edujobΔυστυχώς, ένα πανεπιστημιακό πτυχίο δεν είναι αρκετό. Οι δεξιότητες και η εργασιακή εμπειρία μπορούν να σας κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο και να συμπληρώσουν αρμονικά τις ακαδημαϊκές γνώσεις σας. Μερικές από τις δεξιότητες μπορεί να τις κατέχετε φυσικά ως προσωπικότητα και άλλες μπορείτε με προσωπική προσπάθεια να τις αναπτύξετε. Ποιές δεξιότητες όμως θεωρούνται κρίσιμες και πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι τις κατέχετε;

Δυνατότητα ορθής επικοινωνίας. Σε γενικές γραμμές, οι εργοδότες ψάχνουν για κάποιον που μπορεί να μιλήσει και να γράψει με σαφήνεια και ακρίβεια. Αυτό αποδεικνύεται από τη δύναμη και τη σαφήνεια των ιδεών σας και όχι από την γλωσσική ορθότητα. Μπορείτε να επιδείξετε τις ικανότητες επικοινωνίας σας και στη συνέντευξη. Έχετε τις ιδέες σας και τις απαραίτητες πληροφορίες έτοιμες στο μυαλό σας και επικοινωνήστε τες με σαφήνεια όταν σας δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα.

Ομαδικότητα. Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας βασίζεται στη στενή αλληλεπίδραση των εργαζομένων. Μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε σε μια ομάδα ή μπορεί να κατέχετε ανεξάρτητο ρόλο που απαιτεί μόνο περιστασιακές συναντήσεις με συναδέλφους και τη διοίκηση της εταιρείας . Σε κάθε περίπτωση, η προθυμία να συνεργαστείτε με άλλους είναι απαραίτητη. Προφανώς, η συνέντευξη δεν παρέχει την ευκαιρία για μια πρακτική επίδειξη, αλλά αναφορές σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θα έπρεπε να εργαστείτε σε μια ομάδα (είτε ως φοιτητής είτε ως υπάλληλος), καθώς και τα οφέλη από αυτή την εμπειρία είναι επαρκή.

Ανάληψη πρωτοβουλιών. Μπορείτε να δείτε την "μεγάλη εικόνα"; Μπορείτε να δράσετε χρησιμοποιώντας την κοινή λογική; Μπορείτε να αντιληφθείτετις ευκαιρίες προς όφελος του εργοδότη σας; Κατά τη συνέντευξη μπορείτε να επιδείξετε την δεξιότητα της ανάληψης πρωτοβουλιών ρωτώντας καλά μελετημένες και ευρηματικές ερωτήσεις που έχουν ως στόχο την αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών για τη θέση εργασίας και τον οργανισμό που την παρέχει.

Ευελιξία. Ευελιξία σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να προσαρμόζεστε, να δοκιμάζετε κάτι νέο και να αποδέχεστε τις αλλαγές (στον χρόνο και στον φόρτο εργασίας αλλά και στους συναδέλφους σας). Η εργασιακή εμπειρία και οι πανεπιστημιακές σπουδές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να επιδείξετε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα σε νέους όρους και καταστάσεις.

Διαπροσωπικές αρετές. Οι διαπροσωπικές δεξιότητες σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε και να συναναστρέφεστε με μία ποικιλία ανθρώπων. Έννοιες όπως συναισθηματική νοημοσύνη, ευαισθησία και αντίληψη της ισότητας είναι απαραίτητες διαπροσωπικές δεξιότητες. Στη συνέντευξη μπορείτε να επιδείξετε αυτές τις αρετές περιγράφοντας έναν ρόλο που είχατε στον οποίο θα έπρεπε να επικοινωνείτε με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα.

Οργανωτικές αρετές. Οι οργανωτικές αρετές είναι απαραίτητες σε εργασίες που περιλαμβάνουν deadlines. Οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορείτε να παραδώσετε τις εργασίας που σας ανατίθενται στην ώρα τους και με την σωστή ποιότητα. Μία καλά δομημένη αίτηση αποτελεί το πρώτο αποδεικτικό οργανωτικών δεξιοτήτων. Στη συνέχεια μπορείτε να αναφέρετε περιπτώσεις από την εμπειρίας για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τον φόρτο εργασίας.

Δυνατότητα διαχείρισης projects. Αφορά την ανάληψη της ευθύνης για το σχεδιασμό ενός project από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι εργοδότες αναζητούν αυτή την δεξιότητα είτε η θέση εργασίας περιέχει την ευθύνη διαχείρισης projects είτε όχι. Κατά την συνέντευξη θα πρέπει να έχετε ένα συγκεκριμένο project που χειριστήκατε ιδιαίτερα καλά και τον τρόπο που διαχειριστήκατε τα προβλήματα που προέκυψαν.

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος
Μαθηματικός MBA

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr