rejoin stoxoi

Πολύ συχνά αυτό που αντιμετωπίζω με ανθρώπους που ζητούν την υποστήριξή μου είναι η αδυναμία που νιώθουν απέναντι στην πραγματοποίηση των στόχων τους.

Ας πάρουμε ένα πιο απτό παράδειγμα, που αναφέρεται στην προσωπική ζωή του ατόμου και το ακούω συχνότερα από γυναίκες :Κάθε αρχή του χρόνου αδράχνουμε την ευκαιρία και βάζουμε στα σχέδιά μας και αυτό: « Αυτόν τον χρόνο θα χάσω κιλά και θα γίνω πιο κομψή. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, δεν θα τσιμπολογώ, θα πηγαίνω γυμναστήριο κάθε μέρα, θα τρέξω στον μαραθώνιο» κτλ. κτλ.

Τι γίνεται όμως όταν φτάσετε στον Μάρτη ή στον Απρίλη; Ακολουθήσατε το σχέδιό σας; Πραγματοποιήσατε τον στόχο σας ή γυρίσατε στην κακή διατροφή με junk φαγητό, πήγατε γυμναστήριο όλο και όλο τρεις φορές και για μαραθώνιο ούτε λόγος;

Μην ανησυχείτε και μην αισθάνεστε ενοχές. Δεν είστε οι μόνοι που λειτουργείτε έτσι. Και ο λόγος είναι απλός: ο στόχος για να είναι στόχος πρέπει να διαμορφώνεται με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, μια συγκεκριμένη δομή. Και αυτό ισχύει τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Πιθανόν να χρειάζεστε μια καλύτερη προσέγγιση, μια μεθοδολογία που θα σας βοηθά όταν το έχετε ανάγκη. Αντί να το πολυσκέφτεστε, καταγράψτε αυτό που λέμε «αποστολή» ή αλλιώς «σκοπό» σας για το επόμενο διάστημα (mission statement). Θα μου πείτε δικαίως ποια είναι η διαφορά.

Η αποστολή σου/ο σκοπός σου για το επόμενο διάστημα είναι ένα γραπτό κείμενο, είτε χειρόγραφο είτε δακτυλογραφημένο, που το τοποθετείς κάπου που μπορείς να το βλέπεις συχνά, δεσμεύεσαι και μόνο που το βλέπεις, έχει συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα και ασφαλώς έχει μια χρονική προθεσμία.

Ιδού μια μέθοδος που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε, να οριοθετήσετε και να πραγματοποιήσετε την αποστολή ή τον σκοπό σας τόσο για προσωπικά, όσο για επαγγελματικά ζητήματα. Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε:

α. Γράψτε 5 θετικά χαρακτηριστικά σας που έχουν σχέση με την καριέρα σας ή με την επιχείρησή σας, π.χ. προθυμία για μάθηση, επιμονή, δημιουργικότητα, φιλικότητα, αίσθηση του χιούμορ κ.ά.

β. Περιγράψτε τον τρόπο που εκφράζετε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα και στο επάγγελμά σας. Π.χ., αν έχετε αναφέρει ως χαρακτηριστικό σας την προθυμία σας να μαθαίνετε, μπορείτε να γράψετε ότι βρίσκεστε συνέχεια σε διαδικασία προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Ή, αν έχετε αναφέρει ότι χαρακτηριστικό σας είναι η επιμονή, μπορείτε να γράψετε ότι κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα γίνονται όπως πρέπει.

γ. Γράψτε 5 στόχους που θέλετε να πετύχετε σε έναν χρόνο από τώρα, καθώς και έναν στόχο που έχει να κάνει με τη βελτίωση των οικονομικών σας.

δ. Πηγαίνετε πίσω στα προηγούμενα βήματα και κυκλώστε τα πιο 3 σημαντικά στοιχεία κάθε κατηγορίας.

ε. Μόλις τελειώσετε, μάλλον θα έχετε διαμορφώσει νοερά μια παράγραφο όπως την παρακάτω:

«Ο σκοπός μου είναι εκφράζω την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητά μου γνωρίζοντας και εφαρμόζοντας νέες ιδέες και τεχνικές, βρίσκοντας μοναδικές λύσεις για τα προβλήματα των πελατών μου και χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο από γνωριμίες ώστε να αποκτήσω 10 νέους πελάτες, μια σταθερή ροή από συστάσεις και ανανεώσεις συνεργασιών με πελάτες, καθώς και τεχνολογική αρτιότητα σε ό,τι αφορά την επιχείρησή μου με τουλάχιστον αύξηση τζίρου κατά 50.000 ευρώ σε έναν χρόνο από τώρα».

Ελπίζω με αυτό τον τρόπο να σας έδωσα ένα πιο χειροπιαστό τρόπο και οδηγίες, ώστε την επόμενη φορά που θα θέλετε να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους να μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά.


Σουζάνα Πατσούμη-Κάλφα

Alta Consulting

Μοιραστείτε το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αγγελίες Προσφοράς Εργασίας - Walker.gr