career rejoinΟ Προγραμματισμός της καριέρας.

Είναι δεδομένο, ότι η επιλογή επαγγέλματος είναι στοιχείο καθοριστικό, για την μελλοντική ανάπτυξη του ατόμου. Ένα επάγγελμα μπορεί να σε ανεβάσει, μπορεί όμως και να σε εξαφανίσει. Το επάγγελμα, αργότερα θα επηρεάσει το κοινωνικό σου status, το εισόδημά σου, ακόμη τον τρόπο ζωής σου και την προσωπική σου επιτυχία. Η αγάπη και το ενδιαφέρον γι αυτό που κάνουμε, δεν εξασφαλίζει μόνο την επαγγελματική επιτυχία αλλά και την προσωπική επιτυχία ή ευτυχία. Γι’ αυτό κανόνας είναι να εντάσσουμε το επάγγελμά μας στην προσωπική μας ζωή και όχι το αντίθετο. Επίσης κάτι που θέλουμε να επισημάνουμε, είναι ότι εφόσον κάποιος έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές, έχοντας επενδύσει χρήμα και χρόνο σε συγκεκριμένες σπουδές, θα πρέπει να αξιοποιήσει στην μετέπειτα πορεία του αυτό το κεφάλαιο. Ως εκ τούτου ο προγραμματισμός της καριέρας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος. Αποτελεί όμως μια σύνθετη διαδικασία. Για να επιτευχθεί επιτυχημένα, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις πειστικά, στα παρακάτω θεμελιώδη και ουσιώδη ερωτήματα:


1.Που βρίσκομαι τώρα;

 2.Που θέλω να φτάσω;

 3.Κατευθύνομαι σωστά;

 4.Μπορώ να πετύχω; 

5.Πως θα πετύχω; 

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα, προϋποθέτει αυτοανάλυση, για καλύτερη και βαθύτερη γνώση του εαυτού μας. Είναι μια αδιάκοπη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, που θα πρέπει να γίνει αντικειμενικά και έντιμα. Απαιτεί να καθορίσεις τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα προσόντα σου, τις έμφυτες τάσεις σου, τα ενδιαφέροντά σου, τις ατομικές σου αξίες και να προσδιορίσεις νηφάλια αυτό που σήμερα είσαι, το ατομικό σου status.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποτελεί μια ειλικρινή αποτίμηση του εαυτού μας.
Προϋποθέτει ακόμη μια ειλικρινή τοποθέτηση απέναντι στα δυνατά και αδύνατα σημεία του εαυτού μας. Η γνώση όμως αυτών των στοιχείων είναι απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό της καριέρας μας.
Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, απαιτεί καθορισμό συγκεκριμένων προσωπικών στόχων. Οι στόχοι σου, πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, εφικτοί και μετρήσιμοι. Οι στόχοι σου πρέπει να είναι όχι απλώς μια επιθυμία ή μια ευχή αλλά μια επιθυμία με σαφή ημερομηνία λήξης. Ο καθορισμός προσωπικών στόχων είναι το πρώτο βήμα, για την ενεργοποίησή σου προς την κατεύθυνση της επίτευξής τους. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα, προϋποθέτει συναίσθηση κατεύθυνσης, επίγνωση της επαγγελματικής πορείας και εργαλείο αυτοελέγχου. Μπορώ να πετύχω; Απαιτεί συσχετισμό δυνατών και αδύνατων σημείων. Είναι το πάντρεμα των ικανοτήτων σου, με τις απαιτήσεις του επαγγέλματός σου και η πιθανότητα αξιοποίησης των δυνατών σημείων σε σχέση με τις ευκαιρίες που βλέπεις να παρουσιάζονται. Στο μελλοντικό σου επάγγελμα, πρέπει να αξιοποιείς κατά το μεγαλύτερο βαθμό τα ισχυρά σου σημεία. Παράλληλα η γνώση των αδυναμιών σου, θα σου επιτρέψει να κινηθείς επιτυχώς στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης και μελλοντικής εξάλειψής τους. Πως θα πετύχω; Προϋποθέτει χάραξη στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων σου. Αποτελεί προσωπική σου δέσμευση και συνειδητή υλοποίηση ενός τρόπου ζωής, που θα σου επιτρέπει να επιτυγχάνεις τους στόχους σου. Αξιολόγησε τυχόν φυσικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες που τώρα επιδρούν στο σχεδιασμό σου ή θα επιδράσουν αργότερα, οπότε και θα επανασχεδιάσεις. Η οικογένεια, οι ομάδες συμμετοχής σου, ο τρόπος ζωής, οι αξίες σου, το εισόδημά σου και το κόστος σπουδών, κ.α. παράγοντες επιδρούν στο σχεδιασμό σου και στην επιλογή του επαγγέλματος. Η γνώση αυτών των παραγόντων είναι σημαντική. Ο άνθρωπος, είναι ένα σύστημα και όπως σε κάθε σύστημα, οι παραπάνω επιδράσεις, αντανακλώνται σε συγκεκριμένες επιλογές. Ο άνθρωπος, όμως, αποτελεί ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σύστημα, λόγω της εσωτερικής του αυτορυθμίσεως.

Βασίλειος Γαλάνης - MarketingManager / Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Καθηγητής- Συγγραφέας-Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr