο πληροφορίας που θα πάρετε όταν καταλάβετε πόσα περισσότερα είστε από αυτό που αρχικά νομίζετε.

Κάθε φορά που βοηθώ κάποιον πελάτη μου να συντάξει το βιογραφικό του διαπιστώνω ότι δεν έχει επικοινωνήσει ούτε τις μισές από τις δυνάμεις και τις δεξιότητες του. Η πλειοψηφία από εμάς τείνει να υποτιμά τις ικανότητες και την εμπειρία που έχει αποκτήσει και μπορεί να μην τα αναφέρει καν. Επίσης, αρκετοί νιώθουν άβολα να μιλήσουν για τα θετικά του εαυτού τους, κάτι το οποίο μπορεί να κοστίσει τόσο ακριβά όσο και μια καλή θέση στην εταιρεία της επιλογής μας!
Το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις μεταβλητές αδυναμίες μας, δηλαδή τις περιοχές που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε, όπως η αυτοπεποίθηση μας, η αυτογνωσία και οι δεξιότητες επικοινωνίας.
Στοχευμένα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης, Career Coaching το οποίο συμπεριλαμβάνει επαγγελματικό προσανατολισμό μαζί με συμβουλευτική marketing του εκάστοτε επαγγέλματος, μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς και να βοηθήσουν να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο της καριέρας μας.

Τέλος, είναι μέρος της δύναμης μας να αποκτήσουμε επίγνωση σχετικά με τις περιοχές που αποτελούν την πάγια και σταθερή Αχίλλειο Πτέρνα μας. Όλοι μας έχουμε περιοχές στις οποίες έχουμε περιορισμένες ικανότητες. Άλλοι είναι καλοί με τους αριθμούς και την εκτέλεση διαδικασιών, ενώ πάλι άλλοι είναι εξαιρετικά αδύναμοι εκεί. Αφού μάθουμε τις πάγιες αδυναμίες μας θα πρέπει να τις σεβαστούμε και να μην στηρίζουμε σημαντικά εγχειρήματα επάνω τους.

Βήμα 3ο
Μάθε το Γιατί Το Κάνεις
rejoin stratigiki dimiourgias epitiximenis karieras arthro3
Aν διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον ανήκεις σε εκείνους που ενδιαφέρονται για κάτι πολύ περισσότερο από μια «δουλειά» που θα απλά θα τους δώσει χρηματική αποκατάσταση. Συνήθως το «Δεν έχω δουλειά αυτό τον καιρό» συνοδεύεται με ένα αθόρυβο «που να με εκφράζει σαν άνθρωπο και να τιμάει τις γνώσει μου και τα ταλέντα μου». Ίσως βρίσκεις τολμηρή αυτή την πρόταση…. Ακόμα πιο τολμηρά όμως, είναι τα στοιχεία που μιλούν για το ποσοστό των ανθρώπων που προτιμούν να βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας παρά να κάνουν μια δουλειά που δεν τους εκφράζει και δεν είναι σε αρμονία με τις αξίες τους.

Από τα παραπάνω, απορρέει και η σημαντικότητα του να μάθεις το Γιατί το κάνεις. Μόλις αποκτήσεις τη βαθύτερη επίγνωση της επαγγελματικής σου αποστολής (your personal Mission Statement) συνήθως συμβαίνει κάτι μαγικό. Οι ευκαιρίες του να κάνεις πράξη αυτό που επιθυμείς πολλαπλασιάζονται.

Βήμα 4ο
Αντικατέστησε το ΑΝ μπορώ να πετύχω αυτό που επιθυμώ, με το ΠΩΣ μπορώ να πετύχω αυτό που επιθυμώ. Και επαναλάμβανε τακτικά το στόχο σου.

Μια τόσο δα μικρή αλλαγή θα κάνει μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της σκέψης σου. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πως θα επιτευχθεί ο στόχος σου, αλλά απλώς να πιστέψεις και να αποφασίσεις ότι θα γίνει. Επίσης, επαναλάμβανε αυτό που θέλεις να αλλάξεις. Είναι μια πληροφορία που πρέπει να πάρει ο προμετωπιαίος λοβός για να τη φέρει στην αμυγδαλή. Στην ουσία μέσα από την επανάληψη του στόχου σου και την επαναδιατύπωση της ερώτησης βοηθάς να ξαναστηθεί η σχέση μεταξύ μετωπιαίου λοβού και αμυγδαλής με τρόπο που θα σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία σου, όπως αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Σρι Πιλέι στο βιβλίο του Νικήστε τους Φόβους σας.

Βήμα 5ο
Δημιούργησε την προσωπική σου στρατηγική ενδυνάμωσης των γνώσεων σου.

Εδώ η ερώτηση που κάνω συνήθως στους πελάτες μου είναι η εξής:
Αν εσύ ήσουν ο εργοδότης σου, θα σε προσελάμβανες;
Αν ναι, πόσα χρήματα θα σου έδινες;
Πόσο αναντικατάστατο θα σε έβρισκες;

Ζούμε στην εποχή που η επαγγελματική επιτυχία έχει πάψει να είναι ζήτημα γνωριμιών. Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το κυριότερο και σημαντικότερο συστατικό επιτυχίας στις μέρες μας θα έλεγα ότι αυτό συνοψίζεται σε μια λέξη. Θα έλεγα ότι το κυριότερο συστατικό επιτυχίας είναι η… Απόφαση.

Ελίνα Γιαχαλή
NLP Life and Business Coach
rejoin life coach elina

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr