interview skypeΠάω σπίτι ... έχω interview !

Τα τελευταία χρόνια το Skype διευκολύνει την επικοινωνία των ανθρώπων στο κόσμο των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια που η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, μια κρίσιμη μάζα στελεχών που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει επωφεληθεί από το Skype ή από αντίστοιχα προγράμματα στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Πολλοί υποψήφιοι, είτε από επιλογή είτε λόγω της παρατεταμένης ανεργίας καθημερινά απευθύνονται σε επιχειρήσεις και συμβούλους εύρεσης εργασίας, σε διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας. Σε αυτή τους την προσπάθεια απαραίτητο εργαλείο είναι το Skype. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνετε καλύτερη εντύπωση και να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλεγείτε για τη δουλεία.

Τεχνική εξοικείωση

Ο υποψήφιος οφείλει πριν τη συνέντευξη να έχει εξοικειωθεί με το πρόγραμμα και να γνωρίζει σε καλό επίπεδο βασικές του λειτουργίες όπως:

  • να δέχεται κλήσεις με τη χρήση ή όχι της κάμερας,
  • να γνωρίζει την απενεργοποίηση του μικροφώνου (mute),
  • να γνωρίζει τις διαφορές στην κατάσταση του προφίλ (status) προκειμένου να μην ενοχλήσει και να μην ενοχληθεί,
  • να γνωρίζει πως θα εντοπίσει και πως θα προσκαλέσει τον συνομιλητή του,
  • να γνωρίζει πως μπορεί να δημιουργήσει ομαδική συνομιλία με πάνω από δύο άτομα,
  • να έχει διασφαλίσει καλή σύνδεση με το διαδίκτυο προκειμένου ή συνέντευξη να μη διακοπεί ή να μην έχει παρεμβολές,
  • να φροντίσει για το σωστό φωτισμό και τον καλό ήχο από και προς τον υπολογιστή του,
  • να φροντίσει κατά τη συνεννόηση για την οριστικοποίηση της συνέντευξης, να γνωρίζει τo ακριβές όνομα (id) του συνομιλητή και να έχει συνδεθεί μαζί του πριν τη συνέντευξη,
  • να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής της συνέντευξης.
  • Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το username σας είναι επαγγελματικό με το όνομα σας μέσα σε αυτό, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα δει αυτός στο οποίο δίνεται συνέντευξη

 

  • Εξασκηθείτε…στις βιντεοκλήσεις

Η αμηχανία μιας συνέντευξης είναι δεδομένη, αυξάνεται όμως γεωμετρικά όταν είναι εξ αποστάσεως.

Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στις βιντεοκλήσεις, εξασκηθείτε. Πραγματοποιήστε μια συνέντευξη πρόχειρη, ως εξάσκηση, καταγράψτε την για να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα πως δείχνετε.

  • Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Θυμηθείτε ότι οι συνεντεύξεις δεν είναι όλες ίδιες. Δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση για κάθε ερώτηση όσο τετριμμένη ή επαναλαμβανόμενη και αν είναι. Προετοιμάστε τη δομή και τον τρόπο που θα παρουσιάσετε το προφίλ σας, την εμφάνιση σας, την επαγγελματική σας εμπειρία και τα επιτεύγματα που σας διαφοροποιούν. Κάνετε την έρευνα σας για την εταιρεία.

  • Χαμογελάτε

Το χαμόγελο είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσετε το πάγο και να αναπτύξετε μια καλή επαφή με το συνομιλητή σας. Διατηρήστε μια χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπο σας δείχνοντας όσο πιο φυσικοί γίνεται.

  • Να είστε συγκεντρωμένοι

Σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό να ακούτε εκτός από το να μιλάτε. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στο συνομιλητή σας αξία και παράλληλα τη δυνατότητα να καταλάβει ότι είστε στο ρυθμό της συζήτησης.

  • Προετοιμάστε το χώρο γύρο σας

Φροντίστε τον περιβάλλοντα χώρο διατηρώντας ένα σκηνικό σοβαρό και μετρημένο. Πραγματοποιήστε τη συνέντευξη σε ένα χώρο που απομονώνεται με πόρτα από το υπόλοιπο σπίτι.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα παραπάνω μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι πολλά φοιτητικά δωμάτια, σπίτια, internetcafé ή ακόμα και η ίδια η τραπεζαρία του σαλονιού μας μπορούν να μετατραπούν σε χώρους διεξαγωγής μιας συνέντευξης που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή!

Καλή επιτυχία!

 

 

Γεράσιμος Σπηλιώτηςmyfuturecareer rejoin

Career Coach Specialist, My Future Career,

Site:www.myfuture.com.gr

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr